Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odvětrání zateplené rovné střechy

Od: king® odpovědí: 16 změna:

Po zazateplení půdy foukanou izolaci se mi začaly rosit krovy a desky na střeše. Před zafoukáním 30 cm izolace jsem již měl položen Rockwoll 8 cm. Větrací otvory byly nad touto izolaci. Po zafoukání se tyto otvory utopily i když firma mi udělala kolem otvorů kaslíky z OSB desek, ale asi to nestačilo na pořádné odvětrávání střechy. Mám dotaz, jak by se to dalo vyřešit. Již jsem pátral na netu a řešení by asi byly odvětrávací komínky. Co mě hlavně zajímá kolik jich tam dát, jak je rozmístit, jaký průměr a jakou výšku. V příloze posílám nákres střechy.

Děkuji za odpověď.

doplněno 12.03.25 14:14:

Jedná se o řadový dům. My jsme uproštřed . Výška půdy je cca od 50cm po 80 cm.V příloze ještě posílám foto z půdy..

Ručně psané_2025-03-12_093526.pdf1.26 MB

Odvětrání zateplené rovné střechy
Odvětrání zateplené rovné střechy #2
Odvětrání zateplené rovné střechy #3

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Vždy to bude individuální. Nelze na dálku sdělit, abyste udělal díru tam a tam. Zkrátka musí být prostor nad izolací řádně odvětráván.

Bude to i dle velikosti plochy půdy. Máte nějaké foto půdního prostoru? Máte proti sobě štítové stěny?

Ještě foto pod hřebenem, tam by mělo být odvětrání. Zkrátka, někde dole se musí dostat vzduch, někde nahoře musí jít pryč.

el
hodnocení

0x
Vím o domě s podobnou střechou, taky problém s kondenzaci. Nešťastná skladba zateplení.
Ty komínky by mohli vás problém vyřešit.
Asi budete muset vyzkoušet dát třeba 2 a sledovat stav, tohle se těžkou odhaduje.

Jestli budete v budoucnu zateplovat ideální řešení je to opláštit i se střechou, tedy napojit obvodovou izolaci na tu na střeše včetně zateplení atik. A problém s kondenzaci zmizí.
km

"A problém s kondenzaci zmizí" imho nezmizí, protože to co tam kondenzuje je přirozená vlhkost z bytu

el
Když vám zmizí studená místa zmizí i kondenzace.
Mám to tak i když mám sedlovou střechu, střecha není nikde odvětrána, jen latě a kontralate zbytek je difúzně uzavřen.
Není místo kde by něco kondenzovalo.
Za mě nejlepší skladba co jsem mohl udělat.

Jak jednoduše oblbnout fyziku? To asi nejde.

První a druhý obrázek, jako příklad

el
Fyzika se nedá oblbnout. Ale nějak nechápu pointu.

Kdy mu zmiznou studená místa na nevytápěné půdě? Kudy bude "odcházet" kondenzát z izolace?

Není místo kde by něco kondenzovalo***To Vám blahopřeji, ale nevěřím tomu.

el
Milane představte si třeba panelák s rovnou střechou, Polysyren po obvodu, polystyren na střeše, má místo kde by kondenzovala vlhkost? Je odvětráný nějak?

pane el, představte si střechu pana tazatele.

Nikoli tu, kterou jsem zadal firmě, že se položil polyš na střechu o síle 30cm a na to Fatrafol. Hledáme řešení pro taztele, nebo něco jiného?

km
hodnocení

0x

"řešení by asi byly odvětrávací komínky" ano, s rotační hlavicí. nasávat na nejnižším bodě na jednom konci a na druhém konci osadit ty komínky.
"kolik jich tam dát" oběcně raději více než méně, ale pozor, pokud budou mít tu rotační hlavici, tak aby se vzájemně nebrzdily.

zkušenosit s tím sice nemám, ale už jsem to trochu studoval...

PS: nerozumím té pemze mezi íčkama...

hodnocení

Ten dům jsme stavěli v roce 1980 a byl takový trend, že je to dobrá tepelná izolace. Taky v tu dobu nic solidního na trhu nebylo.

km

rozumím. je to normálně pochozí, když bych stoupnul doprostřed mezi ty íčka, tak se nepropadnu? vím co je pemza, ale neznám ji jako stavební materiál, nevím, jak moc je pevný. nevíte, těžila ce v československu? děkuji.

hodnocení

Já jsem zapoměl poznamenat, že že strop je z íček a hurdisů. A na hurdisech je volně sypaná pemzado výšky íček a pak jsme dávali cca 5 cm škvárobeton, aby se trochu dalo na půdě fungovat. Ale při tom malém prostoru se půda prakticky nevyužívala.

nick22
hodnocení

0x
Kondenzace nebude z důvodu zateplení, ale chybějící parozábrany - to by znamenalo, že to tam kondenzovalo ale vždy *nevi*

zubon
hodnocení

0x

Nezapomínejte na to, že tam máte větračky - větrací otvory. Které nasavájí vlhký vzduch z venku.

Po zateplení stropu jsou krovy a střecha studené. A potom se tam sráží voda ze vzduchu.

Dle mého názoru více vlhkosti přijde z venku přes větracími otvory než přes strop. Odvětravací komíny to mohou ještě zhoršit.

Až to bude uvnitř suché, zadělat větrací otvory a sledovat co to bude dělat. Přes léto nechat otevřené otvory, v zimě zadělat a sledovat. Problém bude také ve střeše, pod kterou také proniká vlhký vzduch a oprava většinou nejde udělat.

Je to těžko řešitelné.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]