Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím nalepit elektroinstalační lištu na polystyren

Od: millcom® odpovědí: 7 změna:

Chtěl bych poprosit o radu, čím nalepit elektroinstalační lištu 28x28mm na polystyrenovou desku. Potřebuji v dílně, která má hladké polystyrenové desky nalepené na sádrokartonovém stropu, nalepit (ne šroubovat) isntalační kanál ke světlu. V kanálu cca 4m dlouhém bude jen jeden kabel cyky 3x1,5mm. Teoreticky by to snad zvládnul mamut nebo montážní silikon, ale raději se ptám, zda s tím nemá někdo tady zkušenost.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Ak sú lišty z PVC, Mamut ich prilepí. Pre istotu by som lepenú stranu mierne zdrsnil prelíznutím brúsnym papierom a debordelizoval a odmastil liehovým čističom. Dtto EPS, aspoň odprášiť a prebehnúť handrou s liehovým čističom. Problém môže byť s prvotnou fixáciou. Dosť bude záležať na tom, ako bude lišta pokrútená a bude pružiť. Asi by som lepidlo aplikoval na lištu a bez káblu ju na strop pritlačil. Je možné, že si budete musieť s dočasnou fixáciou pomôcť napr. strešnou laťou a niekoľkými stojkami. Je vhodné to robiť vo dvojici.

Dovolím si komentár k EPS na strope. Ak v dielni robíte to, čo ja, asi by som ten polystyrén dal aspoň do lepidla s perlinkou. Získate nejaké minúty, až budete potrebovať zdrhnúť pri požiari bez toho, aby Vám na hlavu kvapkal rozpustený polystyrén. Kábel viesť buď ponad SDK alebo spraviť drobnú drážku a do polystyrénu a schovať pod perlinku.

hodnocení

@miso ... děkuji za potvrzení mojí domněky o lepení na polystyren. To co mi doporučujete o zdrsnění a očištění lišty, tak to beru jako samozřejmost - pro každé lepení.
Polystyren byl nalepený až dodatečně na SDK přetažený perlinkou v lepidle :). O té drážce pro lištu jsem také přemýšlel, ale to by bylo "bordelu" po celé dílně. Mám tam elektronické pracoviště (oscilo, generátor, multimetry, at.) a malý CNC router a to všechno bych nerad zahltil kuličkami polystyrenu *sok* . Nedělám tam nic nebezpečného, co by mohlo požár způsobit a funguje to tak již 15 let. Teď ale potřebuji přidat to jedno světlo ... no nějak to zvládnu. Děkuji

Nemusia byt ziadne gulicky, elektro vybavenie mate, tak si vyrobte z 1.5mm2 medeneho drotu slucku do trafopajky a potiahnite to po strope, mate krasnu hladku drazku.

Slo by to aj kusom kovovej rurky na tycke, nahriat plamenom a postupne prikladat na polystyren. Cele zatiahnete sadrovym tmalom potom a bude to aj biele a rovne.

Tiez ked nechcete lepit, predavaju sa hmozdinky do polystyrenu.

Lehkou PVC lištu na PS desce by udržela i oboustranná lepící páska, ideálně pěnová či gelová "nano" páska po dostatečném přitlačení, ale zmíněný Mamut bude spolehlivější (šlo by to i zkombinovat, třeba na každý půlmetr dát bobek Mamutu). Fasádní PS desky už se pár let dělají v samozhášivém provedení, takže samy od sebe by hořet neměly.

hodnocení

Děkuji všem pánové za podněty a nápady

@peter ... i o tom jsem uvažoval, ale upřímně, je to práce navíc a rejdit s trafopájkou, nebo i jinou po stropě, tak to se mi opravdu nechce :(

Nicméně lišta je nalepená a protože můj mamut byl již staršího data = nepoužtelný a v prodejně jej zrovna neměli, tak jsem se nechal přesvědčit prodavačem a koupil univerzální montážní lepidlo 49a od Soudalů.
Musím říci, že se s ním velmi dobře dělá a lišta drží. Po asi 1/2 minutové fixaci rukou už lišta držela sama a po úplném zaschnutí (cca 1 hodinu) držela, pro mne až překvapivě, pevně *palec*

Nyní, když píšu odpověď, tak jsem zjistil, že mi totéž lepidlo doporučil i @km - děkuji

Všem přeji hezký zbytek dne

km
hodnocení

0x

např.: soudal lepidlo na polystyren nebo univerzalni montažni lepidlo 49a

hodnocení

0x

Je tu jedna podmínka: v liště musí vést kabel celistvý, nesmí být svorkován.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]