Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Umístění nožiček vany - vana se kýve

Od: daniel odpovědí: 21 změna:

Dobrý den,

svépomocí provádím rekonstrukci koupelny a po zkušebním vložení asimetrické vany jsem zjistil, že po šlápnutí ke krajům dna vany (šipky na fotce), má vana tendenci se zhoupnout až se skoro převrátit. V návodu nic o rozmístění nožiček nebylo, tak jsem je umístil dle uvážení takto, jak je na fotce. Na zadní stěně ještě přibudou háčky, na které se vana okraji zavěsí a zepředu bude plastový kryt dodaný s vanou, to si nemyslím ale, že problém vyřeší. Napadají mě tři možnosti :

1, Vanu vyndat a nožičky převrtat více ke krajům, zde se ale bojím, aby nebyl pak střed nadměrně zatížen a nedocházelo k průhybům nebo prasknutí vlivem váhy.

2, Nožičky nechat tak jak jsou, ale zafixovat je k podlaze, zalít je třeba rychletvrdnoucím betonovým potěrem. Na podlaze, i pod vanou, je aktuálně tekutá hydroizolace od den braven.

3, Nohy nechat tak jak jsou, ale zbytek vany podložit tvárnicemi z ytongu a lepidlem a mezeru mezi vrchní tvárnicí a vanou vystříkat třeba nízkoexpanzní pěnou.

Co myslíte, jak tento problém nejlépe vyřešit? Předem děkuji všem za odpovědi.

Umístění nožiček vany - vana se kýve

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

krtek6
hodnocení

4x

stejně tu vanu musíš ještě celou po obvodu obezdít...takže klid :)

daniel
hodnocení

No obezdění celé vany jsem se chtěl vyhnout, proto jsem kupoval vanu s krytem a těmi háčky.

krtek6

obezdění celé vany se nevyhneš, protože to je základní prvek proto, aby ti to nedělalo to, co tu řešíš...

km

dnes se vany už běžně neobezdívají, tedy na těch třech stranách kde už jsou stěny místnosti

km - jestli se vany obezdívají, nebo ne, záleží na každém jednotlivci. Buď to chci mít pořádně, nebo odfušované. Je mnoho věcí, které se "dnes nedělají" a podle toho to pak vypadá.

hodnocení

4x
Fixaci ke zdi/obezdívce se nevyhnete, vždyť se podívejte kde to nožky jsou a co se stane, když žlápnete do vany za nožku. Bude se to chtít převrátit. Ty nožky jsou tam jako podpěra zespodu a pro seřízení polohy pro obezdění.
Jestli jste chtě vanu, která stojí sama, pak jste měl koupit litinovou vanu na nožkách:
designove-vany.cz/...
Nebo toto: sprchovani.cz/...

hodnocení

3x
Nejdrive navrtejte ty ctyri uchyty kolem vany, muzete je podmazat silikonem, musi drzet. Do tech uchytu taky dejte trochu silikonu a vanu tam zeshora polozite. Nozky od vany pak prilepte k podlaze silikonem . Potom napustte vanu vodou nebo tam dejte ctyri lepidla na zatizeni. Nechate zatvrdnou silikon 24hod a muzete vanu jeste po obvodu zasilikonovat. Obkladovy panel dejte az pote. Vana nikam neujede, vse bude drzet. Nic nevyzdivam…..
doplněno 10.03.25 19:38: Vanu montujte podle montazniho navodu, tady je napr. vana Rosa s panelem

aaa
hodnocení

2x

Na Vašem místě bych vanu určitě podezdil a ještě i obezdil. Když nepodezdíte vanu, může prasknout viz obrázky. Pokud neobezdíte, určitě se to bude hýbat a prohýbat - možnost zatíkání. Pokud chcete ušetřit, udělejte to jak chcete Vy.

Umístění nožiček vany - vana se kýve #2
Umístění nožiček vany - vana se kýve #3
Umístění nožiček vany - vana se kýve #4

hodnocení

0x

Nevím, jak u téhle vany, ale v posledních několika desítkách let slouží nožičky u běžné vany jen pro ustavení a seřízení vany před následným podezděním. Nejsou určené na to, aby na nich vana stála.

Podezdívá se nejen okraj vany, ale i dno ve 2 až 3 místech.

km

"Podezdívá se nejen okraj vany, ale i dno ve 2 až 3 místech." toto imho neplatí

hodnocení

0x

A v panelákoch v bytových jadrách bola uchytena podvrchom v rohoch,tam bol len v predu kryt.

