Přátelé, lidl má momentový klíč pro cyklisty asi za 400kč. Je trochu použitelný? Popř je nějaký jiný adept pro domácího kutila za který nedám tisíce? U kola jsem si vždy vystačil s citem, ale pravda využil bych to třeba ke zbraním...
Na kolo celkem zbytečnost, stačí cit v ruce. Ale lidi si pořizují zbytečnější věci než toto. Já mám teda digitální momentový adaptér. I takový prodává LIDL lidl.cz/...
@riva má pravdu. Zbytečnost. Pokud nemáš servisní návod, jakým momentem utahovat. Například k autům lze dokoupit, v něm tabulka pro nastavení utahovacích momentů.
K jízdním kolům jsem zatím neviděl. U mého kola mám na běžný servis rychloupínání (sedlo, řídítka, osy kol při defektu ...).
@regine: Uznávam, že od výrobcu bicykla sa nejakej ucelenej dielenskej príručky asi nedočkáme. Každopádne, uťahovacie momenty udávajú aspoň výrobcovia komponentov v svojich manuáloch. Nie vždy sa v tom ale dobre hľadá. Častokrát rýchlejšie je pozrieť inde - celkom dosť sa toho dá nájsť tu sheldonbrown.com/... prípadne parktool.com/... - časť “Fix It”. Čím drahší (a odľahčenejší) diel, tým som opatrnejší. Supermarketový základ dotiahnete bez vedľajších škôd snáď aj kombinačkami. Ak máte ale komponentu z kozmických materiálov za astronomickú cenu, tam by som momenťák radšej už vytiahol.
Přestnost není problém ověřit - síla na rameni = závaží nebo mincíř. Přesný si necháš nepřesný vrátíš. 10 Nm je jedno kilo na metrovým rameni nebo 2 kg na 50 cm atd., dáš rameno a táhneš mincířem nebo tlačíš váhou kdy klíč cvakne. Stejným způsobem jde momentový klíč nahradit.
Mám ten nejběžnější z Lidlu za pětikilo do 210Nm a pro přesnější použití asi za 4 kila malej 1/4 asi do 40Nm z Číny (zmenšenina toho lidlu) a nějak prostě fungují oba. Jen ten z lidlu už mám druhej, první zařval při použití jako trhák na poloosu, napřed jsem strhnul racnu a potom i urval čtyřhran Ale natvrdo zavarenej jako momentak i trhák funguje dál.
Mám skúsenosti len s ich veľkým momenťákom 40-210. Presnosť uchádzajúca, ale začína mi preskakovať račňa. A to ho šetrím naozaj len na dotiahnutie podľa momentu. Zatiaľ to nie je tragické, ale asi pôjde na výlet na reklamačné oddelenie. S tým malým “Crivit” skúsenosti nemám. Z fotiek ale “vypadá OK”, aspoň nastavovacia stupnica bude snáď dobre odčítateľná. Mám inú značku, má plastové okienko s ryskou a odčitovanie nastavenej hodnoty je pomerne zložité a náchylné na chybu paralaxy. Presnosť sa dá ľahko overiť aj v domácich podmienkach vo zveráku zaviešaním vhodných závaží a následne prepočtom.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.