Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení indukční desky

Od: slayer odpovědí: 24 změna:
Zdravím. Chystám se vyměnit vysloužilou a z půlky nefunkční sklokeramickou varnou desku za novou indukční. Koukal jsem, že může být připojená jak na 220V, tak na 400V. Můžete mi poradit, jaké aktuální zapojení tam mám teď? Dle popisu produktu je to sklokeramika na 220, nicméně štítek výrobku umožňuje i 400V zapojení. Budou nějaká zásadní omezení, pokud budu mít novou desku připojenou na 220?
Zvládnu to vyměnit / zapojit sám? Má to samostatný jistič. Je mi jasné, že ho nejdřív musím shodit. :)
Dále jsem četl, že indukce je oproti sklokeramice náročná na odvětrávání. Bude otvor vzadu stačit? Pod deskou je samostatná trouba, která dost topí a ohřívá i vypnutou sklokeramickou desku.
Nebude lepší volba další sklokeramická deska (snadnost zapojení / odvětrávání...)?
Díky.

Zapojení indukční desky
Zapojení indukční desky #2
Zapojení indukční desky #3

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

trtr
hodnocení

9x

Zdravím, to je gól, co týden, to někdo s indukční deskou. Ve většině případů sem příjdou, až když to zkusmo připojí a desku odpalí. Hnedka radím, pozvěte někoho, kdo se vyzná a má oprávnění. To že to doteď jelo a člověk to zapojí dle toho je rada na prd. Je třeba měřit co na drátech máte, dodržet zapojení, průřezy a hlavně případné "klemování" na svorkovnici!

hodnocení

5x

Dobrý den! Z přiložených fotografií lze dovodit pouze technické možnosti připojení desky / 220 V i 400V/. Jak je to skutečně připojeno lze zjistit jen přímým pohledem na odkrytou svorkovnici, s měřením na svorkovnici. To je ale práce pro osobu s příslušnou elektrokvalifikací !

riva
hodnocení

4x

Jak to máte zapojené nikdo neví, protože svorkovnici máte schovanou pod černým krytem a fikaně jste nám ji neukázal. Ani nevíme, o jaký oranžový kabel jde a ani o jaký jistič se jedná.

slayer
hodnocení

Neukázal jsem to kvůli tomu, že tohle je stará deska. Nová bude mít svorkovnici jinou. Ale tady je foto té staré. Žádná fikanost.
No jo, stará deska, ale zapojení ve svorkovnici nikdo nevidí.
Škoda.

hujer
hodnocení

4x

slayer- při tvých (ne)zkušenostech,již dle položené otázky nedoporučuji ti abyses v tom hrabal. Stejně budeš potřebovat

zřejmě razítko do záručáku o připojení oprávněnou firmu. Jak píše rádce výše- lidé si připojují desky sami a po nezdaru a odpálení teprve volají SOS a diví se, co je to potom stojí.

hodnocení

4x

To je dotaz jak pro pana Lorence. Zapojení desky je velice prostoduché, všechny varianty jsou názorně nakresleny na štítcích. Na první pohled se zdá, že to špatně zapojit ani nejde. Jak ale vyplývá z nedávné historie zdejších dotazů, možné to je. Bohužel katastrofálně upadá docela obyčejná řemeslná zručnost. Těžko odhadnout, jak jste na tom vy.

hodnocení

2x
Žádná deska nejede na 400 V !
Připojení je max 2 x 230 V.

Právě proto se ptám, jak to je zapojeno...ale má tam na štítku 380 - 415 V3 N

hodnocení

2x

"Můžete mi poradit, jaké aktuální zapojení tam mám teď?"

Nemůžu. Křišťálová koule si vzala dovolenou.

"Zvládnu to vyměnit / zapojit sám?"

Pokud se takhle ptáte, tak nezvládnete. Za poslední měsíc se tady ptalo několik podobných tazatelů, kterým se povedlo neodborným zapojením podobných spotřebičů tento odpálit.

