Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Topí kotel při vybitém termostatu?

Od: petral odpovědí: 10 změna:

Funguje nastavení kotle, když se vybije baterie v termostatu? Případně jak dlouho? Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Ano i ne, záleží na typu kotle a termostatu.

Bez baterky většinou nefunguje.

hodnocení

0x

Přibližně jaký kotel a jaký termostat?

hodnocení

0x
Záleží na zapojení. Já mám bezdrát, takže při vybitém termostatu zůstane kotel v tom stavu, ve kterém se naposledy podařilo vyslat povel, tedy možné je zapnuto i vypnuto. U drátového bateriového by to mohlo být podobné, protože obvykle obsahuje bistabilní relé, které zůstane v tom stavu, jaký byl napodledy vyslán puls. Ovšem takový termostat může obsahovat i obvod, který při podpětí nastaví definovaný stav.
Prostě bez znalosti toho všeho to nelze jednoznačně určit. Pokud to tedy není uvedeno v návodu.

hodnocení

0x
Lze vyzkoušet - vyndejte baterii (baterie) z termostatu v momentě "zapnuto" a uvidíte.
Já bych si tipnul, že kotel topit nebude. Náš termostat má v sobě "zálohu", po vyjmutí tužkových baterií ještě cca 30 vteřin funguje a signalizuje chybu napájení. V ten moment podle mne vydá povel vypnout (vyzkoušeno nemám). Kotel pak funguje na svoji protimrazovou automatiku - pod 10 stupňů zapne čerpadlo, pod 7 stupňů zapálí plamen (vyzkoušeno mám).

hodnocení

0x
Stalo se mi před 3 týdny. Baterie se vybila načež kotel začal sám od sebe topit.
Myslel jsem,že by to mělo být naopak,že kotel nesepne,nicméně přihodilo se to takto.
Jste si jistý, že začal topit? Nemůže to být tak, že právě byl v režimu sepnuto, když se vybila baterie pod mez?
Jsem si jistý,stalo se jak píšu,termostat byl v režimu měsíček (tedy netopit) a ani teplota nezavdala důvod k nastartování kotle

Režim "měsíček" bývá značka pro temperování, ne vypnuto.

No jasně,nicméně při měsíčku,pokud je nastaven třeba na 12°a v baráku je 18, tak kotel netopí.

hodnocení

0x

Záleží na type termostatu a kotla. Jednoduché ON/OFF termostaty s relé zostanú väčšinou v takom stave, v akom boli tesne pred vybitím batérie.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]