Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zivnostensky list - hodinovy manzel

Od: hele odpovědí: 10 změna:
Dobry den,
uz delsi dobu podnikam jako hodinovy manzel a casto resim zakladni instalaterske prace (montaze baterii, montaze a cisteni sifonu). Nemam ovsem zivnost na Vodoinstalaterstvi, ale jen Sluzby pro domacnost a premyslim, jestli ma smysl si sehnat odpovedneho zastupce na Vodoinstalaterstvi. Mam na mysli, jestli mi kvuli tomu nemuze Zivnostensky urad delat problemy.
Dekuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

yyy
hodnocení

2x

Hodně záleží, co napíšeš do faktury. Jakmile tam např. napíšeš malířské práce a nejsi tím vyučený, tak Tě na brňáku na to upozorní možná poprvé, ale pak Tě dají pokutu. Jeden UAčko si taky chtěl udělat živnost a neměl list, kterým by to dokázal, že je vyučen. Měl smůlu a odešel bez živnosťáku. Co je na živnosti vázaných a nemáš vyuční list a nebo to nemáš potvrzený od Zkušeného a vyučeného človíčka a nedělal jsi s ním 3 roky, máš smolíka. Některý lidi chtějí do faktury vše rozepisovat a tam to napsat musíš. Jinak neplatěj. Ptej se na to u lidí hned na začátku, jak tu FA chtějí psát.

gj
hodnocení

2x
Jedna věc je napsat něco obecného do fraktury, ale co když se něco stane? Například ta úprava na vodovodu způsobí, že vytopí byt a byt souseda pod tím bytem? Nebo úprava na rozvodech elektřiny někoho zrání/zabije nebo způsobí například požár?
yyy

Tohle je věc druhá, když se něco stane a majitel to samozřejmě nahlásí na pojišťovnu a nebo to chce po "odborníkovi", co to dělal zaplatit. Pak má smoláka a jde po něm berňák a vyfasuje pokutu. To se s ním nikdo mazat nebude. Mě taky dali poprvé upozornění, tak jsem si to hned rozšířil, abych měl klid. Pak jsem si musel dávat pozor, co na fakturu napíšu.

hele
hodnocení

Videl jsem uz, ze vetsina hodinovych manzelu dela vsechny mozne remeslne prace (vymeny el.zasuvek, bouraci prace, malirstvi), ktere by ale asi mely spadat do zivnosti vazanych.

id
hodnocení

0x
Na doklad pro zákazníka nikdy nevypisujte konkrétní práce. Pište třeba - fakturuji za práce dle dohody - práce dle požadavku v bytě zákazníka atd. Pak dělejte cokoliv.
hele
hodnocení

Me znamy-Ukrajinec rikal, ze vsude pise “Dodelavkove prace”, bez ohledu na to, co to bylo za praci, ze pak na nej nemuzou, ze nema vyhlasku 50.
hujer

Ano, než se něco někomu stane! UK dodělávali el na chatě u paní. Pěkně na dřevě, aby se jim to lépe dělalo tak

za použití plochého kabelu , uložené pěkně pod podlahovými lištami...,

včetně zásuvek 3x 1,5 a vrchol byly vystříhané prostřední vodiče. Paní se divila,že jí na to nikdo nenapsal revizi. Takhle fakt ne. Napsat můžeš na fa cokoliv, ale pokud dojde na lámání chleba, nikdo tě nepodrží-ba naopak dá se dohledat kdo to přece dělal!

re4zon
Zarid se podle rady id, tim se kryjes. Zaroven se ale kryj vlastni hlavou a nedelej nic, u ceho neni jistota, ze nehrozi prusvih. Ze nejsi instalater nevadi, kdyz menis baterii nebo sifon. Do radiatoru nebo rozvodu vody v panelaku bych se ale nehrabal. Elektrina totez, vymenit svitidlo na rozvodu v rozumnem stavu je relativne bezpecna vec, tahat nove zasuvky uz moc ne, nikdy nevis..
hele
Já nechci právě že dělat ty složité instalatérské práce, typu montáže kotlů atd. Jde mi jen o ty základní typu čištění sifonu, montáže baterií, kde stačí dodržet pár základních pravidel (hadičky nesmí být pokroucené, musí tam být správna velikost těsnění, sifonová trubka musí být za těsnící manžetou…na elektřinu nesahám, té nerozumím.
Ono je to někdy o praxi a někdy jsou lidé, co mají praxi, a ne výuční list lepší než ti, co mají výučňák, ale praxi malou. Měl jsem doma vyučeného instalatéra, který si neuměl odměřit radiator a dvakrát mu nový radiator neseděl do trubek.

hodnocení

0x

Kdo má živnost volnou, nemůže dělat činnost, která vyžaduje živnost řemeslnou nebo vázanou. Jedná se například o profese elektrikářské, instalatérské, natěračské, malířské atd.

Zdroj: podnikatel.cz

Myslím, že je to řečeno víc než jasně. A je úplně jedno, co napíšete do faktury! Až na vás zasedne některý z úřadů (především ŽÚ, FÚ) a prokážou vám, že činnosti, vyžadující řemeslné nebo vázané živnosti vykonáváte, budete se divit! K tomu prokázání stačí pár dotazů u zákazníků, jejich adresy jsou na každé faktuře!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]