Nejste přihlášen/a.
Uvažuji o možnosti přitápění domu přes solární kolektory, kde hlavní zdroj tepla je plynový kotel. O ohřevu teplé vody přes soláry jsem už rozhodnut, ale stále si nejsem jist jak s topením. Má někdo zkušenosti, jaká je návratnost investice, účinnost atd.? Díky moc
Já jsem spíše myslel, jaké s tím má kdo zkušenosti. Jestli je třeba návratnost 10 let, ale po jedenácti letech je účinnost nižší nebo končí životnost.
Návratnost je nyní od 6ti let výše. Záleží, jak drahé komponenty při stavbě použijete. Dále záleží na tom, jaký je ve Vaší lokalitě osvit
- to znamená, jak často u Vás svítí sluníčko (laicky řečeno:D). Životnost je 20 let. Po cca 12ti letech se účinnost nepatrně začne snižovat, ale je to řádově v desetinnách procenta. Ani tolik lidmi obávané likvidace po skončení životnosti se nemusíte obávat. Většinou se jedná o "odpad", který běžně vykupují sběrny odpadu. A již nyní vznikají firmy . které se orientují na výkup vlastních panelů, který se skládá z křemíku. Jde opět recyklovat
Jako laik si myslím, že bezvadnou - rychlou návratnost mají solární systémy zhotovené samodomo ze šroťáku. Originál kupované systémy podle mne mají návratnost do 15let jedině tehdy, jestliže využijí veškerou tepelnou energii vyrobenou po celý rok, to znamená i nízkoteplotní ohřevy a zároveň i vysokoenergetické zisky při nejslunnějších letních dnech. To podle mne umožňují jen ty systémy, které preferují příhřev TUV a eventuelní přebytky posílají do topení. To znamená nechat si navrhnout podle konkrétních potřeb TUV domu a potřeb energie na otop nepředimenzovaný solární systém jako předehřev vody a tu dohřívat vždy na potřebnou teplotu klasickým zdrojem energie. Jen v tom případě bude celoročně veškerá tepelná energie vyrobená solárním systémem zužitkovaná a bude investiční návratnost do 15 let.
Myslím,že je tu trochu nepochopení dotazu.Jedná se zřejmě o sluneční kolektorové topení,ne o elektrovoltaické panely.Vypadá to ovšem efektně,i když nevím,k čemu vyrábět horkou vodu.Snad jen na mytí,místo bojleru.V zimě s tím budou problémy,jak zajistit,aby celý systém nezamrznul.A zrovna tady by bylo třeba topit a topit.A zrovna celých 14 dní vůbec nesvítí slunce.Tak že jen občasný předehřev vody pro kotel.Také to bude chtít zařadit zásobník teplé vody,aby se v zimě voda naopak na střeše nechladila.
Ty ivestice jsou oměrně značné a nemyslím,že ta návratnost bude nějak významná.
JABRAKA
Vámi jabrako uváděné "komplikace" jsou už dávno technicky vyřešeny. Ještě pořád je zdarma vyrobené teplo sluncem bezkonkurenčně nejlevnější. Jde jen o návratnost investičních nákladů, každý zdroj má nějaké investiční náklady. Je to samozřejmě zajímavé jen pro ty, kteří používají denně teplou vodu, kdo ne, ten ať se o to nezajímá.
Karle,vdyť právě o tom mluvím.Jsou tu totiž uvedeny návody na použití odpadových materiálů ze šrotu a to je právě ten případ.Pokud si někdo myslí,že to sfoukne za 2 000. - je na omylu.Bude rád,že pořídí systém s vakuovými trubkam ia zásobníkem za 50000.Jak dlouho to bude umořovat?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.