Nejste přihlášen/a.
" dva roxory do flexi lepidla " bych rozhodně nepokládal za vhodné provedení překladu nad dveře ... byť s kari sítí ... provázanost sítě s roxory přes flexi lepidlo je snad žert ...
Jaký je to rozpon? 120 cm nebo více?
Pro názornost je v příloze katalog překladů Best šířky 7 cm, kde jsou sice "jen" dva roxory (dole a nahoře) - ale provázané a v betonu ... pro šířku 300 mm je požadován více jak jeden takový překlad.
![]() | best-unipreklad-7.pdf | 807.11 kB |
Koukám na to ještě jednou na počítači. Z fotek to vypadá, že na tom žádné velké zatížení nebude, že "překlad" nese hlavně těch pár cihel a trám je položený podélně na zdi. Někdy ale tyhle příšné zdi bývají ztužující, tedy jsou duležité pro statiku celé stavby, to u těch staveb, které nemají věnec. Proto možná taky ta zeď je 30ka a ne 15ka.
Taky to vypadá, že tam žádný překlad neni. Moc nechápu jak to vzniklo. Každopádně takhle bych si to na domě nenechal.
a vidím dobře, že jste odstranili překlad v celé jeho výšce, že tam žádný nezbyl? a jste si jistí, že nevede v celé té zdi od jedné strany domu k druhé? tak to mám totiž v domě já a také jsem zvyšoval otvor, ale jen o 10 cm a 20 cm překladu zůstalo. celý bych si odstranit nedovolil.
Nyní je nad tím střecha - sice z lepenky, ale je.
A co když budete chtít vyhnat na štok / zvýšit o patro? Budete předělávat překlad?
Dovolím si ještě připomenout, že u střechy se počítá také zatížení sněhem a tlak větru. Normové zatížení sněhem se před pár lety zvyšovalo. Já vím, že sníh už tak moc nepadá - ale přesto je ho některý rok hodně.
ono to není jen o zedníkách...oni si to někdy ty lidi dělají aj sami...nepoužívají zdravý selský rozum, bezmezně všem věří a stát tyto patlaly toleruje a ještě jim jde na ruku
jj, chápu. Tady jsme bohužel měli problém vůbec někoho sehnat a byli jsme rádi aspoň za tohoto, který byl ochoten na místě pracovat. Byť to není moc daleko od Ostravy, tak x lidí, které jsme oslovili, dali přednost zakázkám, kde by nebylo potřeba dojíždět :-/ Navíc tento byl doporučen a vychvalován známým, tak jsme předpokládali, že to bude OK. No, není. Tak necháváme dodělat pouze posledních pár věcí a zbylá, cca polovina původně domluvených prací už bude víceméně svépomocí.
Když nic, tak aspoň zkušenost do budoucna, o jednoho známého méně a jeden z řemeslníků na pomyslném black listu.
@vikos : ten murar moze byt sikovny na tahanie omietok a stavanie murov z tehal, ale preto robi manualne a nepocita statiku, lebo nestudoval na VS 5 rokov statiku stavieb. Nejako intuitovne (a zle) sedliackym rozumom robi nespravne zavery. Mal dostat vykres, ako to ma cele vyzerat a podla toho postupovat.
To nerozporuju. Zpočátku tam byla důvěra. Když popisoval co a jak bude dělat, tak to dávalo smysl a bral jsem, že rozumí tomu, co bude dělat. Nicméně, postupem času se to změnilo, x-krát se nedostavil na stavbu, byť slíbil, že tam bude a dal vědět až po x dotazech, plus pár dalších kiksů, které důvěru podkopaly
Pokud by na rovinu řekl - hele, toto jsem ještě nedělal nebo nejsem si jistý co a jak, tak řeknu OK, díky za info a nějak to pořešíme. Nevidím na tom vůbec nic špatného. Naopak, vážil bych si upřímnosti a férovosti. Pokud je ale nutné někomu stát za zády, různě ověřovat a konzultovat postupy a podobně, tak to je za mně špatně. Jak pro mně - ztráta času, zdržování, podkopávání důvěry, zvýšené náklady, ...Tak pro něj. Ať už finančně na stávající zakázce (omezení prací, nákup zničeného materiálu, zbytečné cesty a dny navíc,...), tak bez ohledu na to, jak by se mu dařily jiné věci, tak tímto přichází teoreticky i o další zakázky a to jak u mně, tak třeba i jinde, protože doporučení nedostane. Spíše naopak.
Nyní už vím, že to nebyl dobrý nápad mu důvěřovat. Beru to jako poučení do budoucna. S ním dokončím rozdělané záležitosti a zbytek už pořeším svépomocí. A na dalších rekonstrukcích a stavbách budu více vědět na co se připravit a co si ošetiřt.
každej zedník dělá jen repetetivně a bez přemýšlení to, k čemu byl vyučen...jsou to jen ruce, většinou bez hlavy...v 9z10 případů neví proč to dělá a dělá to jen protože, to tak dělá furt...ze startu to po něm nějakej mistr nebo stavbyvedoucí chtěl..pak to xkrát udělal znovu a už si myslí, že je stavař a ten 1z10 co hlavu používá...tak na toho se stojí fronty
"Příležitost dělá zloděje" - takhle to dopadá když není jasné zadání, dozor a smlouva se sankcema za nedodrření termínů.
Párkrát nepřijel = má lepší kšefty a přednost maj ty viz výše, ty počkáš a nic se mu nestane, maximálně budeš trochu remcat...
Holt platí důvěřuj ale prověřuj, a nedat prostor pro podobný ojeb.. = Jasné zadání, dohled, smlouva se sankcema, placení ne dřív než materiál po složení a práce po kontrole provedení.. Akorát až na vyjímky tě s tímhle většina řemeslníků pošle do háje a jde dělat ojeb k hejlům. Kvalitního bys musel dobře zaplatit, ten jde radši stavět celej barák za pár mega než předělávat jedny futra..
Takže nastudovat a udělat sám, vyjde to nakonec nejspíš líp i časově.. Docela dobře funguje s partou známých "víkend na statku s grilovačkou", většinou se udělá víc práce než jeden melouchář za měsíc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.