Nejste přihlášen/a.
Ahojky.Zajímalo by mně co si pomůžu když třeba odjedu na víkend a vypnu bojler?Myslím tím aby se v tu dobu neohříval,jestli ušetřím nebo by to byla zanedbatelná částka.Mám dvoutarif.Ten bojler jinak vlastně se jen doohřívá takže teplota neklesne až tolik ale když bych ho vypla tak o to víc se asi spotřebuje energie na ohřátí ne?
Kolik a jestli ušetříte záleží na okolnostech. Podle mě má smysl bojler vypnout v momentě, kdy je teplá voda z větší části vyčerpaná. Tepelné ztráty přes plášť jsou pak nižší, než když je bojler ohřátý na maximum. Jestli máte ale kvalitní bojler s dobrou izolací a není v chladné místnosti (v zimě) je i tato úspora diskutabilní. Nejprůkaznější by bylo zapojit před bojler měřič spotřeby a zkusit kolik natočíte v různých režimech. Ty nejlevnější se dají pořídit kolem 300K
pokud odjedete na 48 hodin, tak jasně že ušetříte. Ale nemusíte jej fyzicky vypnout, stačí stáhnout teplotu na nulu. Zajímavý je názor, že tak činíte z důvodu bezpečnosti, ale to bych musel vypínat i mražák a ledničku, a to neděláte taky. Ale proč by ne.
Knopko: i kdyby to seplo jen 2x na hodinku, tak na tom s každym nezapnutím ohřívače, ušetříte!
Pokud je víc lidí a ti se hned po víkendu potřebují vykoupat, tak ne.Na delší dobu se to určitě vyplatí, vyzkoušela jsem to v minulém roce. V létě odjíždím pravidelně na 10-14 dní, boiler vypínám a ohřát vodu stačí na 1 zapnutí t,j, cca 4 hod. a stačí na několik dní.Boiler by měl mít samostatný jistič, tak ten vypnout.Úspora byla nezanedbatelná.
Začátkem roku jsem pořizoval nový boiler a v tech. specifikacích bylo, že má ztrátu něco kolem 1KW/den/60°C , váš přístroj na tom bude asi steně a tak si sama zvažte, zda se to při ceně vaší noční sazby vyplatí. Pochopiteně, pokud budete odjíždět na delší dobu, tak není co řešit, ale i tak těsně po návratu budete mít studenou vodu. Nejrozumější by asi bylo,pouze ubrat na termostatu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.