Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dělali jsme svépomocí betonování základové desky pro garáž. Velikost cca 4x5m. Jednalo se o cca 45 míchaček a bohužel jsme to nestihli. Chybí nám místama 0,5 - 3 cm betonu. Snažili jsme se povrch co nejvíce narušit, aby nebyl jednolitý a co nejlépe se napojovala nová vrstva. Nyní když prší, máme v desce bazén ohraničený ztraceným bedněním. Prosím, jak situaci dořešit co nejlépe. Je mi jasné, že napojit vrstvy zcela nejde.
Napadá mě plochu vysušit, napenetrovat a udělat betonový potěr jen cement - písek a dobetonovat. Posléze ještě dorovnat nivelací.
Popř. máte nějaký jiný nápad? Za pár dní má opět mrznou a budu moci na desce bruslit
Předem děkuji
Mě fascinuje jak se někdo snaží ušetřit tam kde to nemá smysl...proč proboha ještě někdo v dnešní době míchá beton (v takovém množství a ještě na desku) v domácí nebo stavební míchačce, když vyjde mnohonásobně levněji ať už ekonomicky, časově a hlavně energicky si to nechat dovést přímo z betonárky a hrknout to tam pomocí roury...
"proč proboha ještě někdo v dnešní době míchá beton" mě dělala stavební firma hrubé podlahy v rd. předokládal jsem, že se beton objedná. ale majitel (který je zároveň makáč) té firmy mi řekl, že se mu vyplatí, když to namíchají v bežné míchačce chlapy na stavbě. překvapilo mě to. udělali to tak.
Jasně že se mu to vyplatí, když ty chlapy s míchačkou + provizi platíš ty
Z betonárky je taky obvykle výrazně lepší kvalita. Ale mix mu tam nezajede, musel by to shodit na plachtu a svižně kolečkovat.
Na fotce ten plot nevypadá 2m od stavby = stavební povolení. V době kat. mapy + ortofoto jen otázka času kdy to aktivní úředník začne řešit. Nebo naštveš souseda. Na úplatky nemáš, tak se to nevymazlí jak vily v CHKO nebo kamenolom.
Přijede mix = platíš dva lidi hodinu. Míchat na místě = ty dva lidi platíš celý den. Materiál ca stejný, dovoz platíš opět firmě, neni to jedna fůra ale několik jízd..
Na čem firma vydělá víc?
Svépomoc je jasná, tam dáš to samý za míň práce, tak neni co řešit...
@km + @asd1 = jsem to prvně špatně četl...je potřeba si uvědomit komu se to má vyplatit... jak píše asd1 ..ručně se to vyplatí maximálně tak firmě, když to zákazník zaplatí jak vůl...ale zákazníkovi se vždy vyplatí mix nebo dovoz hotového, pokud se bavíme o odpovídajícím množství a ne jedněch kolečkách...
////// mě třeba dělali suchej potěr do garáže... cca 10m2 o tloušťce cca 7cm...beton jsem nechal dovést multikárou...vysypal před garáž na plachtu...jeden borec lopatil a plnil kýble a nosil x metrů, druhej klečel a betonoval, stahoval...trvalo jim to snad hodinu na pohodičku
Už nikdy se ti to nenapojí, u takovéhle práce neexistuje "nestihli", nějak taky nechápu, jak ti může chybět beton na výšku, jede se z jedný strany na druhou rovnou na čistou výšku a ten beton musíš mít relativně řídký, aby se dobře napojoval a ne ho mít tuhý a něčím do něj dloubat, aby se zdrsnil a myslet si, že se spojí.
Teď už to můžeš dorovnat tak jedině nějakou dlažbou a dát silnější vrstvy lepidla na dorovnání.
Opakovat se nebudu, i kdyby jste si u toho svítili baterkama, tak se to mělo dodělat, betonování se musí dodělat na jeden zátah, jinak ti to bude v těch napojeních praskat, žádná kašička ti to nespojí.
Děkuji za odpověd. Začalo se stmívat a najednou byla tma a nám chybělo cca ještě 10 míchaček. Nic jiného v tom není. Nivelace tedy nemá smysl?
Když vám chybělo 10 míchaček tak by vám snad měl chybět pruh základu v celé výšce na jedné straně desky / kde jste skončili/. Ten by se bez "ztráty kytičky" nechal bez následků dodělat i později.
