Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fotovoltaika - zásuvka

Od: priklad odpovědí: 92 změna:

Mám instalovánu fotovoltaiku na ohřev vody v bojleru. Použity střídač má jen jeden výstup k připojení odporové spirály ohřevu bojleru.

Rád bych připojil jiný spotřebič v okamžiku kdy termostat bojleru se rozepne.

Jistě by nebyl problém, kdyby bojler měl přepínací kontakty termostatu. Údajně má pouze spinaci/rozepinaci kontakt. Spirála bude mít ohmicky odpor 22ohm..

Uvažoval jsem ke kontaktům termostatu připojit střídavě relé 220,Volt. V okamžiku kdy termostat rozepne by proud tekl přes toto relé, které by sepnulo a připojilo napětí třeba do zásuvky.

Jenze napětí ze střídače není sinusové a proud by také tekl přes topnou spiralu bojleru. Neodhadnu zda by to bylo vůbec funkční.

Třeba někdo poradí jiné řešení. Zásah do instalace, mimo bojleru není možný.

Mimo toto řešení uvítám i radu k maximálnímu využití instalace. Použity střídač snese na vstupu napětí 400 Volt. V současné době je instalovano 7 panelů. Dle jiných by jich mohlo být 8, s výstupem asi těch 400 Volt při plném osvitu. Pak originální těleso bojleru Dražice má příkon 2200 Watt. Někteří nechají nahradit toto těleso jiným s prikonem 3000 Watt

Díky

doplněno 25.02.25 19:08:

Rád bych upozornil různé rádce, že se jedná jen o sluneční ohřev vody v bojleru, takže bez akumulátorů a je instalováno sedm slunečnich panelů. Jakékoliv rady mimo tento systém je jen snaha, se zviditelnit.

92 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
O jaký střídač se jedná? Výstupní napětí je 230V? Nebo se pohybuje od třeba 50V...a výše? Pokud se bude napětí pohybovat od 50V a budete tam mít relé na 230V, bude kmitat, hlavně při menším výkonu panelů... Více info, lépe se bude radit...
doplněno 25.02.25 20:39: Ještě jeden dotaz; kolik kWh jste vyrobil za den během února? Jak velký bojler ohřiváte? Na jakou teplotu ho nyní nahřejete?
priklad
hodnocení

Střídač Geti. Myslím že maximální vstupní napětí 400 Volt. V současné době 7 panelů. ůdajně by snesl 8.Stridac Geti přepíná na elektrickou síť asi při 170 Volt na výstupu. Dle jiných rad vyměnit topné těleso bojleru 2200 Watt za, 3000 Watt. Je firma která takové těleso dodává vhodné do bojleru Dražice.

Co se týče února tak pokud bylo pod mrakem tak mizérie. Bojler 160 litru se nahříval snad dva dny. Pokud bylo slunečno tak to stihnul. Čas nevím. Navíc nevím jaké je rozložení teploty vody v bojleru. Čidlo termostatu nevím v jakém místě je umístěno, ale vypíná asi při 70 stupních. Mám v plánu cirkulaci. Obsah bojleru by se mohl promíchat.

Termostat je nastaven na maximální teplotu

jawacek350

Zrovna tenhle střídač Geti dost pohanil Amperák na svém YT kanále, že prý už z výroby nefunguje dobře. Jaké s tím máte zkušenosti Vy?

Jinak jako spínač 230V relé by šel použít vývod ze žárovky bojleru a napojit na relé např. toto: kvelektro.cz/...

... A dále s tím spouštět např. další odporovou zátěž. Zkoušel jsem na "modifikovaný sinus", co leze ze střídače, napojit horkovzdušnou pistoli a bez problémů fungovala. :) Co plánujete Vy napojit?

pavlik

Jediné solidní řešení je pořádný střídač, zapojen do sítě. Pokryje spotřebu v domě a co je navíc, tak vytěží wattrouter, který bude mít na výstupu SSR pro ohřev bojleru, ohřev bazénu, topení (kabely v podlaze, nebo eletrikcý radiátor). Bez baterek jediné solidní řešení. Vše ostatní jsou nesmyslné nebo až nebezpečné bláboly, protože i pro ty nejchytřejší je dost obtížné domyslet do důsledků všechny situace a technické souvislosti.

priklad
hodnocení

O Amperákovi vím. Snad nebydlí tak daleko. Tuhle recenzi jsem nečetl. Zkušenosti moc nemám. Bohužel člověk je závislý co firma dodá. Zatím mne napadla jen varná konvice. Možná nějaký přímotop do koupelny. Tam je zima i v létě. V elektrické troubě by bylo asi riskantní něco upéci.

