Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Padání jističe

Od: partikdingo odpovědí: 8 změna:
Zdravím, před měsícem mi poprvé v bytě vypadl jistič na světla. Měl jsem podezření na vadné chytré žárovky. Nicméně dneska v podvečer po měsíci vypadl opakovaně. Když jsem ho nahodil, tak mi ve 23 hod opět vypadl a to bez jediného rozsvíceného světla. Na všechny lustry je jeden tento jistič. Zítra mám v plánu před návštěvou elektrikáře zkontrolovat všechny vypínače, jestli není problém v nich. Problém musí být mezi jističem a nějakým vypínačem. Stalo se taky někomu podobný scénář? Jak dopadl?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
Jedná se skutečně o jistič, nebo je to kombinace jističochránič?
Kolik A je na něm uvedeno? Opravdu jde o okruh čistě světelný, nebo je na něm naveseno ještě něco?
Chytrá žárovka (nebo jakákoli) by jistič vyhodila jen při tvrdém zkratu, ale to by bylo i slyšet a hlavně by to bylo jen jednou. Co elektroměr, liší se jeho rychlost (otáčení či blikání) s nahozením jističe, nemá třeba soused pěstírnu?:)
partikdingo
hodnocení

Tak to nevím, jestli je to jen jistič, nebo jističochránič. Zjistil jsem, že na něj jede nejen veškeré osvětlení, ale taky polovina zásuvek. Zásuvky a zapojení je katastrofa. Uvidíme, všechno co se dalo dotáhnout jsem dotáhl a zkontroloval, co se dalo. Zřejmě maximum co můžu udělat před tím, než na to pozvu profíka.
Padání jističe
Padání jističe #2
riva

Je to jistič a pokud je v pořádku (což je téměř vždy), tak to znamená, že odběr za ním přesáhl 10A*230V=2300W.

Buď spotřebičem, nebo (nějakým) zkratem.

hujer

A nejen to.To vypadá, že tu elektriku dělal nějakej hodinový manžel.Elektrikář by do osazení bytového rozvaděče určitě nepoužil jističe s charakteristikou D ! Tyto jističe jsou tak tvrdé, že aby došlo k odpojení při zkratu v dostatečně rychlé době 0,4s potřebují 20ti násobek jmenovitého proudu t.j. 10A x20 = 200A! Kdo ti na to dal revizi? . Ale asi již to někdo řešil při častých výpadcích . Pro běžné účely charakteristika B (ale zřejmě vypadávaly). Zkus rozdělit na více okruhů, ale nevíme jaký máš hlavní jistič u elměru.

Někdy to tak lidi dělají ... jedno z těch Déček zřejmě bude na kuchyň s velkým odběrem.

Ale ještě má dva moduly volné ...

hodnocení

0x
Viete sem dat fotku toho "istica", ktory vypadava? Alebo aspon prepisat vsetky udaje na nom uvedene?

partikdingo
hodnocení

Zdravím, tak to není jen o světlech, ale taky polovina zásuvek. Takže jsem zkontroloval všechny zásuvky a světla a uvidíme. Dotáhl spoje a tak
Padání jističe #3

hodnocení

0x
Povytahovat spotřebiče, sejmout kryty zásuvek a kapslí. Takovýto zkrat většinou nechává očernalé stopy poblíž výboje. I čich často pomůže, většinou takto opálené místo smrdí, ať už ve spotřebiči, nebo v zásuvce. Spotřebiče bych případně přepojil do jiného zásuvkového okruhu,aby se poznalo, jestli se problém "přestěhoval".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]