Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spodní voda, odvodnění drenážní trubkou?

Od: js odpovědí: 13 změna:

Pěkný den,

prosím o radu, mám problém se spodní vodou na nedávno zakoupené chatě, bohužel základy neobsahují izolaci, nebo je již nefunkční. Problém nastává zejména při déle trvajicích deštích nebo přes zimu, kdy je větší spodní voda. Obkopal jsem část kolem základů, ale výkop se v období vysoké spodní vody částečně zaplní vodou, viz foto, kde je ještě nízká hladina vody, částečně se zaplnit dokáže během několikati hodin.

Mé řešení, abych nemusel podřezávat, aby to celé nespadlo :D, je následující: na stěnu chci umístit nopovou fólii aby docházelo k větrání a zasypat ji štěrkem. Na dno bych rád umístil drenážní trubku, ale problém je v tom, že není kam vodu odvést. Jedinou možností je vykopat hlubokou díru pod úroveň výkopu a do ní vložit nádobu, například barel a pak odčerpávat vodu čerpadlem někam dál.

Co myslíte?

Děkuji všem za radu

Spodní voda, odvodnění drenážní trubkou?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Co myslíte?****ŠPATNĚ to navrhujete.

nopovou fólii aby docházelo k větrání ****jako že mezi nopovkou a zdí to bude větrat? To je jen Vaše přání, mnoho lidí to již zjistilo, že to nefunguje..

a zasypat ji štěrkem.****Aby povrchová voda rychleji zatekla do podloží.

Na dno bych rád umístil drenážní trubku, ****to dělá spousta lidí, zavodní si tím základy a podloží domu. Voda bude v celé délce výkopu, páč trubka je dírovaná, voda do trubky zvrchu přiteče a dírkami proteče pod trubku. Až se podloží nasytí vodou, tak hladina začně stoupat. Až dosáhne výčky zaplnění dna trubky, tak pak teprve začen odtékat.

ale problém je v tom, že není kam vodu odvést.***Musíte udělat šachtu, kam se voda stáhne a automat jí bude odčerpávat.

abych nemusel podřezávat, aby to celé nespadlo****pokud budete postupovat správně, tak budete mít obydlí suché, a nespadne. Již několik domů, podobně odkopaných, popraskalo a spadlo (některé)

Povrchovou vodu musíte na povrchu zachytit a poslat pryč, nenechat jí vsakovat do podloží.

js
hodnocení

Děkuji Vám za odpověď, jen bych doplnil pár informací. Původní stav je takový, že kolem základů je hlína, jak to bývá běžné, ale bohužel ve větší hloubce začíná být hlína jílovitá, mazlavá a hůře vsakuje. To vše bylo zakryto betonem kolem, jako chodníček. Tou nopovou fólií jsem měl na mysli, že zemina nebude přímo na zdi, což by umožnilo lepší větrání. A štěrkem bych nahradil část zeminy u základů, kde by to nebylo opět uzavřeno a mohlo by to více větrat. Drenážní trubkou bych chtěl vodu lépe odvádět jinam, do nádoby a následně ji odčerpávat.

Základ chatky jako takový je tvořen kameny a na něm postavena "dřevostavba". Na vrchní hraně základu je již izolace. Chatka je částečně podsklepená, zde stěny byvájí mokré a tuto dobu jsou.

Původně jsem chtěl trubkou vodu odvádět dál od základů do vsakovací jámy, ale tím bych si nepomohl. Větší spodní vody budou i jinde, takže by se jáma stejně naplnila a voda by se nevsákla.

Pokud máte jílové podloží, tak se možná nejedná o spodní vodu, ale o vsaky z povrchu, které ta jílová vrstva zadržuje. V takovém případě by možná pomohl systém odvodňovacích příkopů, případně správně udělaná drenáž na rozhraní jílu a zeminy, a záchytná jímka s odčerpáváním, ale nejspíš by to musel posoudit na místě někdo, kdo tomu rozumí.

js
hodnocení

Pěkný den,

děkuji za Vaši reakci. Myslím si, že nejde o povrchovou vodu. Když vodu vyberu, za pár hodin se objeví znovu, a to i v případě, že neprší. Lze to pozorovat i ve spojitosti se studnou – pokud je ve studni hodně vody, voda se objeví i zde, a naopak. Například v parném létě tu nebylo nic, ani po dešti. Ale pokud pršelo delší dobu a výrazněji se doplnila studna, voda se objevila i na tomto místě.

Ta spodní voda nepramení pod barákem, najděte odkud jde a odtud jí odveďte co nejdále o baráku, nikoliv jí stáhnot k baráku.

js
hodnocení

Děkuji, tak na to si zavolat odborníka hydrogeologa, nebo někoho kdo se v tom vyzná.

js
hodnocení

Ještě doplním. Původní majitelé zvedali a izolovali podlahu ve sklepě, kvůli tomu že tam měli několik centimetrů vody. Udělali zde v podlaze díru pro čerpadlo. V této díře bývá voda, jsou i mokré stěny, ty od spodu nejsou izolovane. Toto všechno před výkopem, tak tím výkopem jsem tu vodu k chatce nepřivedl.

Správně, hydrolog Vám určitě pomůže, najde hlavní zdroj podzemní vody. Pak i nabrhně několik řešení, jak vodu dostat od baráku pryč. Třeba v rozích pozemku udělat šachty, odtud vodu dostávat pryč.

hodnocení

2x
To odčerpávání funguje. U chaty může být trochu problém s údržbou/selháním čerpadla, zvlášť jestli tam delší dobu nejezdíte. Pokud to tedy nedoplníte například elektronikou, která vám problém zahlásí na dálku.
No a samozřejmě je nutné mít vyřešenou ochranu před mrazem.

km
hodnocení

2x

"na stěnu chci umístit nopovou fólii aby docházelo k větrání a zasypat ji štěrkem." tím ničeho nedocílíte, k žádnému větrání nedojde
"Na dno bych rád umístil drenážní trubku, ale problém je v tom, že není kam vodu odvést." pokud není kam odvádět, tak tím také nic nedocílíte.

jedině to odčerpávání.

hodnocení

2x

Před čtyřiceti lety jsem řešil stejný problém. Po poradě se stavařem jsem zavrhl odkopání a celý dům jsem podřezal a dodatečně podizoloval. Celkem i spříčkama to bylo cca 50 m. Na štěstí to šlo většinou spárou v cihle a kde to nešlo, tak se holt musela nějaká cihla vyndat. Byla to rumařina, ob jeden metr řezat, založit izolaci, pak zalejt betonem a když to zatvrdlo, tak podřezat ty zbylé metry. Ve dvou jsme to dělali celou dovolenou, den co den, dva měsíce. Fuj tajbl, dneska se divím sám sobě, že jsem se do toho vůbec pustil. Ovšem mládí je plné elánu a dokud to nezkusí, tak neví co ho čeká.

Ale nakonec dobrá zpráva, vlhkost zmizela a není po ní ani památky.

Tak je to správně.

hodnocení

0x
Ja mam ze dvou stran drenážní trubky (ze stran odkud teče spodní voda) svedené do asi 15 kubíkového vsaku. Funguje to dobře. Je to jenom jáma vysypaná štěrkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]