Uvítal bych odkaz na ten kanál na YouTube

priklad
hodnocení

O Amperákovi vím. Snad nebydlí tak daleko. Tuhle recenzi jsem nečetl. Zkušenosti moc nemám. Bohužel člověk je závislý co firma dodá.

Uvítal bych odkaz na ten kanál na YouTube

K druhému prispevateli. Do instalace nelze kvůli dotaci zasahovat. Ty lepší střídače to je cena o něčem jiném. Spíš se vyplatí na kompletní fotovoltaiku, nikoliv jenom bojler

hodnocení

2x

S prvom rade si ujasnite, aky je ten dalsi spotrebic. Musi to byt nieco :

1. S pomerne velkym prikonom, inak nema vyznam pripajat to, ked to malu spotrebu.

2. Hlavne to musi znasat divoke priebehy na vystupe striedaca, urcite nie motor.

Co sa tyka detekcie, ci je ohrev aktivny, odporucam navliect na jeden vodic prudovy transformator a vyhodnocovat potom uz galvanicky oddeleny napatovy signal na trafe (pozor na nutnost mat sekundar zatazeny).

priklad
hodnocení

Už asi po sté opakuji OHMICKÁ ZÁTĚŽ. Těleso v bojleru je 2200 Watt. Snad nějaký vařič či konvice je srovnatelný

Ele jase ptal Jak realizovat druhý odběr, když použity střídač má jen jeden výstup, který je buď zatížení, nebo není. Dle stavu termostatu v bojleru. Co připojím na druhý výstup to nech na mne.

asd1
hodnocení

2x
Přepínání tu už je vyreseno dostatecne (pokud jsi moznosti nepochopil tak se v elektrice vubec nehrab)
Na upozornění že vymejslis životu nebezpečný bastl (zásuvka bez jakékoliv ochrany) reagujes namyslenou aroganci.
= jsi arogantní blb, nebezpečný sobě i všem v tom domě. Slez ze stromu na zem a premyslej o tom.

Plne suhlasim. Aspon traja elektrikari sme mu napisali to iste, stale trva na svojom. Navyse ziadna relevantna uspora z toho nebude.

priklad
hodnocení

Když radí dva inženýři možná CSC tak proč neposlechnout

hodnocení

2x
Stále jsme se nedozvěděli, co přesně si od toho slibujete a jak to chcete využívat. Dejme tomu, že se to vyřešilo a vy máte pod bojlerem zásuvku s obdélníkovým napětím, které je omezeně využitelné, navíc je tam jen někdy a prakticky pouze v létě. Jenže tyhle občasnè zdroje dávají smysl pouze když se energie z nich do něčeho akumuluje (teplo, akumulátory (i elektromobilu), přečerpávací elektrárna, výroba vodíku..) Bazén nemáte a samotného vás napadla pouze varná konvice a možná vařič s troubou. Má těch 5 minut ohřevu vody na kafe smysl? To je jako skákat pro pírko a přerazit se kvůli tomu.
Jak to chcete reálně provozovat? Dotáhnout prodlužku do kuchyně, a když si budete chtít udělat kafe, tak se podíváte, jestli zrovna svítí a přepojíte konvici z běžné sítě na tuto "zásuvku zdarma"? Podobně vařič: "Mámo, už to svítí, můžeš vařit!" A za chvilku máma:"Táto, oběd byde později, zaćalo pršet." (Teda jestli vůbec nějaká partnerka je, spíš bych si tipnul, že ne, protože mormální ženská by vás s takovými nápady poslala někam.. ;) ) Tohle vám dává smysl? Mně toto "skákání pro pírko" smysl nedává, protože ty skoky a roztržené kalhoty vás stojí víc námahy, energie a komplikací, než získáte "pírkem". Nemluvě i tom, když si třeba při těch pokusech odpálíte měnič.
Navíc si myslím (a vy to víte jistěji), že typicky se bojler po večerním koupání první půlku dne nahřívá, takže při tomto zapojení by "zásuvka zdarma" začala fungovat nejdřív až tak po 2 odpoledne. Je to tak? Tedy oběd na ní neuvaříte. To už by dávalo větší smysl to v případě potřeby přepínat ručně. Jenže to se zase může lehce stát, že odpojíte 2 kW bojler v půlce nahřívání, abyste si uvařil kafe, nebo hodinku něco povařil na 1 kW plotýnce, zapomenete to přepnout zpět, nebo se zatáhne a vy budete ve výsledku energeticky v mínusu. No a k tomu samozřejmě otravné neustálé přepojování vidlic konvice, vařiče..
Jaká byla vaše nejrůžovější představa, jak vy to šlo reálně provozovat? Máte zanalyzováno. které spotřebiče vás na elektřině stojí nejvíc a kolik byste tímto ušetřil?

