Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Při jaké teplotě mizí bublinky?

Od: tomkk® odpovědí: 9 změna:

Zdravím, máme nyní ve spíži 5..6 °C a pozorujeme, že když z ní vytáhneme déle jak pár dní uskladněné sycené nápoje, tak mají hrozně málo bublinek. Prostě pokud tam například měsíc stála Cola, tak po otevření má tak málo bublinek, jako bych ji nechal stát den otevřenou. Je možné, že by na toto už 5°C při skladování mělo vliv?
Vždyť je to totéž, jako ji mít v chladničce, ve které petky lidé v létě mívají.
Ale u piva problém nepozoruji. Pak už mě jen napadá, že některá ta nová plytká víčka s držákem méně těsní.

 

 

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

hodnocení

3x
avatar kejikl

Souvisí to s rozpustností CO2 ve vodě v závislosti na teplotě. Čím se teplota vody blíží víc nule, tím víc je schopna pojmout CO2.

Zdroj obrázku is.muni.cz/...

Při jaké teplotě mizí bublinky?
hodnocení

Dík za tabulku. Ale pokud je v chladu voda schopna pojmout víc CO2, no tak by to tu vodu nemělo nevratně debublinkovat, ne? Mělo by vadit teplo.

Není to nevratně, pouze z nápoje pomaleji uniká, ale absolutní množství je tam stejné.
Zkuste ten samý nápoj nechat 2-3 dny v pokojové teplotě a otevřít až pak.

PS: Z praxe je sycení CO i trochu alchymie. Vaříval jsem pivo a po stočení do sudu jsem ho chtěl nasytit CO2, tak pokud jsem ho chtěl rychleji nasytit tak kromě teploty hrálo roli i občasné zaštěrchání obsahem.
Stejné je to při otevření sklenice a zaštěrchání, tak zase pro změnu CO2 rychleji vyprchá.

 

hodnocení

0x
avatar babkazov

Miluji bublinky a sycené nápoje kupuji. Minerálky a sifon mívám v ledničce a stejně bublinky utečou. Tak skladuji co nejméně a vypiju co nejdříve. Když nestihnu vypít, 50 na 50 doplním ve sklenici čerstvou sodou ze sodastrýmu. *hej*Ale stejně, nejlepší bublinky jsou v sektu nebo šumivém vínu. To nevylepšuji sodou, protože nezůstane. Nikdy! :-D Stejně by mě zajímalo, jak účinné bylo opatření se sektem, když do hrdla jsme dávali lžičku držátkem dolů. Víte to někdo?

hodnocení

No já ty sladký bublinkatý brče až tak nemusím, proto většinou stojí ve spížce déle.

 

ben®
hodnocení

0x
avatar ben

Dobrý den, také jsem tento problém zaznamenal - zdá se, že jemně perlivá voda ZON v PETkách (bez ohledu na teplotu okolí) perlí posledni dobou nějak méně. Chystám se zkusit koupit od stejného výrobce vodu perlivou, jestli bude skutečně více bublinkovat. Nemyslím si, že to je teplotou obsahu či okolí nebo netěsností zátky, ale tím, že výrobci v rámci akce "smršťování obsahu v balení potravin za stejnou cenu" plní PETky menším množstvím CO2, t.j. šidí spotřebitele. Vraťte nám naše bublinky . Zdravím!

Nevím, jestli je to jen v poslední době nebo jen v jednom obchodním řetězci, ale bublinkovaté nemají. Pouze jemně sycené. *pivo*

ben®

babkazov - pokud máte možnost nákupu z Košík.cz, který je fajn, tak perlivou/sycenou vodu ZON v PETkách mají v nabídce.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]