Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou aretaci na šupléře preferujete?

Od: kockumamdoma odpovědí: 11 změna:
Zdravím, máte radši tlačítko nebo šroubek na posuvném měřítku? Proč?
Doplňující otázka: jaký je Váš názor na digitální posuvky? Jaká je přesnost a jaká je přesnost např po půl roce dík
Jo a s jakou značkou máte nejelepsi zkušenost? Kolega mi říkal že v předchozí práci používali digitální mayamoto (nebo tak něco) za 4K jednu a že ani ne po roce už byly nepřesné

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Mám už dlouhá léta kovové posuvné měřítko SOMET Teplice s aretačním tlačítkem. Funkci aretace lze na tlačítku jemně seřizovat. Na aretační šroubek nejsem zvyklý.

Na digitálních sice nemusíte zaostřovat oči na nonius, ale (jako u všeho digitálního) mají vybitou baterku zrovna když si potřebujete něco rychle změřit. Jsou výhodné pro ty, kteří potřebují rychle a často přesný údaj, takže baterku si hlídají.

Každou posuvku, u které dojde ke ztrátě přesnosti, mlžete poslat na kalibraci - u těch plastových se to nevyplatí.

viz posuvná měřítka Somet Teplice

https://sometteplice.cz/index.php?route=product/category&path=59

Existuje ještě firma SometCZ (není to Somet Teplice), která má také internetový obchod a prodává posuvky různých značek i provedení.

https://somet.cz/cz/posuvna-meritka

hodnocení

2x
Hlavní výhoda digitální šupléry je, že na ni nepotřebuji brýle. :) Ale když mi na něčem záleží, vezmu ty brýle a analogovou. Mám obě nejpoužívanější zapíchnuté na stole v jednom hrnku. Ale fakt je, že ty digitální mám jen ty levné za pár stovek.

hodnocení

0x

Zdravím,

doma mám posuvné měřítko analogové, cca přes 35 let. a má aretační šroubek. A vím že s ní změřím přesně na 0,02mm, ale jak píše tomkk, chce to trochu brýle :) a i dle mého zkušenost.. :)

U šupler s aretačním "tlačítkem", jsem jim nikdy nepřišel na chuť, ale možná se mi do ruky dostaly méně kvalitní, nevím.. Aretace nikdy přesně nedržela.. Toť má zkušenost.

U těch digitálních.. za málo peněz je vždy málo muziky. Aléé....

Vše záleží co chcete měřit! Výhoda je možnost resetovat na nulu. Což u analogové v podstatě "skoro" nejde.

Ve firmě, s digi šuplérami mám jen zkušenosti od Somet. Nesměli jsme nakupovat neznámé značky a bez certifikace. Nakupoval jsem jich několik průběhu let od 150mm do 300mm. A vždy byla spokojenost, takže nemohu hodnotit jiné značky. Ale na trhu budou jistě lepší..

Každopádně, je to přesné měřidlo (pokud je dobré) a záleží na zacházení s ním. Už od školních let si pamatuji že bylo nepřípustné položit posuvku na kovový povrch, myslím jako trochu hodit.., vždy jen pryžová nebo filcová podložka. A např. vyklouznutí a upadnutí na zem, bylo naprosto nepřípustné a posuvka se dávala na kalibraci a většinou odepisovala..

hodnocení

0x

Já prosazuji se šroubkem. Doma mám digitální posuvku Mitutyo se šroubkem a v práci mám digitální SOMET taky se šroubkem, ta se mi líbí asi i víc a je dokonce na baterii CR2032 . U digitálních právě preferuji snadné čtení když člověk hůře vidí... Dříve jsem měl KINEX s brzdou a pořád jsem to seřizoval... No připadalo mi to nic moc...

km
hodnocení

0x
pouzivam sporadicky tyto:
sroubek: presna a pomala klasika
tlacitko: rycha, prakticka, aretace je takova halabala a pak mam pocit nepresnosti
digi: pro toho kdo blbe vidi ideal

hodnocení

0x

Já mám také léta Somet s tlačítkem jako @vibe2. Naprosto mi vyhovuje. Zdvih tlačítka lze nastavit červíkem, v případě potřeby se dá i napružit pružina. Obsluha je snadnější než se šroubkem, drží pevně, posunutí je prakticky vyloučené. Digitální jsem si nikdy nekoupil. Co nevidím, tomu nevěřím. Docela by mne zajímalo, jak jsou přesné šupléry z Temu s noniem 49 mm. Nemáte ji někdo?

