Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Difuzně otevřená nebo zavřená stavba

Od: meryy* odpovědí: 13 změna:

Zdravím,po roce rekonstrukce 60 let staré roubenky,kde se musely měnit celé štítové stěny,kvůli totální hnilobě,kde několik let teklo přes okna jsem se konečně dostal na rekonstrukci vnitřku.Už asi půl roku pročítám diskuze o pározábraně.Původně jsme chtěli udělat difuzně otevřenou stavbu,kdy mám skladbu stěny z venku-3cm dřevěný obklad,3 cm mezera,difuzní folie,10cm vaty Rockwol a potom nastává problem,že někde jsou 14 cm trámy a někde jsem vyplnil těch 14 cm vatou -tam kde se musely vyřezat trámy,taky kolem nových dřevěných oken,která jsou menší než původní-potom pokračuje vnitřní rošt na kterém je OSB 18 mm na které příjde SDK a někde palubkový obklad.Šikminy nahoře jsou od střechy plech,difuzní folie,14 cm vaty mezi trámy,do kříže 5 cm vaty A zase OSB 18 mm.Půdu chci pouze zateplit 24 cm vaty na podlahu,kde mezi stopními trámy je škvára a potom směrem k interiéru desky a heraklitový strop.Moje obrovská prosba o radu zní -mám dávat mezi OSB a SDK nebo palubky pározábranu a nebo pouze přelepit spoje OSB páskou a použít tuto parobrzdu.V koupelně,která je v přístavbě a má vlastní střechu je strop pouze OSB a na něm 25 cm vaty a potom 1 metr nic difuzní folie na trámech a plechová střecha.Mám to vše nechat difuzně otevřené,nebo dát všude pározábranu a nebo třeba pouze do koupelny,kde je největší vlhkost.?Taky jsem uvažoval o pározábraně jen stropy a šikminy nahoře,ale to se mi moc nezdá.Předem moc děkuji za každou radu.

Difuzně otevřená nebo zavřená stavba

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

zdravim,stavim novou roubenku a mimo koupelnu je cela difuzne otevrena, ale jeste zvazuji jak koupelnu udelat abych se vyhnul igelitu ktery se nazyva parozabrana.staci totiz udelat malou chybu v izolaci a mate vlhko a drevo nastartuje nevratny hnilobny proces o kterem nebudete mnoho let treba ani vedet.jsem nepritel parozabran protoze delaji ze staveb neprodysne bydleni.at si kazdy rika co chce,ale je jen dalsi zlocin dnesniho stavitelstvi.

stirecek*
18.11.12 12:47
*palec*

hanys, třeba jsem Vás špatně pochopil.

Vy nechcete dát kvalitní parozábranu, kvalitně jí provést? takže co Vám tedy zbyde za opatření, aby se parciálním tlakem nešířila vlhkost do stěn?

pochopil jste me spravne,parcialni tlak patri do chemie,v mem domecku nebudu produkovat zadne tlaky ktere by mohly narusit slozeni me konstrukce.na pohlceni prebytecne vlhkosti jestli nejaka bude a jestli ano tak minimum,mam v prvni rade hlinenou omitku,za ni nepalene cihly heluz,posleze izolaci se vzduchovou mezerou,separacni geotextilii a roubeni.neexistuje moznost pruniku vodnich par do konstrukce,tolik vody doma mit nebudu aby to mohlo mit nejake negativni nasledky.vsechny sto a vicelete roubenky jsou poskozeny hlavne proto,ze lezi primo na zakladech bez izolace,anebo od cervotocu.stavba musi DYCHAT a drevenka tim tuplem.zvazuji igelit pouze do koupelny,ale jelikoz se mi to nelibi tak hledam zpusob jak se tomu vyhnout.

Hanys, zdravím, fyzika nebylo moje oblíbené, takže názvy čerpám ze školení a z konzultací.

Proto jsem použil slovo parciální tlak, páč takto mě školil..

cukrar.rajce.idnes.cz/...

dýchání staveb je nesmysl, ale asi myslíte prodyšnost staveb.

