Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou truhlářskou překližku?

Od: mixna® odpovědí: 22 změna:

Zdravím dobří lidé,
poradíte prosím jakou překližku nejlépe použít, aby to udělalo takovou pěknou pěknou strukturu .. viz. příloha. Příp. co za olej .. Osmo?
Děkuji

Jakou truhlářskou překližku?
Jakou truhlářskou překližku? #2
Jakou truhlářskou překližku? #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

km
hodnocení

2x

zkusil bych nejdříve bežnou překližku, tam kde je lepidlo se to bude škvířit a černat, myslím, že to půjde

hodnocení

Dekuji ale jsem uplny amater .. co je to "bezna preklizka"prosim?
Treba zde v hledani podle lepidla:
eshop.maph.cz/...
je jen deleni na externi/interni

km

první co seženete, ale zkusil bych nejdřív na nějakém odřezku, nekupoval hned celou desku. v hobbymarketech řežou a co zbyde také prodávají. tam bych koupil jen kousek, testnul a pak se rozhodoval dál.

... to co je vidět na obrázku, není obyčejná a už vůbec ne jakákoli překližka. Vypadá to nejspíše na multiplexovou borovici.

A ten povrch, tak ten udělá nejlépe dánský olej.

km

popravdě, takovouhle hříčku potkávám denně jako obraz na stěně, je to tedy z tenké desky a probroušení je jen o jednu dvě vrstvy a rozhodně to vypadá jako běžná překližka

@km ... tak běžná překližka to tedy určitě není. Jak jsem psal, je to multiplex. Pokud toto uděláte s běžnou překližkou, tak se Vám budou vrstvy oddělovat a štípat. To berte jako fakt, mnohokrát jsem něco podbného dělal na svém CNC-čku. Musí to být multiplex, neboť ten má vrstvy kladené křížem, aby se léta navzájem křížila a celý komplet zpevnil. Jinak se stačí pořádně podívat na tu přiloženou fotografii a ten boční profil jasně ukazuje multiplex. Navíc i na opracovaném povrchu vidíte, že léta nejdou jedním směrem a proto Vám při broušení vytváří ty vrstevnice.

Přátelé, jaký je vlastně rozdíl mezi normální, tedy běžnou překližkou a multiplex překližkou? Mohu poprosit o objasnění? Děkuji.

km

já to nevysvětlím, protože to nevím, ale rád se nechám poučit. děkuji.

Taky bych se moc rád nechal poučit, ale asi se vysvětlení nedočkáme.

Hledal jsem, co je multiplex a narazil jsem na zajímavé vysvětlení: Multiplex je dle definice na onom webu (už ho hledat nebudu) překližka s více vrstvami *ee*. Pokud vezmeme v potaz, že minimální počet vrstev překližky, aby fungovala, je 3, pak naprostá většina překližek je multiplex, ach jo. Pokud má někdo jinou definici, sem s ní.

Mně tedy dorazilo, že dle @millcom má multiplex vrstvy léty křížem, zatímco běžná překližka tedy zřejmě ne. V tom případě jsem jeho "běžnou"překližku ještě neviděl.

Mmch. Multiplex jsou asi všechny, právě jsem narazil na třívrstvou.

drevo-kaplan.cz/...

@amper Kolem dřeva se pohybuji 40 let, a za tu dobu jsem viděl nespočet různých materiálů a překližek. Všechny překližky mají samozřejmě dávaný jednotlivé vrstvy křížem, jinak by to nebyla překližka, ale vlastně jen slepený prkno z dýh. Podle druhý fotky bych řekl, je vidět, že to je naprosto běžná překližka, podle barvy lepidla nejspíše vodovzdorná, podle dřeva to rozhodně není borovice, alébrž buď bříza, nebo topol.

@jenyk: Já už se skoro obával, že žiju nějakejch 45-50 let v bludu. Tady na poradně se pohybuje notná dávka lidí, co velmi suverénně šíří svoji verzi pravdy... Dřevo byl první materiál (snad kromě papíru) s kterým jsem přišel do styku, skrz tátovu modelařinu. Už ve čtyřech, pěti letech jsem zpracovával odřezky balzy a překližek pod kuchyňským stolem a věděl, proč je překližka křížem, že balza je nejlehčí a z lípy se nejlíp vyřezává, ale pokud to má něco vydržet, tak vzít topol. Pravda, v nějakých osmi jsem pak zběhl k plastu, a později ke kovům a o dřevě vím jen to málo, co mě naučil táta jako mrňouse...

hodnocení

0x
Tohle je takřka určitě vodovzdorná překližka, ta je lepená tmavým lepidlem a tudíž jsou krásně vidět jednotlivé vrstvy. Nebo jako vrstevnice na mapě.

hodnocení

0x

Co je na tom pěkného?

trtr
hodnocení

0x
Zdravím,na co to bude? Obklad, dekorace, model? Pokud třeba střenka či pažbička, věděl bych o lepším materiálu -> sehnat si dýhy a slepit, nebo přímo kus kvalitní lepenice.

Co je lepenice?

trtr
Dýhy tlakem lepené ->
etsy.com/...

Dýhy křížem slepené pod tlakem v lise, nejčastěji vyhřívaném lise je běžná, multiplex, neboli naprosto normální překližka.

trtr

Toto úplně běžné není, je to ještě vylepšené, s ohledem na to, že to budou frézovat a vrstvy jsou podbarvené.

Aha, to by šlo i vyřešit použitím dýh z různých dřev. Tedy pokud si někdo nevymyslí nějaký nesmyslný barvy.

hodnocení

Děkuji všem za rady .. jsou to moje prvni pokusy .. tak hledám rady praktiků.
DÍKY pomohlo*srdce*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]