Usporu pri varnej konvici nema zmysel riesit, to je tak max 3 minuty prevadzky na jedno pouzitie. Pan stale nenapisal, aky vykonny spotrebic mieni pouzit na prebytky zo solaru.

jawacek350

Nejlepší využítí v létě by bylo sušení bylinek nebo ovoce a zeleniny (či zavařování), například upravená stará trouba s ventilátorem. Topné tělěso by se napojilo na střídač s obélníkem a ventilátor napojím na síť distributora na klasický sinus a máte nádhernou sušičku. Nebo z trouby vytáhnout střeva, ventilátory a topná tělesa a vložit to celé do jiné vhodnější (vyšší) konstrukce s policemi a síťkami a hnát teplý vzduch odspodu nahoru.

A nebo přes den napájet elektrickou udírnu. :) Tak to budu možná dělat já. Pěkně topná tělesa napojit na SSR relé a můžu to celé napájet přímo z panelů a nevznikne el. oblouk na mechanických částech při odpojení termostatu. Elektronika přes spínané zdroje bude také fungovat přímo z panelů. A je to... máte tu další tip na využití. :)

priklad
hodnocení

Které spotřebiče to se musí rozmyslet. Možná topný žebřík do koupelny by nebyl marný. Tam je zima i v léťe. A to kafe 3 minuty. No 8x3=24 a to je již 1,5kw a za měsíc 45 kw baj oko 250 Kč.

A že je k dispozici někdy odpoledne. To asi právě snidam.

priklad
hodnocení

Smysl je jediný Účelně zužitkovat přebytky. Já jen pátral jak připojit další odběr. Vyřešil by to přepínací kontakt v bojleru. Chtělo by to ale stejně stavební rozměry. Nevím zda existuje.

hodnocení

1x

Aj napad s rebrikom na susenie uterakov je nebezpecny, v podstate dotiahnete niekam cudzie napatie, ktore sa nevypina isticom / hlavnym vypinacom domu, ako zvysok instalacie. Kym to ide do bojlera vedla striedaca, kde je viditelne jasne, co je s cim prepojene, do vtedy dobre, nejake pochybne vytiahnute zasuvky dobastlene laikom do celeho systemu, to uz je zle a nebezpecne. Ako pise jeden tunajsi radca, skuste to rozchlastat.

priklad
hodnocení

Máš vůbec na to napsat něco konstruktivniho

Ako odbornik elektrikar vam vysvetlujem nebezpecnost a ekonomicku neefektivitu toho napadu. To je cele. Pri vasom pocte panelov a prikone a objeme bojleru bude casove okno na iny spotrebic kratke az nulove.
Proste napad je zly a ked sa vam to nepaci, fyzike nerozkazete a bastl zasuvka vo vasom ( ja vam vykam) prevedeni nebude bezpecna.
priklad
hodnocení

No o dbornícich mám své mínění. Poslali revizniho rehnika všechno špatně, tak poslali jiného a všechno dobře. Nevím že by se změnila, ČSN. Chybějící ochranné pospojeni. To prý si dodělám. Takže odborníci typu Peter.a asd1

priklad
hodnocení

Pokud jsi odborník elektrikář jako ten druhý revizní technik, který prohlásíl že si to dodělám, tak se není co divit. ( první technik prohlásíl všechno špatně, tak poslali jiného o mnoho mladšího a najednou bylo všechno dobře)

ml
hodnocení

0x

Paralelně ke kontaktu termostatu je taky možnost, proud relé bude zanedbatelný, topná spirála to ani nepozná, za to relé bude bezpečně sepnuté (22 ohmů je pro něj jako nic).

Prodávají se i termostaty s přepínacím kontaktem (univerzální na topení a chlazení), ale u bojleru takový určitě nebude.

Jinak taky by se dalo připojit relé cívkou paralelně ke spirále a použít rozepínací kontakt relé.

