Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojler kape

Od: dohnivak odpovědí: 12 změna:

Dobrý den, mám dotaz. Kamarádka má kombinovaný bojler 120, asi 14 dní ze spoda kape, bojler asi není nejnovější, říká, že na plášti už je rez, nicméně, chtěla bych se zeptat co by měla udělat, nebo kde hledat závadu, nechce prý vypouštět bojler a topení ted v zimě, já jsem jí tvrdila at pozve opraváře, dá se vada opravit i když se nemusí vypustit vod a čím to může být, možností je asi víc,dídy,d

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pravdepodobne ju výmena neminie. Pokiaľ je bojler namontovaný správne,tak sa dá uzavrieť prívod topnej vody a nie je nutno vypostiť vodu z topenia. Vypustí sa len z bojlera všetka voda pri výmene.

asd1
hodnocení

0x
Obvykle shnilý plášť, prakticky neopravitelne = novy boiler.
Nejvýhodnější je koupit stejný z e-shopu a vyměnit svepomoci. Přes instalatera klidně i za trojnásobek ceny...
dohnivak
hodnocení

díky, a nemůže být chyba třeba ve ventilu nebo v elektrice, mě se stalo u bojletu to, že najednou z něj začala stříkat voda všude po celé koupelně a byla prasklá vložka, takže nový bojler koncept přes intalatéra.d

asd1
Může být prorezla jímka na prirube,pak stačí vymenit prirubu.. ale ta není zadarmo, vymenis a za půl roku to prorezne jinde..
Vypousteni topeni-normalni zapojení je s ventilama, takže uzavres a topeni se nevypousti. Zamrazeni je aktuálně rozmar milionáře.. když se vypouští,tak do sudu a cerpadylkem (nebo nakyblovanim do nejvyššího bodu) zpet = vrátit původní vodu.

lulek
hodnocení

0x

Pokud v zimě nechcete měnit kvůli vypouštení topení, šlo by trubky zmrazit.

dohnivak
hodnocení

to slyším poprvé,d

asd1

Nic novýho. Akorát "mrazítko" neni levná věc, mají ho jen větší firmy nebo ti kteří často dělaj paneláky, kde by se jinak musela odstavovat celá stoupačka. Taková firma nedělá šolíchy za pár korun, takže výměna boileru se dost prodraží. Vypustit a napustit je řádově levnější (a je lepší vrátit původní vodu - nová voda = nový vodní kámen do výměníku atd., obzvlášť v oblastech s tvrdou vodou.. Když už novou vodu tak ideálně dešťovku nachytanou koncem lijavce).

Ale normální zapojení boileru má před boilerem ventily, pokud těsní tak není problém a vypouští se jen vložka boileru (boiler samozřejmě taky)

macvac
hodnocení

0x
Mě kapal bojler několik týdnů. Tak jsem pod něj dal kbelík, s tím že to někdy opravím. Jenže se netěsnost nějak sama zatáhla, a teď už mi slouží několik let bez závady.
dohnivak
hodnocení

tak to máte štěstí, ono těch možností proč kape je více,d

host
hodnocení

0x

Pokud je kombinovaný, to znamená, že se voda ohřívá elektrickým topným tělesem a současně i horkou vodou z ústředního topení, která vede pod pláštěm okolo vnitřního válce s ohřívanou vodu, dá se zkusit zavřít kohouty (pokud jsou) na přívodu horké vody z ústředního topelní na boku bojleru.

Pokud to nepomůže, je možné zkusit u starého bojleru nechat si elektrikářem (protože si bude hrát v blízkosti částí pod napětím po odkrytí spodního krycího víka kde je termostat) při vypnutém přívodu proudu do bojleru trošku snížit teplotu vody v bojleru nastavením termostatu uvnitř - pokud je to starý bojler Dražice DKD 120.

U nových bojlerů je termostat nastavující teplotu vody venku přístupný každému kdo chce nastavovat teplotu vody. Při snížení teploty se sníží vnitřní tlak ohřáté vody a možná by kapání mohlo přestat. I když vyšší tlak vody odpustí ventil na potrubí do bojleru hadičkou někam ven.

Ale nejjednodušší je pozvat si instalatéra, který si bude chtít vydělat a doporučí výměnu, kterou udělá jistě kvalitně, ale je to čím dál dražěí.

hodnocení

0x
Záleží odkud kape. Co se týče topeni, tak zřejmě prorezl jen vnější plášť, tedy vyhřívací trubka uvnitř propouštět nemusí. Normální postup je odpojit od elektřiny, sundat spodní dekl a zkoumat kudy teče. Pokud není jasné na lrvní pohled, tak vytřít do sucha a slecovat, kde se kapka objeví. Může to téct těsněním příruby, nebo prorezlou trubkou jímky. Toto je teoreticky opravitelné. Nebo teče plášť, a to už je jednoznačně na výměnu.
doplněno 17.02.25 18:20: Np právě, pokud dnes kape, zítra už může stříkat. A zákon schválnosti říká, že se to stane, když nikdo nebude doma..
dohnivak
hodnocení

díky, ano nejlepší je opravář, ona tomu sama nerozumí a manžel je k ničemu, já měla tatramat dost dlouho a najednou strášné stříkání vody po celé koupelně, to byl šok, přijel opravář, prasklá vložka na vodu, výměna za 2 dny, v pohodně mám ted koncept,ale jenom na ohřívání vody, topím plynem.d

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]