Nejste přihlášen/a.
Pořád se to zde řeší, vyskakují na mě reklamy už i z lednice, Slunce pere o sto šest a pořád mi to vrtá hlavou... Ostrovní fotovoltaika.
1) Jakého výkonu bych musel mít fotovoltaiku, aby mi to ohřívalo vodu v bojleru dejme tomu jaro - podzim? Mám bojler Dražice 120 l. Ikdyž jak píši - sluníčko už v těchto dnech pere na střechu cca 7 hod denně. Na internetu čtu, jak lidi mají v tomto počasí ohřátou vodu už v poledne, v létě klidně v 10 dopoledne...
2) Mohu využít stávající kombinovaný bojler (elektřina + kotel na tuhá paliva) nebo na to musí být speciální bojler?
3) Co bych musel ještě dokoupit, abych mohl elektřinu využít i ro další spotřebiče - mobilní klimatizace, mobilní přímotop do klasické zásuvky 230 V... baterie, měnič... co - jak - jaký?
Na internetu je mraky sestav si sám. Je mi jasné, že jsem amatér a jen mě to pro zajímavost zajímá. Přestože bydlíme v podhůří, Slunce zde pere snad už druhý týden v kuse, a to je začátek března... Děkuji za případné reakce a omlouvám se za případně laicky položené dotazy.
Sám mám doma FVE ostrovního typu. Bojler můžete využít i ten co už máte doma. Jen bych tu třífázovou topnou spirálu co tam máte zapojil jen jednou fází a dvě nechal nepoužité. Ideálně aby měla výkon zhruba 1,5kW v té jedné fázi. K FVE je zároveň ideální doplněk klimatizace, protože potřebujete nejvíce chladit když svítí slunce. Singl split klima mívá odběr zhruba1,5kW a když zpomalí tak i jen 0,5kW. Drobné spotřebiče jako TV a nebo lednice jsou pro tu FVE bez problému. Měnič tedy stačí do 4kW, pokud si pohlídáte souběhy tak stačí měnič i 3kW. Protože ale může přijít mrak, tak je nutnost mít i baterie které nedostatek energie ze slunce vykryjí. Nejlépe tak aby dokázaly dodávat aspoň 2,5kW. Takže LiFePo baterie o kapacitě aspoň 7,5kWh. Jako bonus je svícení domu LED světly přes noc a třeba i ta TV a lednice. Počet panelů pro ten měnič vždy dávejte tak, aby kWp bylo vyšší než výkon měniče. Nebál bych se dát na střechu víc výkonu tam klidně o 20% a více
Já osobně mám 5kW měnič, baterie 7,6kWh a na jižně orientované střeše 7kWp panelů. Provozuji na tom klimu, ohřev TUV a nabíjení elektromobilu + lednici a další drobnější spotřebiče v domě jako TV a PC. Přičemž mám jen blokováno TUV při nabíjení auta.
Výstup z FVE není zásuvka, ale svorky. Stejně tak bojler, nebo normální klima jsou připojeny na pevno kabelem. Pokud potřebujete zásuvku, tak si ji uděláte stejně jako všechny ostatní zásuvky v domě. FVE prostě není přenosná věc a proto nemá na sobě žádnou zásuvku. Tu zásuvku si ale můžete udělat třeba na rozvaděčí, který k FVE stejně musíte udělat. V něm musí být např. DC pojistky a přepěťová ochrana, taky je dobré mít proudový chránič a jištění pro AC stranu.
To s těmi bateriemi jste trochu domotal. Pokud chcete FVE jen pro bojler a bez baterií, tak nebudete mít měnič, ale regulátor který má DC výstup! K tomu potřebujete i k tomu určené DC topné těleso v bojleru. To znamená, že budete potřebovat i jiný bojler. Na tenhle systém ale klimu ani nic jiného jen tak nepřipojíte. Takovýto systém vás vyjde do 60tis.
Nebo je varianta ostrovní 1f FVE s měničem a bateriem. Jejímž výstupem je AC. Na to si můžete dát jakýkoliv spotřebič do jmenovitého výkonu. Klidně i ten váš aktuální bojler, nebo nějaký zásuvkový a světelný okruh v domě. Takováhle elektrárna vás vyjde od 120 tis..
Pozor! Protože se jedná o ostrovní systém, tak jej nesmíte připojit do distribuční sítě! Buď si tedy na to udělejte separátní okruhy v domě, nebo na daný okruh dejte přepínač, kdy jej odpojíte od distribuční sítě a připojíte na ostrovní síť.
Jestli jsem to správně pochopil, tak pokud chci využít stávající kombinvaný bojler a případně připojovat cokoliv dalšího - mobilní klmatizace, vařič... tak musím mít vždy fotovoltaiku s baterií? Vidíte, měl jsem právě za to, že pokud je to pouze do bojleru, kde se energie akumuluje do vody, není třeba baterie. A nebo tedy bez baterie speciální bojler, což je nesmysl, protože ho nemám kam umístit. Jen teda nevím - pokud koupím sestavu s baterií 200 Ah, jak dlouho mi z ní asi pojede bojler, klimatizace... Pokud vezmu třeba stránky níže - z čeho tedy vybírat?