Nesinusové napětí snad ničemu nevadí, teda pokud jde o relé a topnou spirálu. S nějakou indukčností snad ten střídač počítá. Spíš je otázkou, co s těmi ostatními věcmi, co tam chcte připojovat, co řeknou na obdélníky.

priklad
hodnocení

Paralelně ke kontaktům musí být proud skrz relé nulový v okamžiku kdy jsou kontakty sepnuté. S tím jsem počítal. Jste termostat se třemi kontakty by se hodil. Pokud existuje vhodná náhrada. Paralelně ke spirále by jistě šlo, ale to je obdoba mého návrhu. Jen by se vyloučil odpor spirály. Podle jednoho elektrikáře by mohl být problém připojení střídavého relé 220 Volt. Jistě že lze připojit pouze ohmickou zátěž, třeba konvici na kafe.

hodnocení

0x
Obdélníkovým signálem můžete napájet leda tak další topné těleso. Tedy např. přihřívat bazének.
Stykač koupíte přepínací, tedy není problém ho připojit paralelně k tělesu bojleru.
doplněno 25.02.25 16:59: No ale ty přebytky budou nejspíš, když už bude teplo, takže s tím přímotopem spíš ne. No a zásuvka doma, ve které je proud jen občas, mi krom ohřevu přijde k ničemu. Asi jedině ten bazén.
priklad
hodnocení

Asi se opakuji. Konvice na kafe. Možná, elektrická, trouba, ale výsledek nejistý. Nebo Etavra jenže k čemu v létě ještě topit. Možná, tak prihrivat vodu v bazénu. No kvůli tomu bazén stavět nebudu.

asd1

Topný těleso v aku nádrži, v radiátoru nebo přímotop..

fik
Rychlovarka, olejový radiátor, konvektor, topné tyče v koupelnových žebřících, topinkovač, toastovač, plotýnkový vařič, klasické vláknové žárovky, remoska, fén, horkovzdušná pistole, vrtačka, svářečka PPR. U točivých strojů je podmínkou jednoduchý komutátorový motor. Zatím jsem nezkoušel spínaný zdroj, ale Oplocký tvrdí, že bez problému i ten.
fik
Jo ještě jsem zapomněl na fritézu.
priklad
hodnocení

Proboha vím co tvoje ohmická záťež. Já jen zkoumám. jak přepnout výstup ze střídače jinam, když termostat bojleru vypne

Nějaké topení v zimě vylučuji, protože výkon těch sedmi panelů pokud je zataženo, tak je nula, nula,nic

fik
Spínacím či přepínacím termostatem, nebo složitěji prioritním relé.
Seznam spotřebičů byl pro tomkk, reakce na to, že lze použít jen pro ohřev bazénu.
priklad
hodnocení

Jen bláboly. Snaha je neprovádět externí instalaci. Dle informací je termostat v bojleru POUZE dvojkontaktni. Pokud by byl trikontaktni tak není co řešit. Pokud někdo zná trikontaktni termostat se stejnými stavebnimi rozměry jako je v kombinovaném bojleru Dratice 160 litrů, tak sem s ním.

A bazén stavět nebudu.

fik
Sice se chováte jako hulvát, ale poradím. Do jímky na kapiláru termostatu se toho vejde víc. Běžně se tam dává třeba čidlo od plynového kotle a jiné. Tak tam vražte kapiláru samostatného spínací termostatu, vylaďte shodné teploty pro vypnutí bojleru a sepnutí sekundární zásuvky a máte to zcela bez zásahu do stávající instalace.
prklad
hodnocení

Sice nevím z čeho usuuje autor příspěvku tu jeho invektivu, ale dodám. Spíš bych ze zkušenosti jiných očekával konstruktivní odpověď v rámci dotazu a ne nějaké bláboly. No jeden se snad už našel. Jinak navrhované řešení je dost zatížení hysterezí a naprosto není zaručeno, že napěťový výstup je jednoznačný. Buď bojler. nebo externi výstup.

Jinak informace. Že do sondy se toho vejde víc, může být k užitku. Nikdy jsem do bojleru nelezl.

jawacek350

Spínaný zdroj funguje bez problémů připojen přímo na DC výstup z panelů. Ke spínanému zdroji je možné připojit jak AC tak DC bez poškození zdroje. V době loňských povodní u nás v obci nešel 3 dny proud a díky FV jsem si nabil mobily, lampičky a jiné aku...

priklad
hodnocení

Ještě na FIKA. Ta invektiva platila na jinou odpověď. Jinak ohmická zátěž je jasná. Někdy nebude prerušovaná vadit. Nebo krátkodobá jako to kafe. Konvici stejně vytahují že zásuvky tak proč nemít dvě vedle sebe. Pochopitelně tu jednu s kontrolkou.

