Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je povinnost mít na nemovitosti schránku a číslo domu?

Od: nimha® odpovědí: 9 změna:

Ahoj,

v rámci emancipace naší obce nám bylo připomenuto, že každá nemovist (u nás cca 50 % domů / 50 % chat) má mít na sobě cedulku s číslem popisným, resp. evidenčním. Že prý je to zákonná povinnost (to jsem u chat ani nevěděl). Dále se odkazují na cca 15 let starou obecní vyhlášku (o které jsem taky nevěděl), jak konkrétně má cedulka vypadat.

Současně obec žádá, zejména chataře, o instalaci pošt. schránek. To vidím jako kontraproduktivní, protože v zimě na chatě klidně 14 dní nejsem a moji adresu mají v katastru. Nechci pak řešit "My jsme Vám to dali do schránky, Vy jste nereagoval". Kam má vlastně obec povinost posílat případnou poštu?

Jak to máte u Vás?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

9x

Zákon o obcích č. 128/2000 Sb. v § 32 praví:

(1) Vlastník nemovitosti je povinen na svůj náklad označit budovu čísly určenými obecním úřadem a udržovat je v řádném stavu. Barvu a provedení čísel určuje obecní úřad.

km
hodnocení

5x

Ano, je povinnost mít na domě číslo určitě a myslím si, že i schránku.
Vyhláška je platná ať už je jakoliv stará. Obec ale musí posílat na adresu trvalého pobytu majitele.
Číslo na domě ve kterém nebydlím nemám a schránku u domu mám. Obec zasílá na adresu trvalého pobytu. Případně vhodí do schránky neúřední psaní a informační letáky, případně pokud požádám, vloží do schánky i úřední věc, případně nechá u sousedů, u kterých si to pak vyzvednu.

Ono to bohužel tak úplně není, pošta je drahá, takže obec rozhazuje jen tak do schránek dopisy, které byste čekal, že přijdou doporučeně.
Ovšem těžko to někdo vyyřeší tím, že na domě nebude mít číslo popisné a schránku.
km

to už záleží na vedení a zvyklostech dané obce, faktem ale je, že pokud nepošlou doporučeně, nemají doklad o tom, že adresáta informovali, tím pádem to pozbývá tu (právní) funkci

mnd®
hodnocení

0x

Tady si někdo plete číslo popisné a orientační.Číslo orientační je obvykle uvedeno přímo na budově a je viditelné z veřejného prostoru, například z ulice. Číslo popisné je spojeno s katastrálními záznamy a nemusí být nutně viditelné z venku.

Číslo evidenční je co.? - to snad mají některé garáže nebo jako evidenční číslo věci ve fabrice.

Proč budu mít schránku,? Stačí roura z něčeho. Ani některé firmy nemají schránku - možná tak P.O.Box,ale pošta se jim doručuje na recepci a odváží ji nasmlouvaná služba.

hodnocení

Nee, je to skutečně ohledně č.p. a č.e.

Č.p. mají domy s trvalému bydlení, rekreační objekty mají č.e. Na chatu Vám č.p. nedají. A naopak, můžete o č.p. přijít, třeba jak se vekonvské stavení změní v chalupu na rekreaci. To se stalo třeba známým za komunismu. Sebrali jim č.p. a dali č.e.

Č.o. se v místě ani nevyskytuje, na to musí být ulice.

mnd®

Díky.Už jsem si to dohledal.Existuje i éčko ;) .

km

někdy mě překvapuje, že č. e. mají i klasické, historické, venkovské budovy, ve kterých mají lidé trvalý pobyt

hodnocení

Dnes uz jde trvaly pobyt napsat i do objektu s č.e. nicmeme treba doktori se na to obcas nelibe divaj, kdyz maj napsat neschopenku na adresu s č.e. (pokud to ten clovek vylozene nema v OP jako trvaly pobyt).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]