Ještě prosím o poslední info. Na tu kašičku z cementu a adhezního můstku mám dělat nějaký jiný poměr betonu než klasika 1:4-6. Štěrk dávat samozřejmě nebudu, ale mohu dát více cementu. Díky předem za info
Horní vrstvu bych udělal hodně "mastnou", tedy o něco více cementu a ne moc vody, a do směsi bych přidal plastifikační akrylátovou přísadu. Tím se docílí, že beton bude zpracovatelný i s menším množstvím vody, čili by měl méně praskat, a bude pružnější a soudržnější. Pokud to uděláte dobře, tak vám nic neodskáče, i kdyby se sem tam prasklinka objevila.
to je blbost...150km...betonárky jsou rozesetý po republice tak, aby přijely všude do 30min...
aha...takže si to vyjasněme...staví garáž...garáž je na auto...takže se očekává, že to auto tam nějak musí přijet a dostat se té budoucí garáže...ale mix se tam nedostane...divné, ne? a nešpekulujme tu, že auto má šířku 2m a míchačka 2,5m...rezerva na šířku příjezdu musí být tak či tak z důvodu manévrování a dalších věcí
hochu...ty absolutně netušíš co děláš... to je "tragédie na Hronovej"
1) na co máš z venku tu nopovku?
2 kde to máš kolem těch základů odkopaný do všech stran?
3) na co tam máš proboha ten mirelon?
4) kde máš vystrčený fousy roxoru z těch pasů, aby se to spojilo s tou rádoby deskou?
5) kde máš bednění té základové desky? ať už z prken, osbčka nebo seříznutých bedňáků?
6) chceš mí řict, že ten obvod té "garáže" máš 2 metry od hranice pozemku se sousedem?
-----------------------------
jestli chceš tady ten průser nějak rozumně vyřešit a dodělat tak:
a) kup bednící tvárnice, osaď je do lože ze suchýho betonu kolem dokola jako nový obvod a zároveň první šár zdiva, provaž to aspoň nějak s tím rádoby pasem svisle (navrtej do tvárnice a podkladu roxor na chemickou maltu, a pak ten obvod beďnáků provaž vodorovně kolem dokola, aby se to nerozjelo a vylej ty bedňáky
b) pod te bednící tvárnice dej aspoň pás hydroizolace
c) postav si obvod garáže z ytongu nebo z čeho uznáš za vhodný na ty srovnaný bedňáky
d) až budeš mít komplet stěny a střech,u tak si nech od někoho kdo tomu rozumí udělat suchej potěr jako finální vrstvu v tloušťce 5-8cm (bez kari sítě) a hlavně to nemíchej v míchačce a nech si to dovést aspoň na avii nebo na multikáře třeba na 3x ... 20m2 x 5cm = 1m3
e) pak si to třeba natři epoxidem
krtku, mám dojem, že tazatel si myslí, že tohle to, co už udělal, je hotová základová deska! Proto nemá vystrčený roxory ani připravený další bednění, on asi nechápe, co je to základová deska
krtku, co ten tvůj bod číslo 2? Proč by to měl obkopávat ze všech stran? Myslíš kvůli tomu, aby udělal bednění, aby to mohl celé vylít betonem?
krtek
To je neskutečně rozšířenej omyl, že nopovka je hydroizolace, tazatel tomu taky věří
Poradil jsi mu dobře a přehledně , ale tvých rad nevyužije.
Nehodlám brát iluze, ale nový a starý beton se nikdy 100% -pokud není dělán vcelku - spolu nespojí. Nwn jaký těžký stroj tam bude, ale vězte, že dle hmotnosti to dříve či později nějak projeví.
Při bourání to bylo VŽDY krásně vidět jak jsou ne-spojeny vrstvy betonu.
Tenhle nesmysl je zde nevímproč neustále omýlán. Starší vrstvu s novou vrstvou betonu lze samozřejmě spojit bezproblému. Jelikož to nebude spojeno vzájemně prostlými krystaly betonu, musíme použít adhezní vrstvu, která ty betonové vrstvy spojí dohromady. A světe div se, ono to funguje, protože pokud by to nefungovalo, tak by byly jakékoli poškozené betonové části neopravitelné.
3cm není dostatečná vrstva pro beton...minimum je 5cm...takže zase špatně...popraská to..odloupne se to.. radu dostal a stejně se jí neřidil...tak nač se namáhat dál
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.