Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chci si do 1. patra třípatrového cihlového domu pořídit 450 litrové akvárium a postavit ho k nosné zdi. Dům i podlaha jsou cca 20 let po rekonstrukci - podle toho co se mi zatím podařilo zjistit jde o železné profily, pak kostra z dřevěných trámků, na tom dřevotřískové desky a lino.
Akvárium by stálo na 80cm vysoké skříňce (podstavec), včetně napuštěné vody, písku apod. bude vážit cca 600kg (100 sklo, 50 skříňka, 400 voda, 50 písek a další) a na podlaze by stálo deskou o velikosti 150x60cm - na osmi nožičkách, případně bez, na rovné desce, aby se zátěž lépe rozložila.
Je mi jasné že bez posouzení přesného složení a stavu stropu statikem těžko hádat, ale zajímalo by mě předběžně jestli podobné zatížení podlaha zvládne bez problémů, nebo je to spíš už na hraně - na podobná témata jsem tu už narazil, ale jednalo se o panelové domy, kde by nosnost měla být řádově vyšší.
Díky!
Nejsem statik, ale ještě jsem neslyšel o případu, že by akvárium někde způsobilo propadnutí podlahy. Pokud bude ještě u nosné zdi, tak je to ještě větší jistota. Jen je potřeba zajistit, aby se nohy nepropadly do převotřískových desek, třeba dát pod nohy na podlahu dřevěné trámeky (raději asi souběžně s nosnou zdí).
.. uváha ... máte doma vanu? .. koupete se? ... do vany se vejde třeba 750 litrů, tedy váží 800 kilo... myslíte, že vanu podlaha unese? ... myslím že ano ... neblázněte, takové malé akvárku to unese bez potíží ... tchán má takové tři na sobě... jebo bratranec se tím dokonce živí a má jich desítky ... představte si manželskou postel o váze 150 kilo na ní sebe, manželku a tři děti .. a psa ... a ... propadne se? ... pokud pod to dáte desku jak píšete a nosníky jsou kovové s dřevěnými hranoly ... nebál bych se ...
Můj bratranec měl jako vedlejšák chov akvarijních rybek a co se pamatuji, tak přesně v takovém domě jako vy měl podél nosné zdí rozmístěných devět tisícilitrových akvárií. Další menší akvária měl různě po bytě. Na základě toho usuzuji, že s půltunovou zátěží nebude problém. Vezměte si, kolik třeba váží knihovna s knihami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.