hodnocení

0x
Nejednoduší je mít termostat s přepínacími kontakty. Další spotřebič musí být pevně připojen, to není zásuvka a vidlice!
Spotřebiče jdou spojovat paralelně, ale celkový příkon musí odpovídat panelům a střídači.
priklad
hodnocení

Proud by měl být cca10 Amper. To by jistě na kafe stačilo v okamžiku kdy je termostat vypnut. V létě je těch 160 litrů dost brzo nahrát. V zimě je to horší. Ještě menší dodělat cirkulaci. Termostat snímá, dost vysoko takže tě horké vody je méně

priklad
hodnocení

Jistě jen ho sehnat, aby stavebně odpovídal

Třeba takový jednoplotínkový vařič zvládne uvařit oběd. Nejefektivnější je přebytky posílat v zimě do akumulační nádrže, v létě do topného žebříku v koupelně.
Bastlit zásuvku pro rychlovarnou konvici nejen že to je neekonomické, ale životu nebezpečné.
priklad
hodnocení

Zajímavé. Vařič je bezpečný a konvice je nebezpečná. Nic nemám proti tomu vaříčí. Je to ohmicka zátěž. A nádrž k čemu. Jen velká investice. V létě topit nepotřebuji a v zimě těch 7 panelů neohreje anitu vodu v bojleru.

Konvica je bezpecna, nebezpecny pre seba okolie ste vy sam, typicky pripad ked nedostatocne znalosti nahradza arogancia. Ta nejako pochybne vytiahnuta zasuvka z bojlera (na sieti viac menej TT) bude nebezpecna ...

priklad
hodnocení

Už toho nech. Drž se dotazu. Neměj starost o mě zdraví. Snad si poradím.

Konvici nelze bezpečně připojit.
Opakuji spotřebič musí být pevně připojený! A více než rozumné je u spotřebičů první třídy ještě připojit doplňující ochranné pospojení. Přepínat spotřebiče lze přes přepínač který přepíná všechny pracovní vodiče a splňuje podmínku hlavního vypínače.
Tazateli tak jak si úpravu instalace představujete ji nelze udělat bezpečně a spolehlivě.
priklad
hodnocení

Proč bych Ti měl odporovat. Mě stačilo, že poslali revizniho technika podle něj všechno špatně, tak poslali jiného a ten prohlásíl, že ochranné pospojeni si snad dodělám.

priklad
hodnocení

Ještě k té konvici. Ta je skutečně nebezpečná pokud je pořád pod napětím.

U střídače napájeném FV panely nelze udělat ochranu automatickým odpojením v případě poruchy tak jak pro běžnou zásuvku napájenou ze sítě. Proto nelze instalovat zásuvky ale jen pevně připojené spotřebiče s doplňujícím ochrannými opatřeními.
Najděte si videa co dokáže čistí stejnosměrný oblouk napájený panely. Ty pojistky jestli je tam máte ty se při zkratu nespálí, ty jsou pro ochranu před bleskem!
priklad
hodnocení

Pochopitelně vím co dovede stejnosměrný proud. Proto je tam střídač. Sousedovi odborná firma slíbila zásuvku. No skutečnost je, že shrábli jen zálohu a teď je honí po soudech.

Pozor, v striedaci su tranzistory, ktore na vystup pustaju striedavo obe polarity. Ak sa prerazia alebo zlyha riadenie, na vystupe bude jednosmerne napatie.
Je to tak jak píše Peter, konstrukce střídače nezaručuje při poruše nulové napětí na výstupu. Poškození střídače nastane při připojení nevhodného spotřebiče což když je zásuvka tak do ní můžete připojit indukční nebo kapacitní spotřebiče.
Ve vaší oblasti jsou docela neseriózní firmy když instalují takový střídač nebo se vůbec pustí do instalace kde není zemnič v objektu. A navíc neposkytují komplexní zakázku včetně revize a vyřízení dotace. Pak se nedivte že ve finále vám přijde fotovoltaika dráž než bez dotace.
priklad
hodnocení

Jistěže lze diskutovat o názorech. To pevné připojení, třeba topný žebrík je možné. To kafe jsem 100x psal že je to jen příklad. Ale o to vůbec nešlo. Dotaz byl směřován jak využít energii po nahřátí bojleru, když střídač nemá druhý výstup. Bohužel celé vlákno je zapleveleno názory které nemají s dotazem nic společného.

