Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč je černý sud odolnější, než zelený?

Od: tomkk® odpovědí: 6 změna:

Zdravím, kupuji 500 l sud na ochlazování. Tušil jsem, že černé sudy jsou odolnější, než ty zelené, protože u těch zelených lidé občas řeší opravu, u toho černého jsem se s tím nesetkal. Nějaké černé sudy už doma mám a materiál je to prakticky nezničitelný, asi jako tlustý igelit. Jenže černé v hobbymarketech v Brně nemají (Hornbach uvádí trapné tři týdny dodací lhůtu), a už vůbec ne s víkem, tak jsem jel koupit do OBI ten zelený.

obi.cz/...

Na omak špatně nepůsobil, ale když už jsem se jeden chystal naložit na vozík, tak jsem si všiml, že vedlejěí zelený sud má už prasklý a uražený okraj, což je u černého prakticky nemožné. Takže jsem ho vrátil a internetu objednal černý sud.

Proč jsou tu zelené (zde píšou HDPE) křehčí? Ty černé odolné víc zapáchají a nemají atest na pitnou vodu (to je mi jedno), ty barevnné nesmrdí, ale jsou křehčí. Čím se teda liší složení, nebo technologie výroby toho "polyethylenu"? A proč vůbec vyrábějí sudy na dešťovku z toho křehčího, když třeba i obyčejné levné PE 200l modré sudy jsou také vyrobené z toho "nezničitelného".

A další otázka, prodávají i fialové na víno, jsou dražší a mají atest. Jaká je jejich odolnost? Jsou odolné, jako ty černé, nebo praskají jako ty zelené? Neumím si představit, že by při zpracování vína někdo toleroval možnost prasknutí. I když to praknutí asi nejvíc hrozí v mrazu.

bauhaus.cz/...

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nejsem chemik, plasty jsem pouze obráběl: Zjednodušeně: Bílý HDPE je "nejčistší", používá se na hodně agresicní chemii, ale taky na vodu a potraviny. Jeho hlavní nevýhoda je, že mu vadí UV záření. Sudy z něj mám na dešťovku a cca po 8-10 letech jdou postupně do kopru, degradace je vidět pouhým okem. Ten zelený bude zřejmě levnější na výrobu, je neprůhledný, tudíž v něm neroste řasa, ale v podstatě je to šméčko na zákazníka. Je to ošizený na tloušťce a na přímém slunci to degraduje snad stejně rychle jak ten bílý, začne to ztrátou barvy. S černým sudem nemám zkušenost, jako kanystr je to nezničitelné, ale v černém se bude voda nejvíc ohřívat. Co si pamatuju, tak modrej sud vydržel věčnost, takže teď jsem koupil znovu dva modré, tak uvidíme.

Ze zkušenosti s jiným artiklem - chráničky kabelů - UV stabilní chránička je taky černá a taky z HDPE (běžná chránička je oranžová).

hodnocení

Ty modrý sudy mám na dešťovku u menších střech a ani je nemusím chránit před zamrznutím vody, nafouknou se, ale neprasknou.

km
hodnocení

2x

nejen jiná barva, ale také jiná směs plastu, možná odlišná technologie výroby = jiné vlastnosti

hodnocení

2x
Aby byl plast uv odolny, tak tam vyrobci pridavaji saze. Je to levne a ucinne. Proto je cerna barva a sud vydrzi dyl nez ostatni. Treba i na strechach kominy pro plynove kotle jsou z cerneho plastu.

hodnocení

0x

Asi podobna chemia ako pri stahovacich paskach a pvc listach elektro : cierne su uv stabilne, biele alebo priehladne nie.

Černá neznamená automaticky UV stabilní. Záleží na materiálu a složení.
Jsou černé vázací pásky, které jsou na venkovní použití stejně nevhodné, jako bílé.
Třeba Wapro standard se dělají v obou barvách, jsou z nylonu a u obou je uvedeno, že nejsou vhodné pro venkovni použití. Na to mají speciální UV odolné pásky z polyamidu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]