Nejste přihlášen/a.
Zdravím, kupuji 500 l sud na ochlazování. Tušil jsem, že černé sudy jsou odolnější, než ty zelené, protože u těch zelených lidé občas řeší opravu, u toho černého jsem se s tím nesetkal. Nějaké černé sudy už doma mám a materiál je to prakticky nezničitelný, asi jako tlustý igelit. Jenže černé v hobbymarketech v Brně nemají (Hornbach uvádí trapné tři týdny dodací lhůtu), a už vůbec ne s víkem, tak jsem jel koupit do OBI ten zelený.
Na omak špatně nepůsobil, ale když už jsem se jeden chystal naložit na vozík, tak jsem si všiml, že vedlejěí zelený sud má už prasklý a uražený okraj, což je u černého prakticky nemožné. Takže jsem ho vrátil a internetu objednal černý sud.
Proč jsou tu zelené (zde píšou HDPE) křehčí? Ty černé odolné víc zapáchají a nemají atest na pitnou vodu (to je mi jedno), ty barevnné nesmrdí, ale jsou křehčí. Čím se teda liší složení, nebo technologie výroby toho "polyethylenu"? A proč vůbec vyrábějí sudy na dešťovku z toho křehčího, když třeba i obyčejné levné PE 200l modré sudy jsou také vyrobené z toho "nezničitelného".
A další otázka, prodávají i fialové na víno, jsou dražší a mají atest. Jaká je jejich odolnost? Jsou odolné, jako ty černé, nebo praskají jako ty zelené? Neumím si představit, že by při zpracování vína někdo toleroval možnost prasknutí. I když to praknutí asi nejvíc hrozí v mrazu.
Nejsem chemik, plasty jsem pouze obráběl: Zjednodušeně: Bílý HDPE je "nejčistší", používá se na hodně agresicní chemii, ale taky na vodu a potraviny. Jeho hlavní nevýhoda je, že mu vadí UV záření. Sudy z něj mám na dešťovku a cca po 8-10 letech jdou postupně do kopru, degradace je vidět pouhým okem. Ten zelený bude zřejmě levnější na výrobu, je neprůhledný, tudíž v něm neroste řasa, ale v podstatě je to šméčko na zákazníka. Je to ošizený na tloušťce a na přímém slunci to degraduje snad stejně rychle jak ten bílý, začne to ztrátou barvy. S černým sudem nemám zkušenost, jako kanystr je to nezničitelné, ale v černém se bude voda nejvíc ohřívat. Co si pamatuju, tak modrej sud vydržel věčnost, takže teď jsem koupil znovu dva modré, tak uvidíme.
Ze zkušenosti s jiným artiklem - chráničky kabelů - UV stabilní chránička je taky černá a taky z HDPE (běžná chránička je oranžová).
Asi podobna chemia ako pri stahovacich paskach a pvc listach elektro : cierne su uv stabilne, biele alebo priehladne nie.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.