Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soused mi poškozuje obrubníky u příjezdovky

Od: dawdawawdawd odpovědí: 13 změna:

Zdravím, bude to již rok, co jsem si vybudoval novou příjezdovou cestu před garáží kterou jsem si před rokem koupil, sestávající se ze zámkové dlažby a obrubníků. Majitel sousední garáže je pán důchodového věku, kterej byl podle jeho slov údajně zvyklý jezdit kolmo před svojí garáž přes naše garáže. Upozornil jsem ho několikrát, že se mi nelíbí, že mi přejíždí přes příjezdovku, přes obrubníky a skoro pořád s tím autem stojí před garáž tak nešikovně, že mi zabraňuje úplnému otevření dveří. Před týdnem jsem jel do garáže a zjistil, že mám poškozený obrubník - shodou okolností to vychází přesně na místo, kde stál s levým kolem. Po konfrontaci, ať mu teda prokážu, že to byl skutečně on, mi došla trpělivost, a přemýšlím, jak zamezit tomu, aby mi nadále přes příjezdovku jezdil.

Napadá mě jediné, a to instalace sklopné zábrany - můžu to z hlediska legislativy nainstalovat před svojí garáž, když příjezdovka před garáží je moje? Pánovi by nic jiného nezbývalo, než před svojí garáž najet přímo, nebo zacouvat, tak mě zajímá, zda se to dá nějak napadnout z hlediska omezení pohybu. Zase na druhou stranu, já si na své příjezdovce mohu nechat taky stát auto, a on se jeho stylem parkování před garáž nedostane.

Jak byste to řešili vy?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Vymněnil bych obrubník, nejsem zastáncem konfrontace se sousedy. zatím jsem se vždy domluvil.

Přesnou radu nelze dát, bez dalších podrobností o místě. Jedině místní šetření by mohlo něco naznačit.

asd1
hodnocení

3x

Obrubníček mizernej když ho křápne přejetí autem, to chtělo udělat pořádně..

Sousedovi bych řekl že buď bude parkovat tak aby mi před vratama nepřekážel, nebo ten obrubník nepůjde přejíždět protože vyroste. Podobně by šel motivovat aby pomohl s opravou - buď pomůže nebo to přejet nepůjde (stačí aby to nebylo komfortní = kolmá stěna 10 cm vysoká)

Že tam přijede přes vjezd by mi nevadilo. To zámkovce nevadí, spíš naopak, bude míň zarůstat mechama.

km
hodnocení

2x

1/ rozhodně je namístě hlavně domluva a nedělání si naschválů

2/ nějaký vysoký obrubník a špičaté kameny jsou krávovina, nejen proto že se taky může stát, že pokud je to veřejné prostranství a někdo si o to poškodí svůj majetek nebo zdraví půjde to za váma, pokud by došlo na soudní tahanici. ostatně mohlo by to jít za váma i v případě, že to veřejné prostranství není, ale pozemek není oplocen nebo jinak zabezpečen proti vniknutí osob.

3/ stávající obrubník je asi nevhodný pro dané místo, ten bude leda tak k záhonům a chodníkům na zahradu

4/ sklopná zábrana je možná leda tak po konzultaci se stavebím úřadem, určitě bych ji nedělal načerno

5/ to jestli je na daném pozemku možné vynucovat nepřejíždění, stavění různých obrubníků a zábran závisí nejen na tom, zda je pozemek ve vašem vlastniství, ale také na tom, jak je veden v KN a hlavně v územním plánu. dále je také možné pozemek nese trvalé břemeno práva průjezdu atp. další věcí je posouzení daného úřadníka st. úřadu. je tam prostě mnoho proměnných.

6/ zajímalo by mě foto místa

km, to víte, někdo to chce řešit zlobou a naschvály.

hodnocení

1x

Až budete měnit ten obrubník, dejte tam aspoň 25 cm vysoký. Pokud soused nemá OFFROAD, tak přes něj určitě jezdit nebude ;).

111®
hodnocení

0x

poptal bach se na stavebním úžadě, nebo se neptal a konal..Ale je to veřejné prostranství...a tam by se jen tak nemělo stavět.

dadadadad
Ta příjezdovka je moje. Mám ji vedenou v katastru.

ale i soukromý pozemek, může být veřejně přístupný, jak tomu v mnoha případech je.

asd1

Tvoje ano, ale záleží jestli je veřejná nebo ne. To je dost velký rozdíl co můžeš a co ne.

Smrdí to zbytečnou válkou sousedů, lepší je dohoda aby to vyhovovalo oběma (to neznamená nechat si s.. na hlavu)

addadad
V katastru je napsano zastavěná plocha a nádvoří. To je bráno jako soukromý pozemek? Kde se to dá zjistit?

V katastru je napsano zastavěná plocha a nádvoří. To je bráno jako soukromý pozemek? Kde se to dá zjistit?

Soukromé to je napsané na Vás.

re4zon
hodnocení

0x
K obrubniku bych zakomponoval hodne spicate kameny.

hodnocení

0x

Zdravím, připojuju se k názoru ostatních - zvýšený obrubník, domluva nebo špičaté kameny :) Co se týče sklopné zábrany, tak toto si instalovalo pár lidí u nových bytovek, které postavili v okolí a nárokovali si parkovací místa. Moc dlouho nevydžely - ostatní řidiči je odmontovali a pohodili bokem :D

Tak to berte jen jako upozornění z praxe, že pokud ta zábrana nebude připevněna hodně festovně, může skončit podobně a pro vás to budou vyhozené peníze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]