Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zámková dlažba - hutnění versus obrubník

Od: filip* odpovědí: 3 změna:

Ahoj, chystám se dělat na zahradě zámkovou dlažbu - z katalogů BEST mám celkem jasno jaký má být podklad a že je nutné vše pořádně hutnit. Jde mi ale o to kdy hutnit podklad - můžu to zhutnit až po zabetonování obrubníků nebo musím zkutnit podklad a až pak zabetonovat obrubníky (případně ještě jsem zahlídnul třetí variantu - zhutnit podklad, nasypat hrubý štěrk, zhutnit a až potom zabetonovat na štěrk obrubníky) .

Část zámkovky bude na chození, část na auto, takže různé tloušťky podkladových vrstev. Podklad je (až na pár drobných kousků) uleželá ornice a v hloubce 30 cm je to samej šutr a lopatou bez krumpáče se víc do hloubky ani nedostanu.

Moje idea je do takto relativně tvrdé hlíny zabetonovat obrubníky, zasypat štěrkem a zhutnit mezi obrubníky - mám ale strach aby se mi ty obrubníky nějak nerozlezly nebo nepolámali. Vibrační desku si budu půjčovat...jinak bych to samozřejmě neřešil a hutnil co každých 5 cm.

Díky.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

na stavbě běžně děláme v případě chodníků obrubníky do betonového lože do rýhy, jak uvádíte, bez podkladu. Dlažba vč. podsypu se provede až poté. Pevnost (polohu) obrubníků zajistíte např. užitím kvalitního betonu (C25) a provedením tzzv. opěrky obrubníku-tj. betonu v dostatečné šířce směrem do strany od obruby. Betony se užívají různé podle potřeby od C16/20 až po C25/30 ale to už je zbytečně moc pevný. *palec*

filip*
hodnocení

díky za odpověď...myslím, že už mám jasno

opěrku obrubníku se snažim dělat dostatečnou, co se týče kvality betonu tak tady můžu jen doufat...mícham v míchačce cca 1 díl cementu na 3 díly písku. Jestli to má nějaký číslo, tak pokaždý jiný.

obrazek k chodnku ze zamk.dlazby + obrubnicek

Zámková dlažba - hutnění versus obrubník

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]