Samozřejmě že lze udělat automatizovaný systém který bude spínat spotřebiče dle výroby a spotřeby. Pro vás bude asi ve nejlevnější a nejbezpečnější si nechat nainstalovat střídač který má více výstupů.
asd1

Celé vlákno tě upozorňuje na rizika a ty reaguješ "polibte si" Proto je tak zaplevelený.

Kdo neni debil, tomu to stačí napsat jednou.

@asd1 : Takych tu uz bolo viac, oni nechcu poradit, oni chcu pocut, ako presne realizovat ich chory napad. Na odborne nazory reaguju vulgarne a agresivne.

priklad
hodnocení

Už ni nepiš o odbornosti. Je to k smíchu. Já znám normy co platily tak před 30.lety. Ovšem firma poslala, staršího revizniho technika, a, skoro všechno špatně. Něco málo opravili a přišel mladý revizní technik a najednou všechno dobře i to na co ani nešáhli. Rozhodně se ČSN nezměnila. Pak jsem se dozvěděl, že ochranné pospojeni si mám dodělat sám. Dříve nevadily vodovodní trubky z umělé hmoty. Nyní aspoň pri poslední opravě soustavu přizemnili na zemnící týče. A co se týče topného žebříku není to nic jiného než topné těleso jako je v bojleru, s pevným připojením, kvůli kterému se celá instalace dělá.

priklad
hodnocení

Myslím že montéři by měli být vyučení elektromontéři a revizní technik by měl jejich práci jen překontrolovat. Bohužel všechno bylo jinak. Je možné, že to byli spolužáci petera

Absence zemniče vyhovující platne ČSN 2000-5-54 a hlavního ochranného pospojení vyhovující platné ČSN 2000-4-41 je důvod proč nemůže být vydána výchozí revizní zpráva. Pokud je instalován hromosvod tak se musí udělat i nový projekt a většinou i změny na hromosvodu. Neseriózní firmy to ví proto lákají na nízkou cenu a dotace s tím že majitel si zajistí výchozí revizi sám.
priklad
hodnocení

Ovládat předpisy by měli montéři a především revizní technik. Já mám pouze převzít a zaplatít řádně odvedenou práci

@priklad : ci to nebude tak, ze ste kvoli snahe mat vsetko lacno zobrali nejaku pochybnu firmu, ktora obchadza predpisy. Mimochodom, kde mate tie solarne panely a ako je riesena ochrana pred bleskom a prepatim? Ma to cele projekt?

priklad
hodnocení

Chytráku. Já, si vybral dobrou firmu. Jenže ta si najímá k provedení prací kde koho. To já ovlivnit nemohu. To by snad ani nevadilo kdyby revírní technik odvedl dobře svoji práci. Maximálně si mohu objednat revizi od soudního znalce. Ani vtom není jistota.

Panely jsou na střeše. Dům nemá hromosvod. Panely mají svoje přizemnění.

Presne ako som cakal, namiesto hromozvodu panely. Tie maju byt instalovane tak, aby ich existujuci alebo novy hromozvod chranil. Takto je to nebezpecne poziarne aj elektricky. Pri priamom udere sa vysoke napatie cez striedac dostane na bojler, ak su potrubia kovove alebo s kovom ako alpex, tak aj dalej. Nejake trapne uzemnenie to nezmeni. Vyzera to tak, ze ste pekne naleteli.
Revizní technik odvede dobrou práci tím že sepíše závady a nevystaví výchozí revizní zprávu dokud závady nebudou odstraňěny.
Revizních techniků si můžete pozvat kolik chcete, možná na někoho narazíte který vypíše zprávu, ale problémy oddálíte jen do další pravidelné revize.
Jestli jste té vaší dobré firmě už zaplatit tak nečekejte že odstraní závady natož že bude řešit reklamace, protože bude dávno v insolvenci.
bery2
Vybral si dobrou firmu, která si na práci najímá kdekoho ... Neodporuje si to trochu? Jak se taková dobrá firma vlastně pozná, když pracovníci dobří nejsou? Vlastní aspoň šroubovák, nebo je to jen agentura o jednom počítači a židli ve sdílené kanceláři?

Este dodam, revizia moze byt odmedzena na nejaku cast instalacie, typicky pripad je revizia len istica pred elektromerom a veci okolo, nie veci v byte / dome, taka sa vystavuje pre potreby energetikov a uprav odberneho miesta.

Rovnako sa moze posudzovat len striedac a pripojeny bojler, ochrana pre bleskom nie. Pouzije sa tam spravna alibisticka veticka.

asd1

Můžeš to vyreklamovat (pokud firma ještě existuje *smich* )

Buď je blbě revize, instalace nebo přímo projekt.

