Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, podle všeho mam doma smaltovanou ocelovou vanu. A hledám nějaký nejúčinnější čistič. Co jsem četla, tak nemohu použít nic s kyselinami, ani Savo, Domestos apod. Abych nemusela pokaždé používat např. sodu s vodou, pak to musím ještě drhnout a vždy ten čas není. Našla jsem tohle CIF na vodní káme/... nebo pak ještě Bílý ocet. Myslíte, že mohu bez obav koupit ten Cif a stříkat to na znečištěnou vanu? Na vaně se dělají usazeniny, když se koupu a jsou to tmavé skvrny, černé nebo šedé, ta samá barva skvrn se dělá na umyvadle. Vyčistila jsem vanu i umyvadlo sodou s teplou vodou a ještě pak přidala ocet a čistila jsem to měkkým hadříkem, nechala působit cca 30min. a pak opláchla. Hodně to pustilo, ale na vaně je jedno místo a tam stále vidím ty tmavé šmouhy, tak bych to ráda něčím účinným vyčistila. Viděla jsem fotky zašlých van a takhle nechci dopadnout. Do takové vany bych já osobně nevlezla. Potřebuji, aby vana a umyvadlo byly zářivě bílé. Umyvadlo je bílé, jen nahoře v těch záhybech je to jakoby do žluta. Poradíte, zda mohu koupit ten Cif hlavně na vanu a pomůže tenhle konkrétní Cif i na umyvadlo, když jsou na umyvadle zažloutlé skvrny v záhybech? Předem děkuji za odpovědi.
Já používala Fixinelu, jen nevím, zda se na Váš typ povrchu vany hodí. Ta je silnější a zabírá.. Cif a W5 cleaner jsou podobné lehce drsné emulze a velmi dobře myjí. Na vany jsou určeny všechny.. Po nanesení nechte chvíli působit, pak vydrhněte.
Na co opatrně, to jsou baterie. Některé chemikálie jim narušují povrch. Ty vezměte třeba jarem a švédskou utěrkou, prostě nějakým mikrovláknem..
Pokud Cif nevyzkoušíte sama, nebudete vědět. Pokud nebude vhodný, uplatní se případně na dlažbu, WC, obklady a můžete ho používat několik roků, ten se nezkazí. Stejně Fixinela, ta je tekutá, silnější rozpouštěč. Na WC ji uplatníte taky. Rukavice!
Tak já raději asi koupím tohle Allnature Kyselin/..., ty silné chemické přípravky, z těch mám obavy, abych nepoškodila povrch smaltované vany. Chci jí tady mít už do konce života. Nechci si tu vanu zničit. Já bych potřebovala něco účinného co bych nemusela dlouho drhnout. Kdyby stačilo to nastříkat, nechat působit a pak to otřít. Četla jsem dokonce o jednom bezoplachovém, co se ani nemusí smývat.
pokud chcete zachovat povrch, nepoužívejte nic, co obsahuje jakákoliv abraziva i kdyby byla sebejemnější. vana by se pak časem stala matná a špína by na ní ulpívala mnohem víc.
A mohu použít kyselinu citronovou? Allnature Kyselin/... Třeba i na namáčení prádla a odstranění nečistot a že bych ji měla v umyvadle? Já si dávám velký pozor, proto jsem ještě nic nekoupila a použila jsem pouze ocet z kuchyně.
Já se obávám, že na smalt nemohu použít nic co má v názvu kyselina. Tak možná bílý ocet. Kittfort - Bílý o/...
Takový "Konzumní ocet (přírodní kvasný lihový)" je 8% kyselina octová. Krátkou dobu působení (rychle opláchnout) bych moc nehrotil.
A jsou takoví, kteří záchod (= smaltovaná keramika) čistí 30% kyselinou solnou.
Já v záchodě měla tmavou usazenou skvrnu, vybrala jsem vodu ze záchoda, dala jsem ohřát klasický ocet co je normálně v kuchyni a nalila, vydrbala štětkou na záchod a nechala nějakou dobu, asi 4 i více hodin než jsem musela záchod použít a udělala jsem to tak 2x a černá špína skoro všechna zmizela, tedy ta dole, pak jsou tam ještě šmouhy pod sedátkem, takové 3, ale ten záchod má mnoho desetiletí a na to jak je starý vypadá dobře. Na ten záchod používám Frosch malinu a to mám pocit, že to vůbec nefunguje na ty skvrny hlavně nahoře, pak jsem použila bílý ocet a taky nic. Bojím se použít něco silnějšího a ten bílý ocet mám velké obavy použít do té smaltované vany, takže zůstávám u klasického octu a pak to brzy smyju sprchou a je vše v pořádku.
