Nejste přihlášen/a.
Mám instalovánu fotovoltaiku na ohřev vody v bojleru. Použity střídač má jen jeden výstup k připojení odporové spirály ohřevu bojleru.
Rád bych připojil jiný spotřebič v okamžiku kdy termostat bojleru se rozepne.
Jistě by nebyl problém, kdyby bojler měl přepínací kontakty termostatu. Údajně má pouze spinaci/rozepinaci kontakt. Spirála bude mít ohmicky odpor 22ohm..
Uvažoval jsem ke kontaktům termostatu připojit střídavě relé 220,Volt. V okamžiku kdy termostat rozepne by proud tekl přes toto relé, které by sepnulo a připojilo napětí třeba do zásuvky.
Jenze napětí ze střídače není sinusové a proud by také tekl přes topnou spiralu bojleru. Neodhadnu zda by to bylo vůbec funkční.
Třeba někdo poradí jiné řešení. Zásah do instalace, mimo bojleru není možný.
Mimo toto řešení uvítám i radu k maximálnímu využití instalace. Použity střídač snese na vstupu napětí 400 Volt. V současné době je instalovano 7 panelů. Dle jiných by jich mohlo být 8, s výstupem asi těch 400 Volt při plném osvitu. Pak originální těleso bojleru Dražice má příkon 2200 Watt. Někteří nechají nahradit toto těleso jiným s prikonem 3000 Watt
Díky
Rád bych upozornil různé rádce, že se jedná jen o sluneční ohřev vody v bojleru, takže bez akumulátorů a je instalováno sedm slunečnich panelů. Jakékoliv rady mimo tento systém je jen snaha, se zviditelnit.
Střídač Geti. Myslím že maximální vstupní napětí 400 Volt. V současné době 7 panelů. ůdajně by snesl 8.Stridac Geti přepíná na elektrickou síť asi při 170 Volt na výstupu. Dle jiných rad vyměnit topné těleso bojleru 2200 Watt za, 3000 Watt. Je firma která takové těleso dodává vhodné do bojleru Dražice.
Co se týče února tak pokud bylo pod mrakem tak mizérie. Bojler 160 litru se nahříval snad dva dny. Pokud bylo slunečno tak to stihnul. Čas nevím. Navíc nevím jaké je rozložení teploty vody v bojleru. Čidlo termostatu nevím v jakém místě je umístěno, ale vypíná asi při 70 stupních. Mám v plánu cirkulaci. Obsah bojleru by se mohl promíchat.
Termostat je nastaven na maximální teplotu
Zrovna tenhle střídač Geti dost pohanil Amperák na svém YT kanále, že prý už z výroby nefunguje dobře. Jaké s tím máte zkušenosti Vy?
Jinak jako spínač 230V relé by šel použít vývod ze žárovky bojleru a napojit na relé např. toto: kvelektro.cz/...
... A dále s tím spouštět např. další odporovou zátěž. Zkoušel jsem na "modifikovaný sinus", co leze ze střídače, napojit horkovzdušnou pistoli a bez problémů fungovala. Co plánujete Vy napojit?
Jediné solidní řešení je pořádný střídač, zapojen do sítě. Pokryje spotřebu v domě a co je navíc, tak vytěží wattrouter, který bude mít na výstupu SSR pro ohřev bojleru, ohřev bazénu, topení (kabely v podlaze, nebo eletrikcý radiátor). Bez baterek jediné solidní řešení. Vše ostatní jsou nesmyslné nebo až nebezpečné bláboly, protože i pro ty nejchytřejší je dost obtížné domyslet do důsledků všechny situace a technické souvislosti.
O Amperákovi vím. Snad nebydlí tak daleko. Tuhle recenzi jsem nečetl. Zkušenosti moc nemám. Bohužel člověk je závislý co firma dodá. Zatím mne napadla jen varná konvice. Možná nějaký přímotop do koupelny. Tam je zima i v létě. V elektrické troubě by bylo asi riskantní něco upéci.
Uvítal bych odkaz na ten kanál na YouTube
O Amperákovi vím. Snad nebydlí tak daleko. Tuhle recenzi jsem nečetl. Zkušenosti moc nemám. Bohužel člověk je závislý co firma dodá.
Uvítal bych odkaz na ten kanál na YouTube
K druhému prispevateli. Do instalace nelze kvůli dotaci zasahovat. Ty lepší střídače to je cena o něčem jiném. Spíš se vyplatí na kompletní fotovoltaiku, nikoliv jenom bojler
S prvom rade si ujasnite, aky je ten dalsi spotrebic. Musi to byt nieco :
1. S pomerne velkym prikonom, inak nema vyznam pripajat to, ked to malu spotrebu.
2. Hlavne to musi znasat divoke priebehy na vystupe striedaca, urcite nie motor.
Co sa tyka detekcie, ci je ohrev aktivny, odporucam navliect na jeden vodic prudovy transformator a vyhodnocovat potom uz galvanicky oddeleny napatovy signal na trafe (pozor na nutnost mat sekundar zatazeny).
