Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
Zajímá mě jestli v roce 2025 je možný přežít samostatně s čistým příjmem 25,000 KČ za předpokladu, že žijete ve vlastním bytě třeba 2+kk a nikdo vám nepomáhá (partner, rodiče, stát).
Příklad: Máte příjem, který je 25 000 KČ měsíčně a nechcete už žádný přivýdělky. Dá se vyžít s tím to rozpočtem na rok 2025 samostatně?
Pro příklad hlavní výdaje:
Bydlení (SVJ, plyn, elektřina): 4700,-
Služby (Internet, mobil): 1400,-
Lze potom ze zbylých 18 900,- nějak slušně fungovat za předpokladu že si člověk vaří sám a nechodí po restauracích?
Ptejte se důchodců ...
Průměrné hodnoty důchodů k prosinci 2024 jsou následující:
https://ceskeduchody.cz/zpravy/jak-vysoke-jsou-duchody-v-cesku-pocty-statistika-cssz-duchodci
- Řádný starobní důchod: 20 680 Kč
- Předčasný starobní důchod: 19 117 Kč
- Starobní důchod společně s pozůstalostním: 22 958 Kč
Průměrný starobní důchod v roce 2025 překročí hranici 21 tisíc Kč.
https://www.mesec.cz/clanky/prumerny-starobni-duchod-v-roce-2025-prekroci-hranici-21-tisic-kc-jak-vysoky-bude-za-10-let/
---
Těch vašich 25 000 je pro důchodce krásný příjem.
Mnozí důchodci mají méně.
------------------
Takhle mi to vysvětlil kdysi jeden člověk. Tenkrát ještě byly jiné ceny za potraviny, tak nevím, jak byste se dnes vešel.
50% 12 500 - dáte na bydlení+zálohy energií+poplatky za odpad, daň z nemovitosti atd.
30% 7 500 - žijete, platba za jídlo, pití, drogerie, kultura, jízdné
20% 5 000 - spoříte, dovolená
Pokud zbývá nějaká zlatka z bydlení, tak počítat třeba na rozbitou lednici, pračku, pokud byste nechtěli brát ze spoření.
Jako důchodce mám méně, a navíc se mnou žije kočička.
Pro pokrytí její potřeby mám malinkou brigádu ve vyplňování dotazníků z domova.
Případně na bazoši, aukru lze prodávat zbytné věci.
-----------
Zubaře máte pokrytého ze spoření 5000,- Kč.
Internet,mobil 1400 ,- Kč.? To je nějaká zlatá horká linka k Donaldovi.?
Je to určitě 2+kk.? Není to náhodou 2+0.?
Požádejte si o příspěvek na bydlení.Buď ho dostanete nebo ne..Na začátku je s tím trochu papíování,ale potom to jde a chodí samo.Jenom se toho nebát.
Samozřejmě, že lze. Hranice chudoby je, myslím, 15 tis čistého/osoba/měsíc... nač máte 1400,- kč na internet a mobil? Zbytečně moc... stačí tlačítková NOKIA bez netu a stolní počítač... zapisujte si pečlivě každý výdaj... Jídlo kupovat jen a jen ve akcích/slevách, všade chodit pěšky atd. atd. Co by za to někdo dal mít 25 kč čistého na měs., pokud tedy nebydlí za nájem 10 tisíc a víc...
tady máte tabulkové platy např. pedagogických pracovníků (hrubého):
kurzy.cz/...
Takže s takovým platem vyjde každý, kdo chce nebo musí, případně obojí.
Spíš mě zaráží, že je dneska ještě plat 25k čistého. Respektive, že je za něj někdo ochotný pracovat. Dnes bere trochu schopnější skladník (WMS systém, čtečky, nějaká zodpovědnost za úsek) 34 000 čistého, a to taky není na vyskakování. Minus povinně dva litry na důchod a pár stovek na MHD, protože auto je dnes opravdu luxus-tím je myšleno vše bez dluhů, půjček a úvěrů. Brát si auto nebo jiné spotřební věci na dluh je naprostý nesmysl. Na co nenašetřím, to si nepořizuji.
Při třicetiprocentní inflaci se to hodí. To vlastně nebudeš splácet úroky. Že tak přispěješ k hospodářské krizi, to tě netrápí.
Je mi 22 jestli mě něco trápí tak to jestli bych měl to samé dávat za dalších 30 let za nájem nebo za něco co bude moje...
Aktuálně splácim auto, to mi zbývá asi rok a žiju v nájmu... Ano městský byt takže za pakatel.
Zvláštní je že dokážu šětřit a nestrádám už teď. Kamarádi z dvojnásobným platem si neustále stěžují jak nemají peníze, nevim co ty lidi dělaj.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.