To je snad nějaká epidemie... *zed*

slayer
08.03.25 20:33
hodnocení

Zapojení indukční desky #4
km
A mate shozenej jistic kdyz do toho sahate. Zejo?
mirek

Tuto zapojení je špatné. Ten zelenožlutý přívodní vodíč má být zapojen na svorku uzemnění a ne na svorku č.5. Nevím, kdo Vám to dělal, ale je to nebezpečný stav !

radek0

Tuto zapojení je špatné. Ten zelenožlutý přívodní vodíč má být zapojen na svorku uzemnění a ne na svorku č.5. Nevím, kdo Vám to dělal, ale je to nebezpečný stav !

km
hodnocení

0x
"Budou nějaká zásadní omezení, pokud budu mít novou desku připojenou na 220?" To zalezi na prikonu te nove desky a na tom, jestli na tom samostatnym jistici je skutecne jen ta deska. Pokud je tam i trouba nebo dalsi spotrebice, a jistic je nedostatecne silny, muze vam spadavat. Osobne bych preferoval mit to na tech 400. To jestli stavajici zapojeni je na 230 nebo 400 byste asi mohl poznat podle toho jistice. Elektrice ale jinak vubec nerozumim, tak me kdyztak nekdo opravi.
Jinak bych doporucil se povenovat tomu, proc tam mate pod deskou na troube ty louze. Jestli tam jen neco vyteklo a nebo jestli se tam srazi vlhkost.
slayer
hodnocení

Je to nějaká mastnota zažraná, extrémně lepivá. Těžko říct z čeho.

"Elektrice ale jinak vubec nerozumim..."

No je to znát. Takže jedna dobrá rada - když tomu nerozumíte, tak neraďte nesmysly! Elektřina dokáže zabít.

"Osobne bych preferoval mit to na tech 400"

Žádný domácí spotřebič není na 400 V, ale na 1x 230 V, 2x 230 V, případně (spíš výjimečně) na 3x 230 V. Těch 400 V je združené napětí mezi fázemi 3 fázové soustavy.

111®
hodnocení

0x

To je co ta modrá a zelenožlutá v jedné svorce? Vy tam nemáte chránič? Jakou mate soustavu TN-C. Nebo TN-S?

hodnocení

0x

Stávající zapojení

1.černý...2.černý...3.rudý (hnědý?)...4. a 5.propojka a připojen modrý + zelenožlutý, propojka na kostru zelenožlutým...souhlasí to? Ještě foto jističe, abychom věděli více o typu, hodnotě atd.

Pokud čtu dotazy i odpovědi, vidím to co nevidět na dotaz...kde mi opraví indukční desku? ...Byl bych rád, kdybych se mýlil...

slayer
hodnocení

Pánové, děkuji za rady. Uznávám, že toto je evidentně nad moje síly a raději si novou desku nechám zapojit elektrikářem.

slayer
hodnocení

Ještě mám poslední dotaz a to jestli je ze všech přiložených fotografií zde patrné, jestli tedy musím objednat desku pro 400V, nebo stačí 230? Ještě přidávám fotografii s jističemi. Aktuálně je deska zapojená na 16A jističi, kde je společně s ní i elektrická trouba a do budoucna by tam mohla přibýt i myčka. Díky.
Zapojení indukční desky #5
Zapojení indukční desky #6
jir
Je to nějaké divné: myčka tam už je, sporák, indukční deska ani trouba tam není, zdá se, že sporák je přepsán na kotel... Tohle se přes obrazovku nevyřeší.
V naší síti je 230/400V. V každé třífázové zásuvce je jak 400V mezi fázemi, tak 230V - každá fáze proti nulovému vodiči. Možná se to zdá nepochopitelné, ale nedávno jsem zjistil, že to není jasné i některým elektrikářům, co dělají domovní elektroinstalace. Smutné.

Z hlediska objednání žádnou volbu nemáte. Všechny desky mají tělesa na fázové napětí 230 V. Protože jde o spotřebiče s velkým příkonem, umožňují rozdělení zátěže na více fází. Proto je tam tolik šroubků a propojek. Ze špatného překladu ale někdy vzniká dojem, že je potřeba třífázový proud, což není pravda. Tělesa se nikdy nepřipojují na sdružených 400 V. Když to ale někdo pochopí špatně, může spotřebič zničit.

mll
hodnocení

0x

Je to tady poslední dobou dost častá otázka.

Asi bych si to nechal zapojit od dodavatele toho sporáku, dřív aspoň obchody tuhle službu (zapojení a oživení) nebízely buď zadarmo (snad to dřív patřilo i k povinnostem) nebo za příplatek. Jako dítě pamatuju, jak nám takto přivezli a zapojili televizi (teda o několik let později nějakej televizák nadával, na co tam máme pásmový rozdělovač a zase slučovač, ať se nedivíme, že pak máme tak blbý příjem), prostě u složitějších spotřebičů jako pračka nebo televize se to dělalo. Dneska vám hodí za dveře bednu a starejte se (v lepším případě vám ji vyvezou do patra).

Pro elektrikáře pohodě, ale pro neelektrikáře neřešitelné, respektive s velkým rizikem nějaké chyby.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]