Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odebrání trámu

Od: filip odpovědí: 14 změna:

Zdravím v novém bytě máme cca 30 cm od podlahy trámy na kotvení střechy ,, kleštiny " jsou přidělány k dřevenému sloupu mohu tyto trámy odebrat a zakotvit jinak abych neporušil stabilitu střechy? Beru návrhy jak je ukotvit jinak abych měl pokoj plně k dispozici.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

8x

To se musí řešit na místě.

riva
hodnocení

5x

Můžete nebo nemůžete. Někde stačí funkční hambalek. Jestli tomu nerozumíte a nedovedete si to spočítat, tak to je na odborníka.

hodnocení

3x
Oslovte statika.

hodnocení

2x
Tak jedna kleština by se snad odebrat mohla. Ale v každém případě to chce vidět.
Tak, len či tu táto úvaha už nebola v dobe, keď sa podkrovie zobytnilo…
To nemusí být klešťina, ale část vynášecí stolice.

km
hodnocení

2x

obecně: ne
odborně: pozvěte si statika
douška: popis jak stehno...

jir
hodnocení

2x
Jedná se o byt v bytovém domě nebo v rodinném domě? V prvním případě na to vůbec nesmíte sahat, neboť to není jen vaše.
Co to je za byt, že tam jsou trámy takto? Jak to bylo zkolaudováno?

hodnocení

2x

Obraťte se na zkušené staré tesařské mistry nebo letité cikány, kteří ovšem nebydleli niokdy v panelácích ale jen a pouze v chalupách, (domcích).

nebo letité cikány***to znám taky, alespo%n se říkalo, že v Josefově umí cikáni vyřezat krovy, aby střecha nespadla.

Přesně tro jsem mě na mysli-u nás v jedné chalupě taky bydleli-když se po letech odstěhovali, tak řemeslníci pří opravě chalupy jen zírali, že s tolika chybějícími trámy je střecha její kostrukce pevná!

I některý sloupky podepírající středovou vaznici lze vyřezat, bezpečně. Stejně tak diagonály co jsou do těchto sloupků začepovány a na druhém konci do vazných vodorovných.
Chce to praxi a znát statiku

bobane, a to oni znají.

Milane, já spíš věřím tomu, kdo rozumí statice, jako byl můj šéf, který ty síly viděl.
On to dokázal odůvodnit slovy "támhle to jde na vzpěr" ..., tam zase na tlak.,... Tamto se dělalo jen kvůli lehčí stavbě, aby jim to provizorně drželo, než se to celý sváže dalšími trámy atd atd ...
Pak se podíval po krajině a říká " tady je to v závětří, ale támhle na kopci by to bylo horší. Sání větru, tam zase tlak větru.
Fakt je pro mě věrohodnější tento typ řemeslníků mistrů. Než cikáni co to vezmou odhadem
Dělám v oboru řemesla, stavitelství a mám po krk různých týpků co dělaj typem " snad to bude v pohodě" nebo "mělo by to držet". Kam jsme se to dostali ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]