Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Opěra pro růže

Od: tm odpovědí: 8 změna:

Potřebuji vyrobit podpěru pro stávající pnoucí růži. Růže je na místě již třetím rokem a doteď jsem podpěru řěšil různými zapíchnutými tyčemi, které už jednak nestačí (deformují se, vytahují ze země) a taky vzhled nic moc. Jelikož je růže již celkem rozrostlá, nechci v blízkosti kořenů kopat díru a betonovat nějakou pevnou konstrukci. Vzhledem k tomu, že mám několik kusů plotových sloupků 60x40 mm (výška 2500-3000 mm) a několik závitových tyčí průměru 10 až 16 mm - napadlo mě vyrobit věc v přiloženém obrázku. Tzn. v několika místech nad sebou vyvrtat otvory v plotovém sloupku - otvory prostrčit závitové tyče (u sloupku z obou stran přitáhnout matkami, aby "nejezdily") a vytvořit třeba tři až čtyři "trojúhelníky" nad sebou a v nich by byla umístěna růže... snad se to dá pochopit. Podle mě by to mohlo fungovat a závitové tyče třeba 14 mm by se nemusely ohýbat, pokud budou prostrčeny skrz sloupek... Jen jsem zatím nevymyslel, čím spojit tu třetí tyč v trojúhelníku s těmi dvěmi tyčemi, které vedou od sloupku? Kdyby to bylo do pravého úhlu, sehnala by se určitě nějaká odbočka ze závitu... nebo jestli "na prasáka" pouze zdrátovat ... napadá vás něco? PS svářečku nemám a rád bych využil věci, které mám a nechci z toho zase úplnou opičárnu)) Děkuji za případné nápady.

Opěra pro růže

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pnoucí růže jsou nesmírně těžké a zvláště pak po deštích. Mladá růže ještě jde, ale letitá, zvláště když nemáte skafanr a nesříháte ji každý rok, pak zdeformuje a zničí včecičko, na čem visí a co není souičástí opravdovské, opory, snad i se základy. Možná něco jako loubí, aby to mělo "kotvu" na několika místech. :-D Na konci zahrady jsme měli zeď, za ní býval klášter. Po té zdi se pnuly rudé růže. Byly na obrovských skobách a táta je každý rok stříhal ve staré kožené bundě. Krása to byla. To teda jo!

tm
Když vidím dnešní sazenice rostlin a stromků obecně, nedělám si iluze, že vy narostly do takových rozměrů... přijde mi, ze vše, co vysadite, tak jen spíš přežívá. Proto se chci vyhnout těm konstrukcim pro ruze za tisícovku...

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud jsem dobře pochopil Váš záměr, resp. dotaz, tak přeci ty závitové tyče nemusí být všechny v tom trojúhelníku v jedné rovině. Spojte tyčí v jedné rovině dva sloupky a např. pět centimetrů výše či níže zase jinou tyčí třetí sloupek. Zkrátka, v každém sloupku budou dva otvory (pro jeden trojúhelník), ale v žádném z nich se tyče nebudou křížit, protože nebudou v jedné rovině. Zdravím!

P.S. Hlavně ty plotové sloupky dobře zajistěte v zemi pevnostně a proti korozi (pokud jsou kovové) a vlhkosti/hnilobě (pokud jsou dřevěné).

doplněno 13.03.25 10:55:

tm - vycházel jsem z nákresu v pravé části obrázku, který jste zde vložil a kde vidím tři sloupky do trojúhelníku. Samozřejmě, jak vypadá celá situace na místě (garáž, zábradlí, zeď, kotec, králíkárna, pergola apod.) nemohu já a ani jiní rádci znát. Takže, reagoval jsem na původní dotaz (tři sloupky), který nyní rozšiřujete a tak končím. Přeji hezké tvoření.

doplněno 13.03.25 11:03:

tm - takto se to dělá (tři sloupky do trojúhelníku a ve Vašem případě vodorovné/spojovací závitové tyče).

zbozi.cz/...

tm
Sloupek mám v plánu přichytit z boku na zeď (nebudu betonovat). Ano, napadlo mě dát ty sloupky dva vedle sebe třeba 0,5m daleko, ale jestli už to nebude moc velká opičárna... na té straně, kde není sloupek je hned vedle růže zábradlí a chodník, proto tam sloupek nechci (konstrukce může klidně přesahovat přes chodník, když bude patřičně vysoká).

hodnocení

0x

Zajímavý nápad.

Já ti popíšu, jak bych to řešil sám. Z tvého materiálu.

Do země bych zavrtal aspoň jeden zemní vrut, který by tomu výtvoru dal trošku stabilitu. Druhý sloupek by mohl výt na protější straně už pouze opřený o zem. Závitové tyče průměru max. 8mm bych ohnul do půlkruhu a prostrčil přes jeden sloupek. Druhou závitovku ohnutou do půlkruhu bych prostrčil přes druhý sloupek a pak bych konce závitovky spojil spojovacími maticemi.

Problémů na tvé konstrukci je hned několik:

- růže budou padat do rohů trojůhelníkové konstrukce

- montovat to bude o nervy

- růže se budou o závitovky dřít

- trojúhelník bude vypadat divně

- a o konce závitovek se může někdo zranit nebo píchnout

(Já mám na růže udělané objímky z plastové pneumatické hadice (černé barvy). Jako podpěry do země používám zelené laminátové tyčky k rajčatům. Délka hadice je asi třetina obvodu a spojované jsou přes T-kusy. T-kus má průběžný otvor pro hadici, která obepíná kmen růže a na třetím vývodu T-kusu je nasazená zelená laminátová tyčka.

tm
Chápu. Mám ještě 10 mm roxory. Jak ohnout zavitovou tyc do pulkruhu, abych ji spojil spojkami? Nemám žádnou ohýbačku

Když nemáš ohýbačku, tak to ohni kolem kmenu stromu nebo kolem špalku.

tm
Což o to, 8 mm se nějak ohne, ale nejsem si jistý, jestli se to podaří sešroubovat těmi spojkami

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]