" pohlceni prebytecne vlhkosti jestli nejaka bude a jestli ano tak minimum"

toto je naprostá pravda, vlhkost by se neměla dostávat do konstrukce.

ten obrazek stavebnikum rika ze proste parozabranu musi koupit ,aby byl kseft.dodnes mi nikdo nebyl schopen z techniku rict kde se vezme to obrovske mnozstvi vodnich par v objektu,napr v loznici,dets.pokoji atd,nekteri argumentuji tim,ze clovek za den svoji cinnosti ,,odpari ,,az 12lt,vody.mysleno vareni,koupani atd.nepredstavitelne a naprosto nepodlozene cislo.drevo,sadrokarton,zdivo atd.nabere vlhkost,ale zase ji vypusti do prostoru.nedovedu si predstavit to mnozstvi aby preslo skrz dum.s temi parcialnimi tlaky me presvedcili uplne.vzdyt se v tom ani cunik nevyzna.selsky rozum je treba oprasit.

debata nemý smysl, páč vy máte svoji představu a pravdu. Já zase věřím odborníkům a znalcům. Občas se i vyskytnou problémy, když není dobře paropzábrana,

Jestliže Vám žádný odborník dodnes neřekl...

já Vám to taky neřeknu. Moje vědomosti nesahají tam, kde se počítá kolik čeho člověk vydýchá vypotí atd..

Já věřím, Vy nikoli a to je právo každého z nás.

mili3478*

Ta parozabrana kdyz uz ji tam date tak musi byt nainstalovana fakt tesne videl jsem u brachy co to umi udelat kdyz se spatne napoji prelozeni jednotlivych pasu, tolik vody co mel v tech foliich to bych neveril museli jsme to vylevat, kompletne sundat a vyhodit sadrokartony a provest vse odznova proste k vzteku ,tehdy jsme ale nechapali presnou funkci parozabrany to je tak kdyz delate neco a neprectete si montazni navod k foliim ,verte mi odpari se vcelku slusne mnozstvi vody to byste neveril zvlast mateli na strese sindel ktera neni odvetrana slepena v celek a vlhkost nema kudy odchazet .Vte dobe tam dokonce nikdo nebydlel a netopilo se tam. Odpoved pro hanyse

doplněno 22.01.13 04:49:

Proste dat si zalezet na montazi te folie kd nema trpelivost ji udelat tak jak ma radeji at ji tam nedava ,kazde osizeni montazniho postupu se krute vymsti

mili, zdravím, jen dotaz na Vás, když brácha měl špatně fungující parozábranu, tak jste vylejvali vodu. Když tam parotěska nebude, tak kam se voda ztratí?

Když máte na střeše šindel, musí být pod záklopem odvětrávaná mezera...

Přeji hezký den.

mili3478*

Dobry den pane milancukrar samzrejme odvetrat strechu nejlepe ve hrebeni by se udelala mezera 5 cm po cele delce ,udelat odvetrani hrebene pro sindel je hodne reseni jak spolehlive odvetrat strechu ,aby se ta vlhkost dostala pres izolaci ven skrz strechu,neverim nebo jsem nevidel jeste nikde ze by se to primo srazelo v izolaci ,stat se to muze ale uz nejaky ten patek litam po strechach jeste jsem to proste nevidel ,videl jsem to jen ve spojeni parozabrana izolace a neodvetrana strecha.

doplněno 22.01.13 14:50:

samozrejme by bylo nejlpsi mit tm natazenou difzni folii a prostor 4cm pr odvetrani al je tam kasicky dreveny zaklop v te dobe jsme neresili zda bude podkrovi obyvatelne

Mili, opět s Vámi souhlasím..

mili3478*
hodnocení

1x

Mam na to stejny nazor jako hanys za par let se zjisti ze to nefunguje ,je problem parozabranu dokonale utesnit staci mala skulinka nebo odlepena paska u spoje parozabrany a muze to byt vetsi problem nez by tam nebyla vubec ,kdyz je strecha dobre odvetrana musi to stacit ,ja jsem mel roky zateplenou strechu zadna parozabrana a po nejake vlhkosti nebo mokre izolaci ani stopa

jendad

Já jsem dělal klasiku . To znamená zevnitř parozábranu a zvenku paropropustnou . Je to logické , jako když máte cihlovou zed a zateplíte ji vatou .Zevnitř máte taky paronepropustnou zábranu(zed) .Pokud bude směrem ven vždy materiál s nižším difuzním odporem , tak se vždy vlhko bude odvětrávat .

Problémy ale nastanou u polystyrénem obložené dřevostavby. Tam musí být perfektně zadělaná parozábrana .A z toho duvodu , jsem udělal klasicky odvětrávanou . Nevěřím , totiž že dlouhodobě tyto zabrany budou funkční.Zajímavou věc jsem četl o venkovních akrylátových omítkách.Ty mají pry 100* větší odpor než polystyren.

Takže podle mého názoru a podle starších knih , kde se ještě nezateplovalo poilšem je skladba stěny z postupně klesajícím difuzním odporem směrem ven bez problému.I když tam dojde někde k poškození , tak to bude bez problému.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]