Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naučit svařovat topeni

Od: esmee odpovědí: 10 změna:
Dobrý den, chtěl bych se naučit svařovat topení se zrcátkem, pořídil jsem si dvě soupravy topenářskych hořáků a zrcátko, mám půjčeno asi 5 knih o svařování plamenem, ale o tomhle tam není ani zmínka. Nemáte nějaký tip na knihy/videa/fotografie, které by mi mohly pomoci? Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

svarec
hodnocení

3x
Dobrý den.
To je jak kdyby jste se zeptal,že se chcete naučit vařit guláš podle marty rittigový.
Jestli jste samouk či domácí kutil tak pochybuju že se do toho dostanete.podle knihy či videa..
Musíte mít praxi svařovat ideálně denodenně aby jste si dokázal svařit něco zrcadlově.
Sám mám "lítačky" na několik metod i státnice na CO.
A nevim jestli bych to uměl..
Sice jsem Vám neodpověděl,ale přeji mnoho zdaru...

asd1
hodnocení

0x

Sejně jako když vidíš přímo, jen na to koukáš přes zrcadlo za roh... Trénuj.

esmee

No ono je potřeba asi znát i spoustu triků - jak si co umístit, jak si ohnout drát... A v tomhle bude možná 90 % uspěchu. Trénovat mě to baví, ale acetylen je velmi drahý...Bohužel musím většinu času trénovat jen naprázdno, protože i s hořákem 0,5-1 mm by se to hodně prodražilo...Navíc montážní hořáky úplně malé nemám, snad se ani nevyrábějí a 2-4 mm už spálí docela dost plynu, to by byly za den tisíce, tak musím trénovat co nejefektivněji...

trtr
Zdravím, na trubce(YouTube)hledat mirror welding course/training. Pokud nemáte papíry, zbytečně se snažit -> nic co svaříte nikdo nezreviduje.
Místo Acetylenu zkuste trénovat s PB.
asd1

Ano flašky jsou aktuálně dost rozmar milionáře..

Existujou i vyvíječe acetylenu, příp. vyvíječ kyslík + vodík. Nebo PB + kyslík (ale na svařování oceli nevhodný-svar pění, spíš na řezání, velká spotřeba kyslíku)

Ale neni to pro lamy...

hodnocení

0x

V mládí mne kámš radil, "Kup si kbelík cínu, klubo měděného drátu a sletuj si Eiffelovku."

Pak můžeš říci, že jsi se naučil základy v letování.

To samé platí i o svařování přes zrcátku. zkoušet a zkoušet...

pecenkav

To já si s autogenem hrával tak, že jsem vzal 2 drát a navařil ho na plech a pak postupně jsem na to navařoval kapku po kapce, až z toho zase v podstatě vzniklnul znovu drát

Z autogenu mám strach, vůbec s tím nesvářím. S elektrodami jen drobně a jen silný materiál. Nabodovat a nechat zavařit synkem.

pecenkav
hodnocení

0x

Pokud nevaříš pořád a celé dny polohový sváry na různých průměrech tak aspoň 10 let, tak moc šancí nemáš to dostat do rukou a s tím sladit i oči.

Dej se k topenářům a trénuj, ale stejně podle zrcátka se tak často nevaří, jedině ve vysekaný drážce ve zdi, tam není zezadu na trubku vidět.

ja1
hodnocení

0x

Tohle už asi nejlépe od starýho machra topenáře co už léta kroutí důchod.

Tohle svařování přes zrcátko jsem viděl jednou jako malý kluk když u nás v domě PAN MISTR TOPENÁŘ (velkým písmem to píšu právem) měnil uhelný kotel za plynový a vařil koleno na trubku v díře v podlaze v koutě za kotlem.

To zrcátko bylo nějaké speciální, odolné nárazu a pádu. Pán ukazoval mojí mámě, že ho upustil asi z metru na holý beton - a nic, nerozbilo se.

Pak ještě jsem viděl jak udělal takovou vychytávku, kdy neměl přístup pro hořák z druhé strany, tak nařízl v trubce okénko, ohřál do červena, rozehnul to jako knížku, zavařil zadní část obvodu zevnitř, pak ohřál ty rozehnuté kusy do červena, sklepal to do kulata a zavařil toto okénko i s přední půlkou obvodu zepředu.*placni*

Není něco v knížce E. Bernasová a kol - Svařování?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]