Vybral sis šmejdy, neni od věci kontrola revizním technikem (hlavně nezávislým na dodavateli)

hodnocení

0x

Ako casto varite kafe? To absolutne nema vyznam riesit. Prebytky jedine do nejakeho trvalo zapojeneho vykonneho spotrebica. Ruru na pecenie nie, tie novsie obsahuju elektronicke riadenie, ktore by nemuselo dobre znasat spicky obdlznikoveho signalu. Ak trochu porozmyslate, pridete na to, ze naklady na nejake pripojenie ineho spotrebica prevysia zisky a teda to nema zmysel.

priklad
hodnocení

Pokud jsi četl také a chceš radit tak se drž dotazu. Nezkoumej kolik vypiju kafí. To byl jen příklad. Navíc by zásuvka musela být vybavena signálkou zda je pod napětím. Několikrát jsem psal, že by se muselo jednat o čistou ohmickou zátěž. V zimě těch 7 panelů nedá skoro nic, takž nejakaakumulace je nesmysl

hodnocení

0x
Na bojler stačí výkon do dvou kWp. Cokoliv navíc zůstává na střeše. Leda vyměnit za sinus střídač, pak bude návratnost daleko efektivnější.
priklad
hodnocení

Konečně aspoň jedna relevantní odpověď. Ten střídáč se sinusovym výstupem je pěkně drahý. Navíc kvůli dotaci do ničeho nemohu zasahovat. Naprostý souhlas, že toho hodně zůstane na střeše. A právě to bych chtěl nějak využít.

Jo, to jsou ty dotace, které stát vyhazuje úplně neefektivně. Přitom se to dá udělat svépomocí za dvacet tisíc z bazarovych panelů.
priklad
hodnocení

Naprostý souhlas. Proč bych tu dotaci ale nevyužil. Stát mne okradl dost. Zvláště když soud rozhodl. že finanční prostředky v roce 1988 prezentuji stejnou hodnotu jako v roce 2010. Jediný důvod aby si jiný soudce, komunista nahrabal. Ale to jsou jen důvody proč jsem volil toto řešení. Pochopitelně nemohu do instalace zasahovat.

Preco sa nedrzite temy otazky a pletiete sem sud a komunistov?
priklad
hodnocení

Když tě to irituje tak vysvětlím. To bylo jen konstatování, že proč bych nevzal co Stát nabízí a jinde mne okrade co může. V současné době pracuji na tom abych dostal jednoho hejtmana do kriminálu, když si myslí, že si může privlastnit náš majetek. Ostatně teď to dost prasklo okolo Motola.

hodnocení

0x

Cez vasu bohorovnu drzost a urazanie radcov pomaly presakuje, co je cielom : ak bojler nehreje, lebo voda je dost tepla a termostat vypol, chcete chytracky "setrit" a presmerovat vystup striedaca inde bez toho, aby ste zasahovali do striedaca samotneho. Do bojlera samotneho zasahovat chcete. Tu plati moja rada o detekcii prudu cez spiralu v bojleri cez prudove trafo, ktore bude ovladat cievku stykaca s prepinacimi kontaktmi.

Trvam ale na tom, ze to je napad nezmyselny, ak nebudete mat dalsi tepelny spotrebic stylu rebrik na susenie uterakov. Varenie kafe alebo pecenie kacky v rure skonci presne v bode, ked niekto odpusti teplu vodu, termostat vas zazrak odpoji a zacne dohrievat bojler ...

priklad
hodnocení

Když myslíš

priklad
hodnocení

Kafe byl přiklad. Tak se toho nedrž jak klíště. Ten žebřík v koupelně je smysluplný nápad. Účel je jediný. Jak využít výkon z kolektorů na, 100 procent

hodnocení

0x
Zaver : zapojte si na uvod paraelne k spirale pocitadlo motohodin a sledujte priebezne az do leta pri beznej prevadzke domacnosti, kolko hodin denne to hreje a kolko mate casove okno na iny spotrebic. Vysledok vas snad presvedci.
Ak tam date Shelly modul, mate zadarmo komplet graf a statistiku vratane CSV suboru. Potom sa mozeme bavit, ci je vas napad dobry ...
priklad
hodnocení

Přečti si Babičku jak skočila pro pírko přes plot. Až budu pot|ebovat radyTvehu typu tak to napíšu. Ještě jednou si přečti dotaz.

