Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Červotoč již na stavbě dřevostavby - jak dál?

Od: cervotoc odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

nejmenovaná stavební firma pro nás staví hrubou stavbu roubeného rodinného domu - v několik ajiž zabudovaných trámech se objevily známky červotoče - tzv. výletové otvory (na 50% jsem si jista, že tam nebylo před pár dny nic). Stavbyvedoucí dělník mi tvrdí, že je to přeci dřevo, tak je to normální... Osobně si myslím, že takové dřevo do novostavby ze dřeva nepatří - bohužel tuto záležitost nemáme ve smlouvě nijak ošetřenou - jedná se o vnitřní nenosnou příčku, takže by to mělo jít nějak vyheverovat a vyměnit, ale zjevně se jim do toho nechce.

Poraďte prosím, jak dál. Předem díky za Vaše názory.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

Dřevo by mělo jít i dodatečně ošetřit přípravky proti dřevokaznému hmyzu.

JABRAKA

cervotoc
hodnocení

To samozřejmě vím, ale považuji to až za druhou variantu - upřímně, jakmile je dřevo jednou napadeno je jakékoliv řešení nátěry postřiky nejisté. A za podstatné považuji zmínit fakt, že se jedná o roubenou stavbu - tedy dřevo, na které se budu denně dívat a chceme ho mít natřené pouze bezbarvým nátěrem na bázi oleje. Nemluvě o faktu, že některé larvy červotoče žijí ve dřevě i 3roky, povrchový nátěr tedy není z mého pohledu 100% řešení.

profesor0

Červotoč v "čerstvém", nejspíš smkovém nebo modřínovém dřevu je hodně podezřelý, oni mají radši starší a dobře vyschlé trámy. Já bych timpl, že ji ot dřevo někde nějaký čas leželo (což zase firma může vysvětlovat sušením atp. bla bla). Nátěru se nebojte, červotoče zahubí. na trhu je přípravků hodně, než kopit první věc v drogerii doporučuju si trochu probrouzdat netem, ti solidnější nabízejí celou prodkutovou řadu a něco spíš na plísně, něco na chrobaky, něco ex, resp. interér atd. Kdeco má i dlouhodobou ochranu a 2-3 nátěry proniknou i dovnitř. Pokud budete v domě trvale bydlet, červotoči si to líbit nebude, a to ani nemusíte mít dopsívající děti ;) - červotoč namá rád hluk/rádio. Jinak pro barevnou lazuru doporučuju Remmers HK-Lasur s velmi účinnými protipotfor chemikáliemi.

Druhá věc jsou dírky. Ale tipuju, že jich nebude moc, zalepte to tmelem, nejlíp parketovým, který se pro svou pružnost obecně hodí na roubené stěny. Ono stejěn roubení popraská a nebude vypadat jako dýha nebo lamino, ale v tom je jeho krása.

cervotoc

Dobrý den, také mě to překvapilo... že se hmyz nastěhoval do čerstvého smrkového dřeva... kromě trámů, tak i do několika prken, kterými jsou pobity štíty...

Děkuji za doporučený nátěr. Myslíte, že je nutné tím natřít celý dům nebo stačí pouze postižená místa? A je skutečně nutné dírky tmelit? Ono jich není málo ani extrémně moc - ale přeci jen dost. Vizuelně mi dírky nevadí, spíš mám strach, že to bude snadnější pro případnou další hmyzí armádu.

Jinak dům plánujeme skutečně k trvalému obývání. Takže příliš ticha tam nebude.

s tím tichem - hlukem je to jen mýtus. Když bude dřevo v klidu, tak budou chroupat. Pak stačí jen poklepat a oni přestanou, souhlasí. Ale když budete klepat vytrvale řekněme celý den, tak začnou i při klepání... prostě si zvyknou. Hluk jen jen vyruší, rozhodně nepotáhnou kvůli tomu o dům dál.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]