Jo, jenže vany v panelákách ze 70 let měly ještě nohy pevné, ty se podezdívat nemusely. To by v umakartových jádrech ani nešlo.

spongebob

No jo a taky to pěkně vrzalo, a taky vrže když to někdo nepodezdí pořádně tyhle plastovolamináty... Ono vlastně stačí nalepit kus yTongu na zeď nemusí to být podepřený přímo od podlahy...

Ale jak to není opřený tak se to prostě všelijak kroutí a dilatuje a NENI TO DOBRY

daniel
hodnocení

0x
Všem zatím díky za rady. Stále doufám,že tomu obezdívání obvodu se vyhnu a bude stačit dno a ty držáky. Níže ještě přikládám montážní návod, co jsem k vaně dostal. Bohužel je to nějaký jejich univerzální a podle něj jsem s obezdíváním nepočítal.
Umístění nožiček vany - vana se kýve #5
krtek6

No však v návodu máš jasně nakreslený, že oni k tomu dodávají obvodový profil nebo jakési háčky, který se kotví do zdi a má stejnou funkci jak to podeznění...tak či tak...tomuhle bych nevěřil...oni všichni moc dobře vědí, proč se to podezdívá...

A z čeho jsou ty stěny kolem vany? Unesou něco?
daniel
Ano, o háčkách jsem psal, že je mám ještě tam přibudou. Jen že nevím,jestli to problém vyřeší. Zeď je Ytong, ta po delší straně vany je příčkovka 150, po pravé straně kde bude baterie 100 a vlevo 75.
krtek6

no tak háčky do ytongu to určitě nevyřeší...to se párkrát z té vany zvedneš, opřený rukama o ty kraje...nejdřív popraská silikon a pak se ti vymelou ty vruty co drží ty háčky...říkám...nevymýšlej už vymyšlené...prostě to podezdi a máš do konce života vystaraný

km
hodnocení

0x

v návodu máte, jak to máte udělat a když to tak uděláte, bude to fungovat, nic se nebude převracet. nicméně v bytě kde bydlím není ten okraj vany v jednom rohu pevně fixovaný a když se o vanu trochu opřu, tak se roh prohne, logicky tedy ani nedrží silikon a zatéká tam. když jsem dělal reko v rd, tak jsem těm dodaným háčkům nevěřil, a tak jsem to po této zkušenosit z bytu nechal udělat tak, že je obězděno asi 5 cm ytongem kolem dokola právě proto, aby se nic nemohlo nikam pohnout.

v bytě jsou pod vanou mezi nožkama daný asi 2 tvárnice, aby se dno neprohýbalo, nevím jestli to funguje a jestli je to dobrý nápad.

píšu o plastových vanách, u ocelové to bude fungovat možná trochu jinak

krtek6

a to mu tady celou dobu píšu a furt mi nevěří...zas se tu snaží někdo vymyslet kolo...ono ta podezdívka je prostě ověřená věc :)

hodnocení

0x

Já bych dal hliníkový jekl do nebo pod "držák" nožiček. tím si udělám prodloužení a na ně mohu dát další vzpěru ze závitové tyče (exstuje i v nerezu). Co se týká těch jejich uchytů do zdi. Já když jsem dělal vanu, tak jsem místo jejich háčků, nařezal z hliníkové pásoviny ( jsou různé profily 2-3 cm) cca 60 cm kusy. Je na vás kolik kusů si vyrobíte, kam se až nasoukáte. Do nich vyvrtal dvě o něco větší díry, dokonce jsem je udělal na výšku trochu exentrické. Poté uložit vanu na místo, naznačit podle děr v pásovině, vyvrtat - hmoždinky - našroubovat vruty s pásovinou na zeď NEDOTAHOVAT - nasadit vanu. Mezi zeď a vanu vtlačit silikon, přiměřeně, já dával nakonec lištu. Potom pod vanu. Pásovina je tam jako podložka a držák - dotlačit pásovinu nahoru na vanu a dotáhnout vruty. Já použil nerez. POZOR použít vruty se šestihranou hlavou nebo imbus. Moc místa tam není a šroubovák na křížák se tam nevejde. Doufám ,že jsem vám alespoň trocu pomohl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]