Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Proč žárovka svítí při nulovém napětí?

Od: pansvacinka® odpovědí: 10 změna:

Mám 12V zdroj pro halogenové žárovky. Dostatečně výkonný, třída ochrany 2, odolný proti zkratu a tak. Chtěl jsem z něj "krmit" LED žárovku Paulmann 12V, ale nesvítí, protože pro zdroj je to "slabá" zátěž.

Tak jsem ho "zatěžkal" halogenovou žárovkou 12V a k ní paralelně připojil tuto LEDku, která krásně svítí. Když jsem měřil napětí na svorkách pro tu halogenovou žárovku, měřák mi naměříl 0 V v obou režimech - střídavý i stejnosměrný. Jak je možné, že ta LEDka svítí a můžu to mít takhle zapojené?

Proč žárovka svítí při nulovém napětí?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Měnič / zdroj pro halogenovou žárovku běžně nezměříš, neboť výstupní napětí pracuje na vysokém kmitočtu. Jednou jsem to měřil a bylo u mého zdroje 30khz... A běžný měřící přístroj obvykle má horní hranici cca 400-1kHz...

Možná ten kmitočet bude i vyšší. Někde bych snad ještě vyhrabal 50w elektronický "trafo" koupený jentak ze zvědavosti kdysi na Ebay asi za dolar, z čehož tak třičtvrtě hodnoty bude kovovej obal:) Těch "50w" do žárovky to pokusně fakt nějak dalo, už díky tomu, že to místo 12V dávalo 10V. Ale proč to píšu, uvnitř bylo jen nejjednodušší samokmitaci zapojení dvou tranzistorů a traficka o rozměrech asi 1x1x1cm (cca jako zdroj v 10w úsporce) - tam to muselo frčet pěkným fofrem :)
Jinak ještě k tomu zdroji z dotazu moje vysvětlení - trafo v něm je napájeno střídačem s pwm, kdy bez zátěže kvuli nepřekročení napětí pravděpodobně budou špičky strašně krátké, takže i když budou 12V nejspíš o několik i přesahovat,mezi nimi budou nepoměrně dlouhé nulové úseky. Pokud je cílem napájení ledky bez pomocné zátěže žárovkou (která tu pwm modulaci donutí pulzy prodloužit), zkusil bych usměrnění Schottky diodama a vyhlazení.
Předpokládám teda, že ta ledka má v sobě nějakou konstantní proudovou regulaci, protože jen se sériovým odporem by aspoň trochu svítit musela.

hodnocení

2x

Chybí další údaje:

- typ zdroje

- příkon halogenky

- příkon Paullmanky

- kde byl zapojen "měřák", jaký měřák a na jakém rozsahu

...

hodnocení

2x
Nespravna metodika merania, bezny lacny multimeter nezvlada desiatky Hz. Zatazte to odporom a pozrite osciloskopom. Tym ledkam to dobre nerobi, mozu odist.
hodnocení

@peter: správný postřeh, patice té ledky se totiž hřeje až k nějakým 100°C. To mi právě bylo divné a proto jsem založil tento dotaz. Takže ona se to snaží usměrnit, ale je to takový "hukot", že na to prostě není dělaná *nevi*

111®
hodnocení

0x

Protože zdroj nevypínáte na primáru

lll
hodnocení

0x
Třeba tenhle měřák
welectron.com/...
ukazuje střídavé napětí do 100kHz, ten by to změřil.
Pouhých 189euro + nějaká doprava.
Ty obyčejný levný multimetry holt mají omezené použití..
Na druhou stranu levný osciloskop např. DSO2512G, třeba z Aliexpressu, by posloužil ještě lépe.

To by změřil i ruský osciloskop N313 ...

poradte.cz/...

lll
Samozřejmě jakýkoli osciloskop.
Ale na funkčnost těhle vykopávek bych už dneska nesázel, sám mám z nostalgie pořád ještě C1-94, který mi dovezl známý v roce 1986 myslím, a vím jak se chová když ho občas zapnu.
Zlatej čínskej levnej DSO2512G!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]