Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přemístění elektrohodin na pozemku nebo druhá přípojka

Od: barryk odpovědí: 6 změna:

Zdravím ,

mám 7let dům a elektropřípojka a hodiny jsou vedeny vzduchem na starou dřevěnou chatku uprostřed pozemku , z tohoto rozvaděče mám v zemi přívod do domu. Chtěl jsem hodiny přesunout před dům (kde je v zemi zakopaný i druhý přívodní kabel do domu). Sloup elektrického vedení je jen přes cestu. Před 3 lety by mi bylo vypočteno že cena za přesun přípojky by byla 130tis. Což se mi zdá hodně za 7metrů kabelu. Předpokládám že je to dražší protože by se kabel musel protlačit pod cestou. Nedá se udělat nějaká varianta , že bych si udělal před domem sloup a natáhlo se to vzduchem? Nebylo by to levnější? Nebo je třeba možnost zažádat o druhou přípojku na jeden pozemek? Tímpadem bych to nemusel platit?

Díky za tipy a rady

Přemístění elektrohodin na pozemku nebo druhá přípojka

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

2x

Tak na tohle vám fundovaně odpoví distributor.

barryk
hodnocení

Aby mi na to odpověděl distributor jsem se snažil několik měsíců , jenže přes email se s nima nedá domluvit aby někdo přišel. Já mám problém , že v práci nemůžu mít telefon , takže mi nemají jak zavolat a domluvit se na čase kdy někdo příjde. Psal jsem ať mi napíšou termín kdy někdo příjde a vezmu si volno , ale to nebyli schopni

km
hodnocení

0x

"Nedá se udělat nějaká varianta, že bych si udělal před domem sloup a natáhlo se to vzduchem?"
Dá, ale budou potřeba dva sloupy, nebo jeden sloup a uchycení do baráku. Ten sloup nebude stát na vašem pozemku takže dost komplikovsaná cesta. A povolí ho vůbec obec?
"Nebylo by to levnější?" Cenově to nebude o moc levnější. Ten sloup taky něco stojí, jeho osazení...
"Nebo je třeba možnost zažádat o druhou přípojku na jeden pozemek? Tímpadem bych to nemusel platit?" pochybuju. Leda pozemek rozdělit a převést na jiného majitele. A i tak to nebude zadarmo.

barryk
hodnocení

Sloup by stál na mém pozemku. Šlo by to z původního sloupu který je přes cestu jen na jeden na mém pozemku a pak dolů do rozvadeče. Tak ja zkusím zase začít komunikaci s ČEZem , jestli nenarazím na někoho s kým bych se konečně domluvil.

irena
hodnocení

0x
Zdravim, pokud vim, tak na jeden pozemek elektrarny davaji jen jednu pripojku.Hodin pak můžete mít více. Za připojku platite vždy. O naceneni pripojky po zrušení stavající si napište dodavateli.
Irena

111®
hodnocení

0x

Nešlo by se optat osobně u jiného distributora a pak případně zmněnit?

5.3. Odbočky k elektroměrům
Odbočky k elektroměrům jsou vedení, která odbočují z HDV pro připojení jednotlivých měřicích míst, případně vychází
přímo z HDS, zejména v případech připojení odběrných zařízení rodinných domů za předpokladu osazení nezbytného
počtu jistících prvků v HDS.
Odbočky:
. musí být provedeny v soustavě TN-C;
. jsou ve vlastnictví odběratele nebo majitele objektu;
. přímo z HDS se zřizují v případě trvalých odběrů nejvýše do tří odběrných míst (včetně), pokud je k dispozici v
HDS pro každé odběrné místo samostatná sada pojistek. V tomto případě musí být provedení a uložení odboček
shodné jako u HDV;
. musí mít průřezy vodičů takové, aby dovolená proudová zatížitelnost vodičů odpovídala alespoň výpočtovému
proudu soudobého příkonu OM;
. musí mít průřez minimálně 6 mm2;
. musí být provedeny vodiči:
. s plnými jádry u průřezu do 10 mm2 Cu;
. s plnými nebo slaněnými jádry u průřezů 16 mm2 Cu;
. při délce odbočky nad 15 m musí být její průřez minimálně 10 mm2 Cu;
. mohou být jednofázové nebo třífázové, počet vodičů odbočky musí odpovídat počtu fází hlavního jističe před
elektroměrem;
. musí být provedeny a uloženy tak, aby byl ztížen neoprávněný odběr elektřiny a aby bylo možné vodiče vyměnit
bez stavebních zásahů. Odbočky k elektroměrům lze uložit v trubkách, kanálech a v dutinách stavebních
konstrukcí. Místo odbočení lze provést v HDS nebo v neměřené části elektroměrového rozváděče, přičemž
odbočky delší než 3 m musí být jištěny samostatně v místě odbočení z HDV. Tento jisticí prvek musí být
označen popisem: "Jištění odbočky";
. provedení odboček k elektroměrům v instalačních lištách nebo žlabech není přípustné;
. jednofázové odbočky lze provést u zařízení s jističem před elektroměrem s maximální proudovou
hodnotou 1×25 A (maximální soudobý příkon do 5,5 kW), v ostatních případech musí být odbočky třífázové. Musí
být rovnoměrně rozděleny mezi jednotlivé fáze HDV tak, aby byly všechny fáze pokud možno stejně zatěžová

ZDROJ: cez.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]