To nevím, ten záchod tu je fakt už desetiletí a právě mi přijde, že ty tmavé skvrny pod sedátkem jsou už hrubé, tak to už asi ničím nikdy nevyčistím. To prostě poznám, když to přejíždím štětkou na záchod, že ten povrch je takový drsnější než zbytek, tak na to asi někdo v minulosti vzal kyselinu, na tom záchodě je to možná varování, jak by vypadala vana, pokud bych si nedala pozor, to se asi už nikdy ničím nedá vyčistit, tak to nechám tak, dole fakt to černé zmizelo, je to jen vidět trochu vzadu, to nevím, jestli to zvládne vzít štětka, to spíš něčím lehce odrýpat, mam tu různé stavební pomůcky. Já jsem si koupila Verk Elektrický čistící kartáč Hurricane Spin Scrubber a to je pecka, nemusím ručně drhnout, je to na delší tyči, ani ohýbat se nemusím, tak už jen použít něco do té vany, co stačí vydrbat a půjde to dolů, možná bych mohla použít i univerzální písek Avu? I když písek už v názvu pasta není. Děkuji za tipy, už jsem našla pastu Toro, tak si ji koupím, ještě se kouknu i na ostatní.
Akorát mě děsí složení přípravku Toro, obsah nebezpečných látek abrazivní složky, méně než 5 % aniontové tenzidy, kyselina fosforečná, isopropylalkohol, vonné látky: limonene, citronellol. EUH208 Obsahuje d-limonen, jak to může být na smalt, když tam je kyselina. Já tu právě četla nějakého pána, kterému poradili někde v obchodě nějaký přípravek na smaltovanou vanu, on jim věřil, doma to použil a bohužel dostal špatnou radu a vanu má drsnou a může kupovat novou. Jinak vanu jsem také nekupovala, už jsem ji dostala s tím tmavým kolečkem.
Kyseliny smaltu ani glazované keramice nevadí (až na pár výjimek, ke kterým se ale nedostanete). Ani abrazívních přípravků na nádobí a vany z drogérky bych se nebál, použité abrasivum bývá dosti měkké. Na složení těch přípravků nekoukejte, stejně tomu nerozumíte. Výrobce uvádí použití, tak ho dodržujte.
Smalt je povrchová úprava tvořená roztavenými křemičitany (s převahou čistého SiO2), které po vychladnutí mají v podstatě stejné vlastnosti jako sklo nebo glazura na keramice.
Chemicky je smalt tedy stejně odolný jako sklo či záchodová mísa, můžete tedy na něj použít kyseliny (včetně chlorovodíkové) i louh, samozřejmě i jakékoliv Savo, vůbec ničeho se nemusíte bát. Ničeho. (Kyselinu fluorovodíkovou určitě doma nemáte, před tou jedinou bych varoval.)
Pouze v místech, kde je smalt oprýskaný nebo popraskaný (pokud takhle zanebanou vanu máte), je lepší nepoužívat ty nejagresivnější kyseliny, nikoliv však kvůli smaltu, ale kvůli obnaženému kovu.
Mechanicky lze smalt čistít vším, co má dle Mohsovy stupnice nižší tvrdost než sklo (při velkých obavách pak tvrdost nižší než živec), tj. například železem (drátěný kartáč, kovová drátěnka) a vším měkčím. Můžete použít i jakýkoliv "písek na nádobí", protože ten jako abrazivum obsahuje mletý vápenec (tvrdost 3, tvrdost smaltu je cca 6). Rozhodně nepoužívejte ocelové škrabky (tvrdost 6,5), křemenný písek (tvrdost 7) nebo dokonce smirkový papír (tvrdost 9).
Zkrátka žádné obavy, vany i nádobí se začaly smatovat právě proto, aby vydržely i velmi drsné čištění.
"...můžete tedy na něj použít kyseliny..."
