Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Suchý vzduch v bytě

Od: susenky odpovědí: 23 změna:
Dobrý den,
bydlíme v podkrovním bytě a trápí nás suchý vzduch. Ložnici zvlhčovač zvládne přes noc zvlhčit na optimální vlhkost kolem 50 % (i když před spaním po vyvětrání ukazuje vlhkoměr klidně i 29 %), ale kuchyň s obývákem (prakticky jedna větší místnost do „L") je tedy nouze s bídou. Vlhkost pravidelně kolem 33%, když vlhčíme celý den vystoupá to o par %, když prakticky 24 hodin vkuse, stěží na 40%. Když se vaří aspoň hodinu a nejlépe bez pokliček, vlhkost jde nahoru tak o 10%, ale jakmile dovaříte, spadne to téměř okamžitě téměř na původní hodnoty (jestli +2%).
Zkoušeli jsme zvlhčovače 2, nebo je dát úplně mimo od radiátoru (před tím byly na parapetu přímo nad topením)… Bez valného efektu.
Bude si s tím někdo zde v poradně vědět rady?

23 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

1x

Zdravím, svým způsobem šťastní lidé. Jinak bych zkusil klasický zvlhčovač na topné těleso - keramická nádržka plná vody.

radekk
Větší hovadinu jsem neslyšel.
Kolik se vypaří vody z toho slavného keramického odpařovače za den? 200ml?
Ultrazvukový zvlhčovač zvládne za 24h 4l.
Takže poraďte paní at si dá na topení 20 x keramický odpařovac na topení!
trtr

Běžná praxe vyzkoušená x desítkami let, že neznáte, za to já nemohu. Na litině, která topí se vypaří opravdu hodně a stačí to.

susenky
hodnocení

Radekk má pravdu. Máme asi 5 ks těhle slavných nádržek na vodu (hliníkový) a používali je dříve. Efekt nulový a vodu to odpařovalo jen velmi sporadicky… Kdežto ultrazvukoví zvlhčovač (nebo aspoň ten který máme) vám při plném výkonu je schopný za den odpařit cca 8 l.

ben®
hodnocení

0x
Dobrý den, odpovím Vám otázkou. Kdybyste vlhkost vzduchu doma vůbec neměřili, jak se suchý vzduch projevuje, resp. věděli byste, že tam máte suchý vzduch? Řekl bych, že byste si jen spokojeně a bez plísní v bytě žili. Zdravím!
P.S. Až bude pořádně pršet, tak otevřete okna a inhalujte vlhkost.
doplněno 20.03.25 09:18: susenky - nechtěl jsem si z Vás dělat legraci (a nevěděl jsem, jaké to celé rodině způsobuje zdravotní komplikace), ale vycházel jsem z věty z "Básníků": "Dokud děda nevěděl, jaký má tlak, tak byl úplně zdravej." A jinak si myslím, že v tom bytě máte nějaké "svinstvo" a vlhkost vzduchu za ty komplikace nemůže (nebo jen částečně).
ml

Kromě toho měření vlhkosti je dost nespolehlivé, postavíte vedle sebe tři takové ty hračky a dostanete 20, 50 a 80 %. Takže bych si z údaje vlhkoměru vůbec nic nedělal. (Pokud to teda neni takový ten hystorický s mokrou a suchou punčoškou a větráčkem, ten by měl být přesný.)

Normální je 40-60, ale z 30 stejně jako 70 bych nedělal žádnou baladu právě s ohledem na spolehlivost těch údajů. Spíš jde o to, jestli to něčemu vadí.

K té přesnosti, mám několik čínských digitálních vlhko/teplo měru kolem 30 korun od různých prodejců z Aliexpresu a kterýkoli 2 někde postavím vedle sebe, ukazují po ustálení vlhkost rozdílnou max o 2% a teplotu max o 0,5-1 °C.
km

vidím to stejně jako ben

susenky
hodnocení

Ben: projevovalo se to hlavně v ložnici, kdy jste se uprostřed noci vzbudil a měl jste suché snad všechny sliznice, které máte. Pusa, nos, v krku, oči (to jsme měli v rozmezí 38 - 42 %). Nejdřív jsme to neřešili, vlastně jsme měli na radiátoru jen závěsné hliníkové nádržky na vodu. Když to bylo většinu nocí (oči suché i po opláchnutí vodou, z nosu jste si později otíral kolikrát krev, v krku měl pocit „odřeného kolene”), koupili jsme ultrazvukový zvlhčovač (leden letošního roku). S nim vymizela tato noční nepříjemnost.
Jinak ten krk se projevoval i přes den (nepomáhalo se napít) bez dalších sebemenších příznaků infektu, či jiného onemocnění.
Jestli se spíš v bytě neuvolňuje do vzduchu nějaká príma chemikálie.
runner2
Já bych k tomu řekl, že leckdo na nižší vlhkost citlivý být může. Přestěhovali jsme se v práci asi 15 lidi do nových kanceláří. Aniž kdokoliv měl k dispozici měření o vlhkosti začaly se u řady lidí objevovat příznaky jako pálení v krku, suchý kasel, pálení oči. Po nějaké době měření rel.vlhhosti, hodnoty pod 20%. Pořízené zvlhčovače, vlhkost 40-50% a potíže ústavy.
km