Měřit to nebudu, ale podle statistiky činí spotřeba bojleru víc než 50 procent spotřeby domácnosti. A jsem rád, že mi na to ze svých daní prispěješ. Za to díky.

Shodou okolností jsem se také začal zajímat o ohřev vody FV. A tak jsem začal měřit spotřebu bojleru pro tříčlennou domácnost. Zatím mám data jen za tento necelý únor a píše mi to spotřebu 51,133kWh a dobu provozu 142,6 hodin. Takže při ceně mého tarifu, se všemi paušálními položkami, je dosud cena za teplou vodu tento měsíc 314,97 Kč.

K měření používám chytrou zásuvku TAPO P110. Bojler topím na cca 60°C.

priklad
hodnocení

Možná noční proud který nemám. Ůdajně jsou ty dva tarify v současné době srovnatelné. V létě přijde spousta výkonu nazmar

Rozdíl tarifů mám 1,79 Kč.

priklad
hodnocení

Nesleduji ale za blahé paměti před rokem 89 se náklady lámaly při spotřebě 40kw. Platil se druhý nájem za tarif.

hodnocení

0x
Relé paralelně k termostatu je řešení, aby fungovalo v celém rozsahu napětí, respektive pwm modulace střídače (kde se stale budou vyskytovat plný špičky, jen různě dlouhý), dal bych před něj usměrňovač s kondikem. Nebo do rozvaděče přednostní relé, klidně vlastní konstrukce, aby fungovalo v celém rozsahu modulace. Nebo napájené spínaným zdrojem, ten si taky poradí a poběží i jen na různě dlouhý špičky. Neřeším, k čemu to prepinane napájení má sloužit a zda je to bezpečný.
priklad
hodnocení

Asi trochu nerozumiím paralelně k termostatu. Původně jsem myslel připojit k spínacím/rozepinacim kontaktům, takže přidané relé by bylo pod napětím v okamžiku kdy bojlerový termostat se rozepne. To je jednoznačný stav. Ovšem v okruhu by byla, spirála bojleru. A k čemu použít. Jakákoliv smysluplná ohmická zátěž. No využití by bylo asi jen v létě, respektive ve slunečních dnech, tak jakákoliv akumulace v nádrží ztrácí smysl. Leda tak přihřát vodu v bazénu který nemám.

Paralelně k termostatu= k jeho spínacím kontaktům...
priklad
hodnocení

Takže tak jak jsem myslel. Zatím jsem to neodzkoušel to jen různí oportunisti, kteří taky nic nezkusili, varují že v sérii je spirála bojleru což je 22 ohm a použité střídavě relé na 220 volt si nemusí poradit se vstupním napětím, které nemá sinusový průběh.

hodnocení

0x

Vůbec bych neřešil nějaké automatické přepínání energie do zásuvky. K čemu by mi byla zásuvka kde je napětí a za chvíli nic. Přepínal bych výstup z měniče do zásuvky ručně, pak si v ní něco uklohnil a potom přepnul energii zpátky do boileru. Bezpečnost neberu v potaz, to je na jinou diskusi.

Třeba tím dalším spotřebičem ma být další bojler, , nebo topení skleníku, co my víme.
Já třeba mám malý (teoreticky necelé 3kwp) fotovoltaice podle podmínek až 5 bojleru a podle okolností je ručně přepojuju na síť nebo střídač. Například jeden z nich je ve formě patrony v zásobníku nahrivanem primárně plynem, tam jdou poslední případné přebytky, pokud zbydou.
Mám BEL a ten už sám o sobě má druhej výstup, ale jen DC a nevyužívám ho
priklad
hodnocení

Má cenu odporovat. V létě je za pár hodin bojler na plné teplotě a pak je energie nevyužitá. V létě asi topit nebudu a bazén nemám.

hodnocení

0x
Prostě z této fotovoltaiky není kam přebytky utopit. Musel by tam být normální sinusový střídač a nejlépe virtuální baterií u dodavatele, protože když člověk není doma, nemá tu elektřinu jak spotřebovat. Proto se k bojleru dává cca 1.8kwp.
priklad
hodnocení

Jakákoliv účelná ohmická zátež, s krátkou nebo prerušovanou dobou provozu.

Potřebuješ spotřebiče, které jedou trvale celý den. Bojler se ti nahřeje do deseti dopoledne, i dříve a co poté? To mi připomíná mařiče výkonu, které jsou dneska v módě. Než aby dali elektřinu zadarmo do elektromobilů, bojleru nebo baterií, raději se bude ve formě tepla vypouštět do atmosféry, ať máme ještě tepleji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]