Opět motáte do sebe dvě věci. Bojler bez baterie funguje, ale jen na regulátoru a DC topném tělese. Nic jiného tam ale nepřipojíte, protože to nemá AC 230V. Pokud tedy chcete 230V AC aby jste tam mohl dát i něco jiného, tak potřebujete jiný systém. Ten systém potřebuje další zdroj energie (síť, nebo baterii) a u ostrovního systému je to baterie. Běžné spotřebiče klimou počínaje a TV konče neumí pracovat s jiným napětím než 230V. Proto když svítí slunce málo, nebo vůbec, tak si ty měniče berou energii z baterie. Nemáte li baterii, tak jde měnič při přetížení do chyby a nevyrobíte nic. Když ale máte baterie tak to funguje takhle. Např máte zaplý spotřebič 1000W. Přijde mrak a z panelů máte jen 500W a dalších 500W z baterie. Jakmile mají dost slunečního světla, tak začnou vyrábět třeba 1500W z toho jde 500W do baterie a 1000W do spotřebiče. Jen v noci jde vše z baterie a v tom případě není vhodné ohřívat vodu baterkou a ani tu klimatizaci nebudete mít zaplou. Odběr z baterií bude jen pro provoz měniče a třeba osvětlení domu. Vše tedy dimenzujte podle vašich potřeb a na nějaké hračky s výkonem 1 až 2kW se ani nedívejte, pokud chcete používat něco víc jak jen ten bojler.
Takové řízení kdy budete sám přepínat, nebo odpojovat a připojovat bojler a přímotop/chlazení bude opruz. Neustále někam chodit a hlídat to. Taky záleží ale na vaší spotřebě teplé vody. Aby byl bojler každý den natopený, tak s tím nízkým výkonem topného tělěsa to bude trvat v rámci několika hodin. S takovou už vám třeba nezbude moc času na nějaké přitápění nebo dochlazování domu. A ještě bych vás upozornil, že v zimě můžete zapomenout na nějaký teplomet z FVE pokud nebude vyloženě slunečný den. Je rozdíl 2kW přímotop, nebo mražák který má odběr 0,2kW.
Pro boiler jsou speciální regulátory. Pak stačí regulátor + cca 8 fv panelů. Na nic jiného než ohřev vody (nebo přímotopu/akumulačních kamen) to není.
Pro vše jsou Regulátor+měnič+nabíječ(často v jedné bedně) + baterie (obvykle 16 článků LiFePO + BMS s kapacitou alespoň na noční spotřebu) + FV panely (čím víc tím líp).
Vidím, že se točíš v kruhu.
Na netu máš třeba tipa.eu/...
které bude na ohřev boileru fungovat. Ale u takovýchto věcí se předpokládá nějaká úroveň znalostí a trocha šikovnosti a nějaké vybavení. FV panely se na vhodné místo samy nenainstalují. Podle toho kam přijdou se volí vhodná nosná konstrukce a ta taky není zadarmo. Pokud to chceš na střechu s taškama, tak potřebuješ nosné háky, na ně vodorovné solární profily, krajové a středové úchyty, vhodné nerez šrouby, ...
Ale klidně ty fv panely můžeš na zemi opřít o zeď, pokud nebudou ve stínu.
podle me je jedno jaky to jsou panely (vsechny jsou skoro stejny, vyteznost 20-21% (to objevil pan Einstein a dostal za to Nobel Prize), tzn. okolo 200Wp z 1m2 plochy pri idealnim osvitu - FVP se lisi hlavne v ramu
2490W z odkazu je podle me malo (bude stacit v lete ale ne na podzim pod mrakem), dopln 2 panely a bude to OK
daji se sehnat 400 Wp panely novy treba okolo 1000,- takze za 8000,- plus regl za 5000 treba a trocha odborne prace
Kvalitní? To neví nikdo a vědět se to bude až za 20 let jestli u nich není nějaká vada. Přes léto bude boiler ohřátý bez problémů a v zimě to stačit nebude, protože v zimě jsou krátké dny a bývá zataženo.
exiatuji tusim systemy, ke kterym jde dokoupit baterii ale pouze jejich pack - pekne drahou bat... V nemecku to meli k tem jejich licence free systemum 800Wp
Pořád to samé.
Buď ohřívat jenom boiler (levné bez baterií)
nebo normální elektrárna (drahé s bateriemi).
Nic mezi tím.
Vždyť chci už delší dobu sadu na všechno, aby se to dalo využít na bojler + po nahřátí vody i na něco dalšího... třeba přímotop)) Takže tedy nutno s bateriemi - ptám se tedy, jakou "hotovou" sadu byste mi doporučili na toto: nejdřív nahřát stávající kombinovaný bojler 2200 W a potom využít na něco dalšího samořejmě přes samostatnou zásuvku mimo síť - teplomet, vysavač, ... nevím něco co se používá nárazově a funguje manuálně zapnu/vypnu (tzn. asi ne lednice).
Funkční "kompletní"sadu máš třeba tady: shop.mypower.cz/...
Z možných baterií bych si vybral LifePo.
Ale zase. Pokud o tom nic nevíš, nemáš zkušenosti a nemáš alespoň základní vybavení tak narazíš na řadu problémů a když to budeš zprovozňovat, tak hrozí nebezpečí chyby.
Jakého výkonu bych musel mít fotovoltaiku, aby mi to ohřívalo vodu v bojleru dejme tomu jaro - podzim? Mám bojler Dražice 120 l.
Dava se bezne 6-8 panelu, vykonu potrebujes typicky pro ten tvuj bojler podle spiraly, takze treba 8*400 = 300 Wp
Panely se davaji tak, aby davaly spravny napeti... Abys nedopadl jak pan Bagr (jak boural FVE bagrem ze to jakoze nefunguje a on mel napeti pod startovacim napetim regulatora)...
Spravny geek dokaze panely pripojit naprimo i bez MPPT regulatora (a pokuid ma idealni osvit tak to i funguje stejne dobre jako s reglem,
ale to schema nikde neni zverejneny, protoze to nepatri do ruky laikovi s temito otazkami,
takze si kup regulator - od 4 do 12 tisic...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.