Dobrý den, jakou silou/postupem se dotahuje běžná kartuše 35 mm nízká (např. od firmy Kerox) do baterie? Již jsem to dělal několikrát na více bateriích, v jednom případě časem začala prolínat, takže bylo nutno dotahnout více. Na druhé straně jsem četl, že se nema dotahovat moc, protože je plastová a může pak jít ztuha. Faktem je že když je dotažena málo tak jde nejvíc zlehka, ale je pak riziko prolínání. Výrobce uvádí utahovací moment 11-12 nM. Je pro správné dotažení nutné použít momentový klíč (který nemám), nebo je nějaký postup jak to udělat dobře bez něj? Zatím jsem postupoval tak, že jsem dotahoval ručně pomocí 27 trubkového klíče (bez páky či sroubovaku, jen uchopený dlaní) a to středně velkou silou ruky. Děkuji!
Dotáhnout rukou co to jde vzít francouzák a udělat jednu otočku se závitem a pokud by se stalo že by protékala kartuš tak ještě půl otáčky aby to těsnilo. To samé jako přívodní ventil k WC, normálně se utěsní, rukou co to jde a opět francouzákem co nejvíce ale nervat na sílu, pustím vodu a normálně dotáhnu pokud by začal kapat.
To jsou zase dotazy. Dotáhnout rukou co to jde vzít francouzák a udělat jednu otočku se závitem a pokud by se stalo že by protékala kartuš tak ještě půl otáčky aby to těsnilo. To samé jako přívodní ventil k WC, normálně se utěsní, rukou co to jde a opět francouzákem co nejvíce ale nervat na sílu, pustím vodu a normálně dotáhnu pokud by začal kapat.
Momentový klíč nahradíš silou na rameni - 11Nm je zátěž 1,1 kg na metrovým rameni, 2,2 kg na 50 cm rameni atd. Utahuješ vodorovně takže závaží nemůžeš použít (leda přes kladku), takže mincíř nebo váha, potřebnou sílu spočítáš pro konkrétní rameno (např. máš klíč 20 cm dlouhý tak 11 Nm je síla 55N na konci klíče, tj. kuchyňskou váhou zatlačíš 5,5 kg, nebo mincířem zatáhneš.
jumpingjack
Děkuji za tuto radu. Vyzkoušel jsem si postup s elektronickým mincirem (váha za kterou se dá tahat) a nyní lépe odhadnu potrebnych 10-12 nM.
Mockrát děkuji za všechny odpovědi. Pomohly mi k lepší orientaci. Čili s citem, přiměřeně a ne moc Kdyz tak si na starší baterií vyzkouším ten postup s ručním změřením momentu a pak ten odhad síly už budu mít lepší.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.