Nejste přihlášen/a.
Lze na indukčním vařiči použít obyčejné hrnce nebo jenom ty speciální? Díky.
Existují i podložky pod hrnce na indukční vařič, na kterou můžete dát cokoliv, ale tím se připravíte o hlavní výhodu indukce, že vám ohřívá přímo hrnec. Takže jako nouzovka pro občasné použití ano, ale vařit pouze na tom je asi blbost.
Většina indukcí má snímání přítomnosti hrnce přes "magnet", takže cokoliv nemagnetického = myslí si že tam hrnec neni a vypne. Samotná indukce by jinak fungovala i na hliník, měď apod.
Proto mají všechny hrnce na indukci feromagnetické dno (ty hliníkové mají ve dně ocelový plech)
Starý smltovaný kastroly, ltinový hrnce atd. nemají problém, naopak jsou výborný.
Problém mají starší hliníkový pánve který ten ocelovej plech ve dně nemají. Nebo klasický ešus, starý hliníkový papiňák - ty na indukci nejdou.
Po přečtení dosavadní diskuze mám otázku:
Může mi tu někdo vysvětlit, proč mi na indukci nefunguje nádobí z nerez oceli 18/10, když by fungovat dle všech přispívajících mělo? Mám 2 rendlíky a 1 hrnec s označením EDELSTAHL ROSTFREI 18/10 a ani jednu z nádob mi undukce nevezme.
Odpovím si sám: Praktickou zkouškou jsem zjistil, že ani jedna z nádob NENÍ magnetická. Proč tomu tak je netuším!
Tak jsem si o tom něco přečetl a dozvěděl jsem se protichůdné informace.
1. Ocel je primárně výrobek obshaující železo.
2. Nerezová ocel je slitina železa a chromu.
3. Nerezová ocel může být nemagnetická.
4. Aby byla nerezová ocel magnetická, musí obsahovat železo.
5. Implicitně nemagnetická nerez ocel neobsahuje železo.
Body 1. a 5. jsou v příkrém rozporu! Mejsem chemik, ale jako laik si toto nedokáži vysvětlit!
Kde jsi vyhrabal takový bludy?
Nemagnetická je austenitická nerez.
Magnetická je pokud tam je ferit nebo martenzit
@asd1: Tyto "bludy" šíří články, na které odkazuje Google. Takže jim můžeš napsat, ať ty bludy přestanou šířit. Ten tvůj odkaz je mezi nimi taky, ale jako jeden ze správných.
Ale momentálně více než magnetismus mě zajímá ta ocel bez železa!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.