Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám z mládí cca 30 kinofilmů, černobílé negativy, pak cca 15 barevných kino barevných inverzů a cca 15 filmů 6x6 negativ, taktéž černobílé, z flexaretu, směny, practiky, atd. Vše vyvolané, jasně.. A dobře uskladněné, tedy nenastříhané, ve svitcích.
Rád bych je zdigitalizoval. Můžete mi poradit nějaký skener, který používáte? Nechci aby jste hledali za mě. Jen zkušenost, pokud nějaký vy máte.
Nechci to dávat firmě, ale postupně si užít ty momentky překvapení. Mám na to postupně čas.
Nepotřebuji nějak moc vysoké rozlišení, jen na prohlížení na monitoru, popř. udělání pár fotek, v běžných velikostech.
Mám Mac OS, ale myslím že dnes je to jedno. Popř. jsem viděl že to skenuje do přístroje na kartu a není potřeba připojení, takže nevím....
Máte někdo zkušenosti? Moc za to dát úplně nechci, mám to jen na toto množství a pak fuč.. A jak jsem zmínil, kvalita okolo tak nějak středu..
Předem díky za vaše případné rady a zkušenosti.
V dnešní době levné LIDL nabízí občas.
Kdysi byly dobré všestranné deskové skenery od HP s adaptéry (už asi se nevyrábí, nastala doba digitální - hledat na bazaru) HP ScanJet G4010 , HP ScanJet G4050 by měly umět i 6x6 ...
Speciální od 10 tisíc Kč, které umí 6x6 i 35mm.
Do 16 roků starého HP ScanJet G4010 jsem poprvé vložil ke skenování jak negativy (kinofilm), tak diapozitivy. Dle výsledku, na požadované užití je výsledek velmi dobrý. Pro 6x6 není konstruován. Kouknul jsem na bazarové nabídky, cena kolem 500 Kč.
Skenoval jsem ve Windows 11 . Nejnovější podpůrný SW - setup_full_g4010_140_222.exe - právě pro negativy (rozezná členění na kinofilmovém pásu a převede na pozitivní) i diáčky je ke stažení na adrese:
http://hp-scanjet-g4010.software.informer.com/download/#downloading
Zdravím, díky za snahu a rady. Ale bohužel, win nemám a ani žádnou virtualizaci si do macu nepustím.
Ale jinak dobrý tip.
Originál CD se SW byly dva, pro Windows XP (2000) i pro Mac, ale pro Mac jsem SW nehledal. Takže HP Mac podporoval.
Mám CanoScan 8800F, teď už na to ale neám čas... Pokud nevíte co s časem, ideální.
Pak existuje třeba tohle, osobní zkušenost nemám, ale někdo v rodině to použil:
lidl.cz/...
Všem děkuji za odpovědi !
Zatím, prohlížím a hledám dál, zjišťuji..
U těch starších bude problém s kompatibilitou zřejmě na nový Mac OS. Ikdyž bych mohl nastartovat starý Mac kde mám High Sierru tak je to stejně trochu risk.
Když jsem např. juknul na Alzu, skenery dia, vyskočily mi jen čtyři, od značky Rollei, v cenách od cca 1,2k do 3,4K
Což by šlo, a některé mají i vnitřní pamět na kartu, nebo displej s náhledem, takže bych nemusel připojovat k počítači. Ale u žádného jsem nenašel formát 6x6.
No, pokoukám dál.
Ještě jednou dík
Ještě jsem narazil na tento " univerzální"
zdravím, díky za odkaz. Ale neumí filmy 120, tudíž formát 6x6.
Ale už se s tím smiřuji, těch několik filmů s tímto formátem si nechám udělat u firmy a na kinofilmy pořídím "něco" takového nebo podobného..
díky
Ak neide o kvalitu,ja som mal podobny pripad.Mal som monitor Minolta (premietacka na kinofilm ) a filmi som premietal na velku bielu stenu ( pripadne napnut bielu postelnu plachtu,obrus...) a som surovo odfotil.A mal som to digitalizovane. Moze sa to premietnut aj fotozvacsovakom ,ak nemate,skuste si pozicat. Vsetky fotky,diaky mam teraz v pocitaci a kvalita je o.k.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.