Už asi po sté opakuji OHMICKÁ ZÁTĚŽ. Těleso v bojleru je 2200 Watt. Snad nějaký vařič či konvice je srovnatelný
Ele jase ptal Jak realizovat druhý odběr, když použity střídač má jen jeden výstup, který je buď zatížení, nebo není. Dle stavu termostatu v bojleru. Co připojím na druhý výstup to nech na mne.
Usporu pri varnej konvici nema zmysel riesit, to je tak max 3 minuty prevadzky na jedno pouzitie. Pan stale nenapisal, aky vykonny spotrebic mieni pouzit na prebytky zo solaru.
Nejlepší využítí v létě by bylo sušení bylinek nebo ovoce a zeleniny (či zavařování), například upravená stará trouba s ventilátorem. Topné tělěso by se napojilo na střídač s obélníkem a ventilátor napojím na síť distributora na klasický sinus a máte nádhernou sušičku. Nebo z trouby vytáhnout střeva, ventilátory a topná tělesa a vložit to celé do jiné vhodnější (vyšší) konstrukce s policemi a síťkami a hnát teplý vzduch odspodu nahoru.
A nebo přes den napájet elektrickou udírnu. Tak to budu možná dělat já. Pěkně topná tělesa napojit na SSR relé a můžu to celé napájet přímo z panelů a nevznikne el. oblouk na mechanických částech při odpojení termostatu. Elektronika přes spínané zdroje bude také fungovat přímo z panelů. A je to... máte tu další tip na využití.
Které spotřebiče to se musí rozmyslet. Možná topný žebřík do koupelny by nebyl marný. Tam je zima i v léťe. A to kafe 3 minuty. No 8x3=24 a to je již 1,5kw a za měsíc 45 kw baj oko 250 Kč.
A že je k dispozici někdy odpoledne. To asi právě snidam.
Aj napad s rebrikom na susenie uterakov je nebezpecny, v podstate dotiahnete niekam cudzie napatie, ktore sa nevypina isticom / hlavnym vypinacom domu, ako zvysok instalacie. Kym to ide do bojlera vedla striedaca, kde je viditelne jasne, co je s cim prepojene, do vtedy dobre, nejake pochybne vytiahnute zasuvky dobastlene laikom do celeho systemu, to uz je zle a nebezpecne. Ako pise jeden tunajsi radca, skuste to rozchlastat.
No o dbornícich mám své mínění. Poslali revizniho rehnika všechno špatně, tak poslali jiného a všechno dobře. Nevím že by se změnila, ČSN. Chybějící ochranné pospojeni. To prý si dodělám. Takže odborníci typu Peter.a asd1
Paralelně ke kontaktu termostatu je taky možnost, proud relé bude zanedbatelný, topná spirála to ani nepozná, za to relé bude bezpečně sepnuté (22 ohmů je pro něj jako nic).
Prodávají se i termostaty s přepínacím kontaktem (univerzální na topení a chlazení), ale u bojleru takový určitě nebude.
Jinak taky by se dalo připojit relé cívkou paralelně ke spirále a použít rozepínací kontakt relé.
Nesinusové napětí snad ničemu nevadí, teda pokud jde o relé a topnou spirálu. S nějakou indukčností snad ten střídač počítá. Spíš je otázkou, co s těmi ostatními věcmi, co tam chcte připojovat, co řeknou na obdélníky.
Paralelně ke kontaktům musí být proud skrz relé nulový v okamžiku kdy jsou kontakty sepnuté. S tím jsem počítal. Jste termostat se třemi kontakty by se hodil. Pokud existuje vhodná náhrada. Paralelně ke spirále by jistě šlo, ale to je obdoba mého návrhu. Jen by se vyloučil odpor spirály. Podle jednoho elektrikáře by mohl být problém připojení střídavého relé 220 Volt. Jistě že lze připojit pouze ohmickou zátěž, třeba konvici na kafe.
Asi se opakuji. Konvice na kafe. Možná, elektrická, trouba, ale výsledek nejistý. Nebo Etavra jenže k čemu v létě ještě topit. Možná, tak prihrivat vodu v bazénu. No kvůli tomu bazén stavět nebudu.
