Nejste přihlášen/a.
Prodávám pozemek a advokát, kterého jsem oslovila si řekl o odměnu 14 tisíc. To se mi zdá za sepsání kupní smlouvy a vložení do katastru hodně . Má někdo zkušenosti jak se odměna počítá?_S kupujícím jsme se dohodli, že advokáta budu platit já. Za odpověď děkuku
Právní služby jsou poměrně drahé. Záleží na tom, jak se spolu domluvíte. Já bych oslovila ještě jiného advokáta a uvidíte, jakou on si řekne výši odměny. Není to žádné zastupovaní u soudu, ani složitější prodej nemovitosti s pozemky. Ve vzoru KS pouze doplní konkrétní údaje a stejně tak bude postupovat při vkladu do KN. Ještě mne napadlo, jestli v ceně odměny není třeba zahrnut i odhad pozemku, kterou by mu udělal známý znalec. Ten bude potřeba pro přiznání daně z převodu nemovitosti, tu by také měl platit prodávající. Na to se advokáta ještě zeptejte.
Jinak zde ohledně odměn advokátů - ale to jsou spíš soudní kauzy, které trvají třeba i roky:
Výše odměny advokátaUjednání o ceně je vždy individuální záležitostí. V zásadě vycházíme ze smluvní odměny, a to buď z hodinové sazby, která v současné době je 2000,- Kč/hod, nebo z hodnoty věci. Základem pro stanovení odměny z hodnoty z věci je Advokátní tarif.
Odměna advokátovi má zohledňovat jednak míru a složitost práce poskytnuté klientovi, dále její časovou náročnost a v neposlední řadě i míru zodpovědnosti advokáta, vyjádřenou případnou újmou, která by klientovi vznikla, kdyby advokát svoji práci neodvedl řádně.
Jednorázové a první konzultace jsou placeny v hotovosti dle domluvy klienta s advokátem na začátku jejich jednání.
Další postup je obvykle takový, že pokud advokát převezme právní zastoupení, dohodne si s klientem další schůzku, na kterou připraví k podpisu mandátní smlouvu. Na první schůzce se rovněž dohodne, jakým způsobem bude vypočítávána odměna právníka a jak velká bude záloha, kterou klient v advokátní kanceláři složí při podpisu mandátní smlouvy, jejíž příklad můžete najít i zde.
Vyúčtovávání je prováděno měsíčně, nedohodne-li se klient s advokátem jinak. V případě Vašeho úspěchu ponese část nákladů na Vaše zastupování protistrana. Jak velká část to bude určuje vyhláška Ministerstva spravedlnosti č. 484/2000Sb.
Všichni advokáti jsou pojištěni z odpovědnosti za škodu, kterou by mohli případně způsobit svému klientovi svým nedbalým jednáním. Znamená to, že jestliže advokát zanedbá svoji práci tak, že poškodí zájmy svého klienta, vzniklou škodu uhradí klientovi pojišťovna advokáta.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.