To bych tak netvrdil. Kdysi dávno mi v drogerii (takže "odborník") prodal na vyčištění skvrn od hypermanganu ve smaltované vaně přípravek, obsahující kyselinu fosforečnou (tu, co se přidává do CocaColy). Výsledek byla sice sněhobílá vana, ovšem jen do prvního šlápnutí špinavou nohou. Povrch smaltu by drsný a každá ťápota na něm už neodstranitelně zůstala. Ale zase to aspoň neklouzalo .
@magdon:
Jestliže Coca-cola nepoškodí smatovaný hrníček, neměla by uškodit ani vaně.
Ale donutil jste mě to vyzkoušet!
Velký tampón namočený do odrezovače (cca 15% roztok kyseliny fosforečné) jsem připlácl na ten nejlesklejší okraj vany a nechám ho tam do zítra. (Manželka je naštěstí na pár dní pryč.) Dám vědět. Pokud budete mít (k mému údivu) pravdu, možná to urychlí mnou plánovanou rekonstrukci koupelny o několik měsíců.
Já jsem to také zaslechl, že kys. fosforečná poškozuje smalt, tak jsem to před nějakým časem zkoušel s 85% H₃PO₄ na smaltu vany a hrnce, a naprosto nic jsem nepozoroval. Tak nevím, kde se tohle bere, jestli existují nějaké nekvalitní smalty... Kdyby to byl častý problém, tak by snad H₃PO₄ nepřidávali do čistících přípravků.
Hlásím výsledek tampónového experimentu s odrezovačem: Negativní, pořád lesk jako blesk.
Přemýšlím, z čeho ten dojem o nevhodnosti kyseliny fosforečné mohl vzniknout. Reaguje se rzí za vzniku fosforečnanů železa, které na zrezivělém kovu skutečně vytvoří matnou vrstvu. Ale takový zrezivělý smalt (popraskaný, oprýskaný) by snad byl před aplikací vidět na první pohled. Dále reaguje i s jinými prvky, například s vápníkem (složka vodního kamene), ovšem vzniklé (super)fosfáty jsou rozpustné ve vodě - vždyť právě proto se používá.
A když se vrátím k mému výchzímu příspěvku: Základem smaltu je hydratovaný SiO2 neboli sklo. A chemicky narušit sklo dá opravdu fušku, koneckonců leptání skla není nijak snadné. Používá se k tomu kyselina fluorovodíková, a ta určitě není součástí žádného čistícího prostředku, ani omylem. Je extrémně toxická a neuvěřitelné žíravá, takže v čisté podobě se prodává jen firmám a jako součást hobby leptacích past na sklo a keramiku obsahuje hodně výrazná varování.
mm - "...z čeho ten dojem o nevhodnosti kyseliny fosforečné mohl vzniknout"
To není dojem, to je osobní zkušenost před cca 50 lety. Byla to poctivá česká vana ze 60 let minulého století. Smalt zmatněl a přestal klouzat. Jak se jmenoval ten přípravek už nevím, ale kyseliny obsahoval značné množství. Na lahvi bylo označení žíraviny a bylo nutné používat gumové rukavice, takže s odrezovačem bych to asi nesrovnával. Prodali mi to v drogerii na odstranění skvrn po hypermanganu.
Ale je možné, že ten sajrajt obsahoval i něco jiného .
@magdon:
Sortiment v drogeriích před 50 lety sice býval poněkud drsnější než dnes (jak jsme tu dobu mohli přežít?), stěží však obsahoval něco, co se dneska nepoužívá. Tipuji, že to bylo na bázi nějaké kyseliny - chlorovodíkové, sírové, fosforečné nebo možná šťavelové, ani jedno z toho (ba ani draselný či sodný louh) by nemělo smalt poškodit.
Leda... uvažuji i o méně pravděpodobných možnostech... by to nebyl smalt. Mívali jsme doma starou litinovou vanu na nožičkách (z konce 20. let), která nebyla smaltovaná ale lakovaná nějakou bílou (tehdy už trochu zažloutlou) barvou. Zda byl lak původní, nebo šlo o opravu smaltu, nedovedu posoudit. Ale uznávám - vany ze 60. let už byly standardně smaltované (Kovosmalt Fiľakovo) a za nějakých 10 let určitě nebyly ve stavu, kdy by se musely renovovat barvou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.