Proboha vím co tvoje ohmická záťež. Já jen zkoumám. jak přepnout výstup ze střídače jinam, když termostat bojleru vypne
Nějaké topení v zimě vylučuji, protože výkon těch sedmi panelů pokud je zataženo, tak je nula, nula,nic
Jen bláboly. Snaha je neprovádět externí instalaci. Dle informací je termostat v bojleru POUZE dvojkontaktni. Pokud by byl trikontaktni tak není co řešit. Pokud někdo zná trikontaktni termostat se stejnými stavebnimi rozměry jako je v kombinovaném bojleru Dratice 160 litrů, tak sem s ním.
A bazén stavět nebudu.
Sice nevím z čeho usuuje autor příspěvku tu jeho invektivu, ale dodám. Spíš bych ze zkušenosti jiných očekával konstruktivní odpověď v rámci dotazu a ne nějaké bláboly. No jeden se snad už našel. Jinak navrhované řešení je dost zatížení hysterezí a naprosto není zaručeno, že napěťový výstup je jednoznačný. Buď bojler. nebo externi výstup.
Jinak informace. Že do sondy se toho vejde víc, může být k užitku. Nikdy jsem do bojleru nelezl.
Spínaný zdroj funguje bez problémů připojen přímo na DC výstup z panelů. Ke spínanému zdroji je možné připojit jak AC tak DC bez poškození zdroje. V době loňských povodní u nás v obci nešel 3 dny proud a díky FV jsem si nabil mobily, lampičky a jiné aku...
Proud by měl být cca10 Amper. To by jistě na kafe stačilo v okamžiku kdy je termostat vypnut. V létě je těch 160 litrů dost brzo nahrát. V zimě je to horší. Ještě menší dodělat cirkulaci. Termostat snímá, dost vysoko takže tě horké vody je méně
Zajímavé. Vařič je bezpečný a konvice je nebezpečná. Nic nemám proti tomu vaříčí. Je to ohmicka zátěž. A nádrž k čemu. Jen velká investice. V létě topit nepotřebuji a v zimě těch 7 panelů neohreje anitu vodu v bojleru.
Konvica je bezpecna, nebezpecny pre seba okolie ste vy sam, typicky pripad ked nedostatocne znalosti nahradza arogancia. Ta nejako pochybne vytiahnuta zasuvka z bojlera (na sieti viac menej TT) bude nebezpecna ...
Proč bych Ti měl odporovat. Mě stačilo, že poslali revizniho technika podle něj všechno špatně, tak poslali jiného a ten prohlásíl, že ochranné pospojeni si snad dodělám.
Pochopitelně vím co dovede stejnosměrný proud. Proto je tam střídač. Sousedovi odborná firma slíbila zásuvku. No skutečnost je, že shrábli jen zálohu a teď je honí po soudech.
Jistěže lze diskutovat o názorech. To pevné připojení, třeba topný žebrík je možné. To kafe jsem 100x psal že je to jen příklad. Ale o to vůbec nešlo. Dotaz byl směřován jak využít energii po nahřátí bojleru, když střídač nemá druhý výstup. Bohužel celé vlákno je zapleveleno názory které nemají s dotazem nic společného.
Celé vlákno tě upozorňuje na rizika a ty reaguješ "polibte si" Proto je tak zaplevelený.
Kdo neni debil, tomu to stačí napsat jednou.
Už ni nepiš o odbornosti. Je to k smíchu. Já znám normy co platily tak před 30.lety. Ovšem firma poslala, staršího revizniho technika, a, skoro všechno špatně. Něco málo opravili a přišel mladý revizní technik a najednou všechno dobře i to na co ani nešáhli. Rozhodně se ČSN nezměnila. Pak jsem se dozvěděl, že ochranné pospojeni si mám dodělat sám. Dříve nevadily vodovodní trubky z umělé hmoty. Nyní aspoň pri poslední opravě soustavu přizemnili na zemnící týče. A co se týče topného žebříku není to nic jiného než topné těleso jako je v bojleru, s pevným připojením, kvůli kterému se celá instalace dělá.
Myslím že montéři by měli být vyučení elektromontéři a revizní technik by měl jejich práci jen překontrolovat. Bohužel všechno bylo jinak. Je možné, že to byli spolužáci petera
Ovládat předpisy by měli montéři a především revizní technik. Já mám pouze převzít a zaplatít řádně odvedenou práci
Chytráku. Já, si vybral dobrou firmu. Jenže ta si najímá k provedení prací kde koho. To já ovlivnit nemohu. To by snad ani nevadilo kdyby revírní technik odvedl dobře svoji práci. Maximálně si mohu objednat revizi od soudního znalce. Ani vtom není jistota.
Panely jsou na střeše. Dům nemá hromosvod. Panely mají svoje přizemnění.
Este dodam, revizia moze byt odmedzena na nejaku cast instalacie, typicky pripad je revizia len istica pred elektromerom a veci okolo, nie veci v byte / dome, taka sa vystavuje pre potreby energetikov a uprav odberneho miesta.
