Nejste přihlášen/a.
Mám 12V zdroj pro halogenové žárovky. Dostatečně výkonný, třída ochrany 2, odolný proti zkratu a tak. Chtěl jsem z něj "krmit" LED žárovku Paulmann 12V, ale nesvítí, protože pro zdroj je to "slabá" zátěž.
Tak jsem ho "zatěžkal" halogenovou žárovkou 12V a k ní paralelně připojil tuto LEDku, která krásně svítí. Když jsem měřil napětí na svorkách pro tu halogenovou žárovku, měřák mi naměříl 0 V v obou režimech - střídavý i stejnosměrný. Jak je možné, že ta LEDka svítí a můžu to mít takhle zapojené?
Měnič / zdroj pro halogenovou žárovku běžně nezměříš, neboť výstupní napětí pracuje na vysokém kmitočtu. Jednou jsem to měřil a bylo u mého zdroje 30khz... A běžný měřící přístroj obvykle má horní hranici cca 400-1kHz...
@peter: správný postřeh, patice té ledky se totiž hřeje až k nějakým 100°C. To mi právě bylo divné a proto jsem založil tento dotaz. Takže ona se to snaží usměrnit, ale je to takový "hukot", že na to prostě není dělaná
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.