Ano - je to už archaický model.

K tomu mému se vážou vzpomínky z učňovských let.

hodnocení

0x
Mám jak digitální Mitutoyo /doufám že napsáno správně/ a druhou mam analog s cifernikem a rafičkou - taky Mitutoyo. Tu ciferník/ raficka jsem volil s rozsahem 1 mm na 360° protože u té co má na jedno otočení 2 mm se je podle mne snazší splést. Mám ještě 1 digitální činu, ale je méně přesná a "žere " víc baterky. Tj vytáhnu z šuplete, zapnu a nic. Jinak odečet je na 1/100 mm, ale podle mne mechanické vůle dají tak 0,02 až 0,05mm.Co se týče mých, tak při jejich porovnání je max odchylka 0,01 mm, výjimečně 0,02 mm.Co se týče aretace tak mají posuvný váleček a šroubek. Ta ručičková má ještě jeden šroubek na nakalibrovani nuly. Jinak když je vezmu do ruky tak jen jejich posunem je "cítit " ta kvalita - vůle, opracování povrchů,...je to prostě radost pracovat.

hodnocení

0x

Spíš než o systému je to o kvalitě zpracování měřidla a o tom, kde se posuvka používá. Víc než 10 let jsem používal posuvky při výrobě na CNC a při měření na zařízeních zákazníka. Celá ta záležitost byla nejen o spolehlivosti v extrémních podmínkách, ale taky o tom jak posuvku z místa měření dostat před oči bez toho, aby se naměřená hodnota změnila.

Na CNC, kde tekla emulze proudem a dříve nebo později byla všude, se jako klíčové ukázala vodotěsnost. V podstatě jediné co fungovalo bez výhrad, byly Mitutoyo, číslo dva pak Tigre. U ostatních se bez ohledu na deklarovaný stupeň vodotěsnosti stávalo, že po deseti minutách práce přestaly držet nulu a byly naprosto k ničemu. řeč je tedy o digitálních.

Druhá zmiňovaná vlastnost souvisí se způsobem zaaretování jezdce v poloze měření. Systémy s tlačítkem bylo možno používat pro měření na "železe", ale pro měření pružných nebo poddajných materiálů jsou naprosto nevhodné. Síla potřebná ke stisnutí tlačítka deformovala měřený materiál. Tedy se používaly posuvky se šroubkem a ten se stejně nechával téměř volný. Ono měření na něčem, co lze deformovat je dost specifické a naučit se to měřit je záležitost na delěí dobu. U důležitých věcí jsme měřili s kolegou ve dvou a když jsme došli k číslu, které se lišilo o 0,05mm (on měl těžší palec) věděli jsme, že výsledek sedí. Ale spousta lidí se to nenaučila měřit nikdy. Těch 0,05 není omyl, měřidlo mělo samozřejmě přesnost 0,02 a rozlišení 0,01mm, ale vlastnosti měřeného materiálu byly zkrátka dost specifické.

Co je naprosto klíčové pro uchování přesnosti posuvky, je péče o ni. Klíčová je čistota a bezpečí. Na dílně odcházely posuvky na vodivý prach (ocel, grafit), při servisu u zákazníka je bylo nutno neustále mýt (ropné produkty, prach, hlína). Jakmile posuvka jednou spadne, může to být konečná.

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, někde mám Somet s tlačítkem, a někde mám tuším JobiProfi s kolečkem. Obojí je srovnatelné, přesnost na doma OK - jsou to 50ti setinnové modely.

hodnocení

0x

Digitalni je vecne vybita a tedy k nicemu. Lezi na dne supliku.

Tlacitkove i se sroubkem se vali ruzne po dilne a pouzivam tu, ktera mi prvni prijde pod ruku.

U tlacitkove je vyhoda, ze je to rychle a ovladatelne jednou rukou. Nevyhoda je, ze se s ni blbe meri v krkolomnych polohach, jelikoz ruka a palec musi byt zkratka v dane poloze.

Na sroubkovou jsou potreba obe ruce - pokud tedy chci aretovat, ale zase s ni lze merit i v ruzne pro ruce tezko pristupnych

mistech a pozicich.

Takze rozlisuju podle toho, jinak preferenci nemam.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]