Rovnako sa moze posudzovat len striedac a pripojeny bojler, ochrana pre bleskom nie. Pouzije sa tam spravna alibisticka veticka.
Ako casto varite kafe? To absolutne nema vyznam riesit. Prebytky jedine do nejakeho trvalo zapojeneho vykonneho spotrebica. Ruru na pecenie nie, tie novsie obsahuju elektronicke riadenie, ktore by nemuselo dobre znasat spicky obdlznikoveho signalu. Ak trochu porozmyslate, pridete na to, ze naklady na nejake pripojenie ineho spotrebica prevysia zisky a teda to nema zmysel.
Pokud jsi četl také a chceš radit tak se drž dotazu. Nezkoumej kolik vypiju kafí. To byl jen příklad. Navíc by zásuvka musela být vybavena signálkou zda je pod napětím. Několikrát jsem psal, že by se muselo jednat o čistou ohmickou zátěž. V zimě těch 7 panelů nedá skoro nic, takž nejakaakumulace je nesmysl
Konečně aspoň jedna relevantní odpověď. Ten střídáč se sinusovym výstupem je pěkně drahý. Navíc kvůli dotaci do ničeho nemohu zasahovat. Naprostý souhlas, že toho hodně zůstane na střeše. A právě to bych chtěl nějak využít.
Naprostý souhlas. Proč bych tu dotaci ale nevyužil. Stát mne okradl dost. Zvláště když soud rozhodl. že finanční prostředky v roce 1988 prezentuji stejnou hodnotu jako v roce 2010. Jediný důvod aby si jiný soudce, komunista nahrabal. Ale to jsou jen důvody proč jsem volil toto řešení. Pochopitelně nemohu do instalace zasahovat.
Cez vasu bohorovnu drzost a urazanie radcov pomaly presakuje, co je cielom : ak bojler nehreje, lebo voda je dost tepla a termostat vypol, chcete chytracky "setrit" a presmerovat vystup striedaca inde bez toho, aby ste zasahovali do striedaca samotneho. Do bojlera samotneho zasahovat chcete. Tu plati moja rada o detekcii prudu cez spiralu v bojleri cez prudove trafo, ktore bude ovladat cievku stykaca s prepinacimi kontaktmi.
Trvam ale na tom, ze to je napad nezmyselny, ak nebudete mat dalsi tepelny spotrebic stylu rebrik na susenie uterakov. Varenie kafe alebo pecenie kacky v rure skonci presne v bode, ked niekto odpusti teplu vodu, termostat vas zazrak odpoji a zacne dohrievat bojler ...
Přečti si Babičku jak skočila pro pírko přes plot. Až budu pot|ebovat radyTvehu typu tak to napíšu. Ještě jednou si přečti dotaz.
Měřit to nebudu, ale podle statistiky činí spotřeba bojleru víc než 50 procent spotřeby domácnosti. A jsem rád, že mi na to ze svých daní prispěješ. Za to díky.
Shodou okolností jsem se také začal zajímat o ohřev vody FV. A tak jsem začal měřit spotřebu bojleru pro tříčlennou domácnost. Zatím mám data jen za tento necelý únor a píše mi to spotřebu 51,133kWh a dobu provozu 142,6 hodin. Takže při ceně mého tarifu, se všemi paušálními položkami, je dosud cena za teplou vodu tento měsíc 314,97 Kč.
K měření používám chytrou zásuvku TAPO P110. Bojler topím na cca 60°C.
Možná noční proud který nemám. Ůdajně jsou ty dva tarify v současné době srovnatelné. V létě přijde spousta výkonu nazmar
Asi trochu nerozumiím paralelně k termostatu. Původně jsem myslel připojit k spínacím/rozepinacim kontaktům, takže přidané relé by bylo pod napětím v okamžiku kdy bojlerový termostat se rozepne. To je jednoznačný stav. Ovšem v okruhu by byla, spirála bojleru. A k čemu použít. Jakákoliv smysluplná ohmická zátěž. No využití by bylo asi jen v létě, respektive ve slunečních dnech, tak jakákoliv akumulace v nádrží ztrácí smysl. Leda tak přihřát vodu v bazénu který nemám.
Vůbec bych neřešil nějaké automatické přepínání energie do zásuvky. K čemu by mi byla zásuvka kde je napětí a za chvíli nic. Přepínal bych výstup z měniče do zásuvky ručně, pak si v ní něco uklohnil a potom přepnul energii zpátky do boileru. Bezpečnost neberu v potaz, to je na jinou diskusi.
Má cenu odporovat. V létě je za pár hodin bojler na plné teplotě a pak je energie nevyužitá. V létě asi topit nebudu a bazén nemám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.