Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pojištění bytu - co si hlavně pohlídat?

Od: nimha® odpovědí: 17 změna:

Ahoj,

budu pojišťovat byt (panelákové 3+1 v OV), co bych si vlastně měl všechno pojistit, na kolik a na co si dát zejména pozor?

Co jsem nastudoval, tak je pojištění nemovitosti - tj. vnějšek, nicméně u bytu pod to spadá tak okna a dveře. Nebo i malby, podlahy, vest. nábytek?

Pak je pojištění domácnosti - tj. vnitřek - zařízení bytu.

No a poslední pojištění odpovědnosti z vlastnictví domácnosti - tedy když u mě např. praskne voda nebo vznikne požár atd.

Čili asi nejlíp nějaké pojištění 3v1, že? Jde mi hlavně o případné škody vůči sousedům, např. vytopení.

Dodám, že dům jako celek je pojištěn od SVJ.

---

Je něco, na co si dávat extra pozor? Někde jsem četl, že se vyžadují pravidelné revize elektroinstalace, vody a plynu; kromě plynu, který je povinný ze zákona, revize nemám; dělaly se před cca 15 lety při rekonstrukci. Může tady být nějaký problém s výlukami?

Další věc - jak stanovit cenu nemovitosti? To se mám dívat po nabídkách realitek, za kolik se podobné byty v místě prodávají? A co nacenění na vykradení - ocenit a sečíst co by se rámcově dalo ukrást?

Vně bytu, na chodbě, je komora - ta je tím pojištěná také?

---

Předem děkuji za Vaše postřehy a rady!

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, on Vám přesně (za provizi) poradí pojišťovací agent, se kterým tu smlouvu budete uzavírat. Hlavně nezapomínejte (až tu pojistku uzavřete) pravidelně smlouvu/placenou částku valorizovat/aktualizovat/zvyšovat. Ceny všeho se mění/zvyšují a delší dobu placené stále stejné pojistné nemusí následně, až by došlo na plnění, vše pokrýt (a budete zklamán, že dostanete z pojistky málo až nic). Zdravím!

Mě by zajímalo, pokud není valorizováno pojistné, jestli se snižuje pouze maximální vyplacená suma, třeba v případě totálního vyhoření, nebo se procentuelně snižuje plnění i u drobných částek.
Oškubou plnění na zlámanou grešli.

Pokud se bavíme se o pojištění domácnosti, tam valorizace hodnoty moc nepřichází do úvahy. Pokud uvažujete o pojištění bytu, tak tam samozřejmě smysl má. Podpojištění se má uplatnit procentuelním snížením veškerých výplat, ale neříkám že není pojišťovna která to bere benevolentní (jen jako strop). Valorizace se dnes dělají automaticky, u některých pojistných smluv to ani nejde vypnout.

hodnocení

2x

Řekněte svéu pojišťovákovi, určitě někoho mezi známýma máte. Všechny tyhle informace se dost často dočtete v produktových informacích pojišťoven. Ale vybalancovat to aby byla optimální cena za dobré krytí znamená trochu zkušeností a procházení různých produktů

Mimochodem - najděte si rozdíl mezi domácností a bytem. A odpovědnost se týká i odpovědnosti na cestách (například lyžovačka v Itálii). Nemusíte se bát vysokých limitů nad 10 milionů, cena neroste lineárně s pojistnou částkou.

hodnocení

Zdravím, "pojistku na blbost" na sebe sjednávat zatím neplánuju, jen tu odpovědnost z vlastnictví domácnosti. Ono taky touto "pojistkou na blbost" nelze zcela v bytě vše pokrýt. Myslím, že někdo řešil, že na to hodí vytopení sousedů jakože špatně nainstaloval hadičku k WC a vyjebali s ním.

Je dobré si přečíst k čemu to je. Nejlépe ve spolupráci s odborníkem.

andrew80
hodnocení

2x
Určitě nezapomeňte na asistenční služby, opravdu se mohou hodit, příplatek k pojistném je malý a umí nejen zaplatit ale i sehnat řemeslníka rychle, v případě nouze i o víkendu.
Pojištění nemovitosti- SVJ má určitě pojištění uzavřené, ale je dobré zjistit rozsah krytí. Dnes se pojištění dělá dohromady a vybírají se rizika, agenti (já doporučuji kmenové pobočky) se v tom dobře vyznají a umí poradit. V jedné smlouvě může být i více nemovitostí (například byt a chata) a pro každou nastavit rizika zvlášť.

U které pojišťovny jsou asistence za příplaetk? Ty (všechny) co sjednávám je mají v základu. Leda že se dá připojistit vyšší plnění asistence

hodnocení

Díky za tip. Čili něco, jako je asitence u auta? To se může hodit... doufám tedy, že to nevyužiju.

Většinou je v tom několik zásahů ročně - zámečník, elektrikář, plynař, vodař a podobně. Každý za ca 5000, nepočítá se materiál. Podrobnosti v podmínkách a informacích pojišťovny

ludvikpatricky
hodnocení

2x

Ahoj, určitě doporučuju mít pojištění nemovitosti (okna, dveře, podlahy atd.), domácnosti (vybavení bytu) i odpovědnosti (škody sousedům, např. vytopení) – ideálně v jednom balíčku. Výši pojistky nastav podle tržní ceny podobných bytů a hodnoty vybavení, co máš doma. Pozor na možné výluky, třeba kvůli chybějícím revizím elektro nebo plynu – některé pojišťovny to mohou řešit. Komoru na chodbě doporučuji do smlouvy výslovně uvést, pokud v ní máš něco cennějšího. Mrkni třeba sem na přehledné pojištění nemovit/..., kde si můžeš vše snadno nastavit.

hodnocení

0x
Pojišťovat vnějšek nemá smysl, jelikož je určitě pojištěn družstvem/společenstvím vlastníků.

Má to význam - ale pouze pokud je bytem ručeno za hypotéku.

Na hypotéku jsem měl nějakou základní pojistku.
Jen doplním - plnění muselo být u kb ve prospěch banky. Takže nemělo smysl platit nějakou top pojistku.
hodnocení

Tak ona je to otázka, kdyby barák spadl, což není moc pravděpodobné. Povodně se nás naštěstí netýkají (jsme na kopci), takže věci jako pád letadla, velký požár, výbuch plynu atd.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]