Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

TNC TNS

Od: marcopolo® odpovědí: 17 změna:
Zdravím. Jeste jeden dotaz. (Elektrikář ve škole)
Chci se zeptat, zda be starém baráku kde je TN-C v podkroví, kde je stará rozdělovací krabice— svorkovnice. Lze “vyskočit z té krabice s L a PEN a udělat podružný rozvadec. Místo rozdělení na PE a N. (V podkroví jsou již nainstalovány nové zásuvky -tn-s) poté doplnit o proudový chránič a z podružného rozvaděče z 6mm2 Cu slézt dolu do HUS? Diky moc

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To je taky paskvil, ked sa snazite urobit nieco tak, aby sa to vzialene podobalo norme. Namiesto tahania 6mm2 vodica tam natiahnite 5 x 4 alebo 5 x 6 CYKY a mate po probleme, zvysok vasho riesenia, teda podruzna rozvodnica je ok. Staru krabicu aj privodny kabel zrusit.

hodnocení

Norma je s tím přece ok.
Vase rada s CYKY jde mimo dotaz, jelikož ve zbytku baraku je stále tn-c a měnit se nebude . Jen jističe. Tou “šestkou “ bylo myšleno uzemnění
trtr

Zdravím, a kdo vydá revizi? Byl jsem upozorněn, že na cokoliv sáhnu v RD, tak to již bez kompletní výměny neprojde. *hi*

Norma hovori nieco ine : minimalny prierez PEN 10mm2, to vas stary kabel nema. Nejake dodatocne tahanie subezneho extra vodica tiez nie je ok, vodice jedneho obvodu patria do spolocneho kabla / listy / chranicky. Normova instalacia nepozna nejake paraelne tahanie vodicov inou trasou a uz vobec nie vodica ochranneho.

Nevymyslajte ako to prechcat, namiesto extra jedneho vodica dajte kabel, naklady budu zanedbatelne na tych par metrov. Co je vo zvysku objektu nie je pre novy rozvadzac v podkrovi dolezite.

trtr, domnívám se, že to tak není.

tak to již bez kompletní výměny neprojde

Páč já jsem dával tarif D57, stačila revize jen nového zapojení. Je to asi 5let zpět.

@milancukrar : pri zmene sadzby, vymene elektromeroveho rozvadzaca a pod energetiku zaujima len cast po elektromer, vratane. Aky stary neporiadok je za tym, to im je jedno. To iste v panelaku, ziadost z 1f na 3f kvoli sporaku, revizia istica, elektromeru a dalej nezaujem, takto je mozne zrevidovat aj byt - stavbu, kde sa po zemi vala predlzovacka s presuchanou izolaciou a chranic tam nie je.

Pane Peter, chápu, jen jsem reagoval na příspěvek, "kdo vydá revizi? Byl jsem upozorněn, že na cokoliv sáhnu v RD, tak to již bez kompletní výměny neprojde"

trtr
Zdravím, vyměnit vypínač/zásuvku ok. Ale jak bych začal přesouvat vedení v rámci pokojů, nebo chtěl dodělat chránič(e), tak už smolík. Nechápu možnost koexistence TNS/C, navíc třeba dneska, tj. jako jedno patro tak, druhé jinak. Pokud by mi zítra přišli namontovat soláry, tak dělám revizi na všechno, i když se budou vrtat jen kotelně -> není chránič a už to jede.

jir
hodnocení

0x
Minimální průřez PEN vodiče je 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al.
Jaký tam je přívod? A ano, bod rozdělení norma doporučuje přizemnit.
hodnocení

Jasny s Tomášem v pohodě- a klidne i ta 10mm2.
Jen me zajimalo , zda je to takle ok.
Mmt. Mam stary rozvaděč a vsude staré rozvody a předělání♂ v nedohlednu. Takmírijde blbost totozdéovatv rozvaděči (tudis delat novy rozvaděč) a nahoru tahat CYKY 6x4 apod. Co myslíte?
-
TNC  TNS

Natiahnite novy kabel, ako vam vysvetlujem cely cas. Urcite nie 4 zilovy, ale 5 zilovy, prierez 6mm2, nech to ma rezervu. Pri tom starom krame "rozvadzaci", nechate rezervu na dlzke kabla, pripojite to hned za elektromer a potom hore mozete zapajat vsetko po novom (chranice, TN-S). Takto to bude dole dobre pripravene na vymenu rozvadzaca a instalacie, ktoru silne odporucam, vzhladom na celkovy stav a vek. Zavolajte si aj revizaka, neziadajte papier, len nech zmera impedancne slucky na zasuvkach.

hodnocení

0x
Lze udělat síť TT. Z přívodu PEN vzít N a L. Pe vzít z HOP. Všechny zásuvkové a světelné obvody přes přes proudový chránič, ideálně na každý obvod samostatný kombinovaný chránič.
19.02.25 17:44

Sítě TT

https://eluc.ikap.cz/lekce/site-tt

hodnocení

0x

Dost se tu v odpovědích hází slova "Norma nařizuje", ale uvedení čísla ačlánku už schází. Takže můj názor. Z dotazu je patrné, že jde o kabeláž za elektroměrem. Tudíž nechápu požadavek na průřez PEN 10mm2 Cu, nebo 16mm2 Al. To je přece podmínka pro HDV z PP ČEZ čl. 2.2. Průřez vodičů od elektroměru se řídí ČSN 33 2130 ed.4 čl. 8.5.2. Takže požadavek na průřez 10mm2 bych hodil do koše.

Mám starý barák a teď se připravuji pro jeho postupnou rekonstrukci, ale potřebuji nejdříve udělat podkroví. Tak si vezmu nejbližší místo kam připojit nový rozváděč a z něho bych si vzaj třeba CYKY-j 5x4 (to podkroví mimoc brát bebude). V místě připojení si udělám bod rozdělení a budoucnu tam budu mít připojen nový kabel. Nic tím neporušuji a pokud ano, tak prosím normu.

Druhá možnost, že s rekonstrukcí nepočítám, tak bych si natáhnulnový kabel od elektroměru z těch pojistek nahoře. Tam si udělám bod rozdělení a podle délky bych volil max. CYKY-J 5x6. Nemusím pak tahat ZŽ. Předpokládám, že jsem v bytové instalaci a nepředpokládám kovovou rozvodnici a nějaké větší délky.

Do nového podružného rozváděče bych šel už v TN-S (správně TN-C-S síť vždy píšeme síť od začátku)

trtr

Zdravím, tak pak dejte vědět, zda nebyl problém udělat revizi elektoinstalace třeba na 2x-3x dle patra.

Revize není problém. Když jsme dodělávali čerpadla, tak se dělá revize jen na přívod. V reizi totiž určím přesně rozsah a čeho se týká. Původní instalace dle norem v platnosti výchozí revize a nová část dle nových norem. Teď jsem měl objekt s 8 rozváděči a vše v jedné revizi i když mezi jednotlivými rozdáděči byl značný časový odstup první 1970 a poslední 2025. Ke každému rozváděči je specifikovaná oblast co napájí a doložená dokumentací. Ano, je to trošku na větší šanon, ale to je otázkou více papírů.

radek0
hodnocení

0x
Dobrý den, nelze.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]