zažil jsem velmi, ale opravdu velmi nepříjemný pobyt v objektu, který byl uvnitř obložen neošetřenými osb deskami. nevím jestli to bylo suchostí, spíš jsem to přisuzoval tomu, že desky vypouštěly do prostředí nějakou chemikálii

riva
hodnocení

0x

Pokud to měří přesně, tak máte pravděpodobně hodně děravý byt, kde nejen vzduch, ale i teplo utíká ven.

hodnocení

0x

Dělá vám to problémy i v létě? Pokud ne, tak to nemusí být chemikálie zevnitř, ale třeba nějaký komín kotle v okolí.

susenky
hodnocení

V létě jsme tento problém nezaznamenali, pokud vím
Tak kdyby se něco uvolňovalo vnitřních materiálů, v horkém podkrovním bytě by to asi bylo v létě nejvíc intenzivní. Leda byste větrali nonstop. Takže by to mohlo být spíš zvenku. Není třeba blízko (tak do 10..15 m) oken na oklní třeše komín? Zkuste experimentálně před spaním nevyvětrat, s jakou se probudíte.

borovice
hodnocení

0x
Vlastní zkušenost:
Loni jsem si pořídila malou meteostanici (nějaká levná z LIDLu), která mimo jiné měří vlhkost venku a v bytě. Přes léto, ač jsem větrala, byla vlhkost v bytě i kolem 70, 75%. V zimě mi to občas spadlo až na 29%, hlavně když mrzlo. A jak to vnímám fyzicky? Sucho v krku, pálení v nose a extrémní statická elektřina. Dostávám rány od všeho, kočky pohladit téměř nemůžu. A přitom mám v bytě tři akvária, koupelna otevřená nonstop. Co s tím, netuším. Na léto si pořídím odvlhčovače a na zimu zvlhčovače? *nevi*
Taky mám jednu ale z Kauflandu a ta normálně lže.
200 litrové akvárium, pod ním mně ukazuje
vlkost 30% a když jí postavím přímo na otevřené aqua, (prakticky na zdroj vlhkosti) tak 25-27%*smich*
borovice
Tak já ani nepočítám s přesností ;)
Ale ty výkyvy tam prostě jsou enormní.

suchovkrku
Presne jak rikate, bydlel jsem chvili v byte s centralnim vetranim a v zime 25-30. %, jedina vyhoda bylo rychle schnuti pradla, jinak sama negativa.
Že vlhkoměr není rozbitý a aspoň trochu funguje lze rychle a snadno ověřit tak, že se na čidlo chvíli dýchá. Musí začít ukazovat 99 %. Samozřejmě lze i třeba nechat pár hodin ve sklenici s vodou, ale je to zbytečné, ten test dechem stačí.

makk
hodnocení

0x

Já vím, že se to všude udává, ale v zimě vlhkost 50% nepovažuji za optimální, to spíš těch 40%. No a jestli zvlhčujete a vlhkost vám stále mizí, tak to má jedinou možnou příčinu. Moc větráte. A to buď vědomně nebo nevědomně. Při dnešních oknech má spousta lidí spíš opačný problém a pak bojují s plísněmi, takže buď te rádi.

pb®
hodnocení

0x

Zvýšit vlhkost v bytě je poměrně snadné a levné, narozdíl od snížení vlkhkosti. Suchý vzduch v bytě také krom respiračního nepohodlí nic strašného nezpůsobuje.

Kde sušíte prádlo? Zapoměňte na sušičku a suště přímo na radiátorech, nebo na sušáku u radiátoru. Nic to nestojí a vlhkost se zvýší. Ve várce vypraného prádla je pěkných pár litrů vody, kterou všechnu a rychle na radiátorech odpaříte. Není-li k dispozici vyprané prádlo, pomůže dát na radiátory mokrý ručník. Alespoň třeba na noc do ložnice. Taktéž velké množství rostlin zvýší vlhkost vzduchu. Samozřejmě ne kaktusů ale takových rostlin, které vyžadují pravidelnou a vydatnou zálivku.

Nemusíte si dávat pozor při sprchování a vlhkost pouštět pěkne do bytu, nemusíte zapínat dogestoř při vaření, prádlo sušíte zadarmo v bytě, při žehlení napařovací žehličkou jen uvítáte, když jde pára do místnosti. Věřte mi, suchý vzduch v bytě má samá pozitiva.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]