Nejste přihlášen/a.
Zatím se mě podařilo na ní vše upéct ale je to prostě divné určovat teplotu jen pouze podle pěti cifer. Trouba nemá žádný ukažádný ukazatel KONKRÉTNÍ teploty tak by mě zajímalo pokud například: chci péct buchtu která se musí držet při teplotě 180 stupních p ocelou dobu jak tu teplotu mám udržet? Otevíráte při pečení dvířká? Má ta trouba nějaký tepelný regulátor? Na té své to nevidím pokud prostě peču tak ta rafička vždy vyskočí na číslo 5 bud pomaleji nebo rychleji podle toho jak silný plamen plynu nastavím. Ta moje je MORA 1411 kdyby vás to zajímalo
@ratarak - jak tu teplotu mám udržet?
Zkušenostmi a praxí - každá trouba peče jinak a už to uvádí i výrobce, podívejte se tady Pečení pokrmů, bod 8 Manuál Mora 1411 /...
Jde to i bez teploměru a zadarmo
Jak zjistime, je-li trouba dobre vyhrata?
Prouzek bileho papiru polozime na plech a vlozime do trouby na jednu minutu. Podle toho, jak se papir zbarvi, muzeme zacit pect.
VLAZNA TROUBA: 100 - 110°C - papir se jenom mirne zbarvi.Teplota je vhodna na peceni - suseni snehoveho peciva.
MIRNE VYHRATA TROUBA: 100 -150°C - papir je zbarveny nazluto. Teplota je vhodna na peceni moucniku z jemneho piskotoveho testa, dortu, jemnych druhu drobneho peciva apod.
STREDNE TEPLA TROUBA: 150 - 180°C - papir je svetlezluty. Teplota je vhodna na peceni drobneho peciva, moucniku z piskotoveho testa apod.
HORKA TROUBA: 180 - 220°C - papir svetlehnedy. Teplota je vhodna na peceni kynuteho testa.
VELMI HORKA TROUBA: nad 220°C - papir je hnedy. teplota je vhodna na peceni moucniku z odpalovaneho testa, listkoveho testa a na pecivo, ktere si vyzaduje rychle peceni.
Testo vkladame do predehrate trouby (troubu zapiname asi 10 -20 minut pred pecenim - zalezi na tom, jakou teplotu na peceni potrebujeme).
Jak se reguluje teplota na plynové troubě? Blbě . Se divím, že se ještě plynové trouby vyrábí. Kdysi jsme ji měli a pomáhalo na dno dát dvě střešní tašky nebo příčkové cihly. Jde o to, že ten plamen je příliš "ostrý", dole je obrovská teplota a nahoře nízká, ta cihlářská hlína (v jakékoliv podobě) to teplo akumuluje a zrovnoměrní teplotu v troubě. Ideální by byl asi šamot, ale za socialismu se blbě sháněly i ty tašky.
Pokud se pamatuji z dětství, ke každému hořáku a také k troubě byl knoflík. Každý knoflík měl dvě možnnosti, bud "na plno", nebo na "sporo", sporo jako mírně. Mamka pekla všechno a výborně. Byl to sporák na propan-butan.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.