Nejste přihlášen/a.
Pozor, některý je nejedlý.
Kupuji krájený občas v Grand Moravia, zkouším různé druhy.
A tak se vždy raději optám prodavačky, jestli je okraj jedlý. Zapomenu prostě.
Jedlý tvrdý okraj nakrájím najemno a zamíchám do vaječné omelety. Dělám bohatou s tím, co bývá v lednici. S vařeným masem, bramborami, bylinkami, zeleninou, zbytek těstovin, rýže.
Pokud koupím tento dražší sýr ve farmářské prodejně (od českých farmářů) zatavený již z výroby, tak tam je nálepka složení, spotřeba do kdy a též, jestli je okraj jedlý, či nejedlý.
Doplněk: Jestli máte rádi tvaroh, tak si kupte právě tady od Grand Moravia. Mají na váhu ve vaničkách a co ho kupuji, tak lepší jsem ještě nikde ke koupi nenatrefila. Kvalitní, bez vody, ani doma jsem takový nikdy neudělala.
omlouvám se, vaše otázka mi v jedné větě přijde trochu hloupá, konkrétně "Diky okraji přicházíme na váze o plnohodnotný sýr."a proto také vyvolává hloupé odpovědi. trochu mi připomněla soudní spory, které proběhly v usa, kdy si zákazníci stěžovali, že jsou šizeni při nákupu švýcarských sýrů, konkrétně jsem už nedohledal, ale vznikla i legislativa:
idnes.cz/...
k věci: některé okraje jsou nejedlé, tedy ty voskované. na vosk se prodává i speciální škrabka, ale poslouží i běžná škrabka na brambory, případně běžná ostrá nůž pro ty šikovnější z nás. pokud sýr nemá voskovaný povrch, mě ta tvrdá hranka nijak nevadí, dokonce si na ní pochutnávám. je to pro mě to nejlepší z celého sýra.
nevím, jaký konkrétní sýr kupujete vy, píšete že je v homolých, ale on to bude spíš tvar, který se běžně nazývá bochník (tvar silného disku nebo kotouče)
Nechci prudit, ale některé sýry se oravdu výrazně zhoršily. Ty kůrky o kterých píše tazatel a také některé komplet celé, jako třeba Nina. Ta bývyla vláčná, dala se namazat. Buď jsem rozmazlená nebo si to maluji jinak, alr teď tvrdý,málo tučný, místo mazání se drobí jako staré pčivo. Uzený salámový totéž. Ani nebudu vzpomínat tvarůžky, ikdyž se do sklenice s pivem dají uležet. Tvrdý, bez charakteristické vůně, s chutí podobné tvarohu. Kupuji hlavně Goudu a jsem vždycky zvědavá, jaká bude. Nikdy není stejná. Asi neexistrují normy. A ne že by to bylo zadarmo! Ceny zločinecké.
Buďte trochu asertivní a řekněte si, že chcete ukrojit požadované množství sýra bez té tvrdé kůrky. Jak se říká: Líná huba = holé neštěstí.
Přesně tak, a když by mu to nechtěli uříznout, tak ať si to nechají celé žejo
Já teda nevím co myslíš dražším sýrem ale já bych teda 500 Kč za kilo sýra nedal A ještě k tomu za nepoživatelnou kurku
Nevím, jak to funguje u nás, nákupů se tak často neúčastním. Ale na dovolené jsem se setkal s tím, že měli nakrájené a zabalené kousky (sýrů i salámů) a mohl jste si vybrat. Krájeli to přímo tam (místní nebo lépe jazykově vybavení si mohli poroučet u pultů, my jsme se omezili na to, co maji zabalené).
Jinak u salámů je běžné, že tam namíchají dvě nebo i tři patky. No tak většinou to nevadí, jen je to s podivem. (Dvě chápu, jedna štangle končí, druhá začíná, ale ty tři...) Hlavně je s podivem, jak často se to stává. No někdy maji aspoň tu slušnost se zeptat, jindy to tam zakamuflujou.
No ale sýr má kůrky, to je normální, stejně jako salám má takové to tvrdší okolo šlupky. No možná jen když se to krájí z těch metrových bochníků, tak se nekrájí přes celý bochník a tím některé kusy šlupky mají, jiné ne.
To je stejný jako chtít salám bez slupky - pěkná blbost, že?
Btw ten tvrdý okraj je ze sýra ta nejkvalitnější část, vyhodí to jen nevzdělaný buran - ten by si měl kupovat Eidamer z mouky, ušetří a bude spokojen...
Btw sýry v ČR jsou neskutečně předražený. Levně koupit draze prodat. Ale když to lidi kupujou tak proč si nevydělat..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.