Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Překlad z roxoru a kari sítě

Od: vikos® odpovědí: 22 změna:
Ahoj, prosím o radu od stavařů. V rámci rekonstrukce jsme zmenšovali otvor na dveře a současně jej zvyšovali na standardní výšku dveří. V rámci toho se rozřezal původní "překlad" z kolejnice a zedník měl udělat nový, výše. Nyní tvrdí, ze je hotový. Jeho odpověď na dotaz na způsob provedení byla následující: "Překlad nad dveřmi je udělaný tak, ze jsme z boku do těch dutých cihel udělaly dvě drážky a vložily do nich dva roxory do flexi lepidla a přes ně je ještě nalepené karisíto taky ve flexi lepidle".
Když se dívám na dané místo, tak z jedné strany je stěna zakryta nalepeným SDK, z druhé nikoli. A na té odkryté straně není absolutně nic vidět. Ani zespod a jediné místo, kde snad něco dělal, je to, které je zakryté. Vzhledem k tomu, že stěna má tl.cca 30cm, tak mi to přijde nedostatečné a dle mého názoru by měl byt zhotoven spíše formou 2x L(z každé strany 1) a to případně uprostřed svařené.
Můžete mi prosím mou domněnku potvrdit, popřípadě potvrdit zedníkovu verzi, že to bude ok? Nad dveřmi už jsou střešní trámy a střecha. Puda není pochozí. Zdivo nad dveřmi je mezi 50-80cm (šikmá střecha)
Děkuji

Překlad z roxoru a kari sítě
Překlad z roxoru a kari sítě #2
Překlad z roxoru a kari sítě #3

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

" dva roxory do flexi lepidla " bych rozhodně nepokládal za vhodné provedení překladu nad dveře ... byť s kari sítí ... provázanost sítě s roxory přes flexi lepidlo je snad žert ...

Jaký je to rozpon? 120 cm nebo více?

hodnocení

Děkuji za odpověď. Dveře budou 80, otvor má nyní 90cm

Pro názornost je v příloze katalog překladů Best šířky 7 cm, kde jsou sice "jen" dva roxory (dole a nahoře) - ale provázané a v betonu ... pro šířku 300 mm je požadován více jak jeden takový překlad.

best-unipreklad-7.pdf807.11 kB
hodnocení

Děkuji za dokument. Zajímavé.

km
hodnocení

2x
1/ pravdepodobne to bude dostatecne
2/ priste si to musite udelat sam, pripadne zednikovi dat presny postup vcetne materialu a prubezne kontrolovat, treba skrz to, ze nafoti co dela
3/ ano, ja bych to udelal napr. tak, jak pisete
Co vse lezi na te zdi, na tom prekladu? Jake je tam zatizeni?
Nebo vy mate podezrebi, ze vam keca, ze zadny preklad neudelal?
hodnocení

Děkuji za odpověď. Na překladu je 50-80cm pórobetonu (černého) tl.cca 30cm a na něm jsou dřevěné trámy a střecha - lepenkova s 15cm polystyrenem
km

Koukám na to ještě jednou na počítači. Z fotek to vypadá, že na tom žádné velké zatížení nebude, že "překlad" nese hlavně těch pár cihel a trám je položený podélně na zdi. Někdy ale tyhle příšné zdi bývají ztužující, tedy jsou duležité pro statiku celé stavby, to u těch staveb, které nemají věnec. Proto možná taky ta zeď je 30ka a ne 15ka.

Taky to vypadá, že tam žádný překlad neni. Moc nechápu jak to vzniklo. Každopádně takhle bych si to na domě nenechal.

hodnocení

Po pročtení názorů jsem se utvrdil v tom, že to je špatně a zedníkovi oznámil, že to chci předělat. Materiál si raději koupím sam, dovezu mu ho a než to zakryje, tak se budu chtít podívat na výsledek.
Děkuji za reakce a sdělení názorů.
km

a vidím dobře, že jste odstranili překlad v celé jeho výšce, že tam žádný nezbyl? a jste si jistí, že nevede v celé té zdi od jedné strany domu k druhé? tak to mám totiž v domě já a také jsem zvyšoval otvor, ale jen o 10 cm a 20 cm překladu zůstalo. celý bych si odstranit nedovolil.

Nyní je nad tím střecha - sice z lepenky, ale je.

A co když budete chtít vyhnat na štok / zvýšit o patro? Budete předělávat překlad?

Dovolím si ještě připomenout, že u střechy se počítá také zatížení sněhem a tlak větru. Normové zatížení sněhem se před pár lety zvyšovalo. Já vím, že sníh už tak moc nepadá - ale přesto je ho některý rok hodně.

hodnocení

2x
To je len taka zabavka na zalepenie oci, staticku funkciu to nema. Vlepit nieco flexilepidlom je zle, ono je preto flexi, lebo pruzne reaguje na posobiacu silu. Vlepit to do vyburaneho nepodopreneho otvoru je opat bez ucinku, funguje to len ako posledna ochrana, aby vam to nepadlo na hlavu pri malom zemetraseni, napadnuti metra snehu a pod.
Precitajte si nieco o spravnom postupe, ako osadit preklad alebo lepit epoxidom uhlikove lamely. Nikdy nie dodatocne, ked uz sily plne posobia na stenu po vyburani.

asd1
hodnocení

2x
Takhle je to bez prekladu, otázka jestli je vůbec potřeba a nestačí aktualni podepreni futrama...
Zedník je prase a fuser, buď vyměnit nebo jasne zadání a kvalitni nezávislý stavebni dozor..
krtek6

stavební dozor...to přece stojí nemalé peníze...zbytečné na takové věci, ne... ;);)*smich*

asd1
Mysleno SD nezávislý na zednikovi, tj.klidne svepomoci=za svuj cas,jen je třeba nastudovat si jak to má vypadat. Podobně projekt/zadání co a jak má dělat.
Ne zadání "predelej dvere" a nechat ho at si dělá jak se mu chce, pak to vypadá jak tenhle případ...
trtr

Dobří zedníci mizí, dneska je to samý patlal -> lépe dělat sám.

krtek6

ono to není jen o zedníkách...oni si to někdy ty lidi dělají aj sami...nepoužívají zdravý selský rozum, bezmezně všem věří a stát tyto patlaly toleruje a ještě jim jde na ruku :)

hodnocení

jj, chápu. Tady jsme bohužel měli problém vůbec někoho sehnat a byli jsme rádi aspoň za tohoto, který byl ochoten na místě pracovat. Byť to není moc daleko od Ostravy, tak x lidí, které jsme oslovili, dali přednost zakázkám, kde by nebylo potřeba dojíždět :-/ Navíc tento byl doporučen a vychvalován známým, tak jsme předpokládali, že to bude OK. No, není. Tak necháváme dodělat pouze posledních pár věcí a zbylá, cca polovina původně domluvených prací už bude víceméně svépomocí.

Když nic, tak aspoň zkušenost do budoucna, o jednoho známého méně a jeden z řemeslníků na pomyslném black listu.

@vikos : ten murar moze byt sikovny na tahanie omietok a stavanie murov z tehal, ale preto robi manualne a nepocita statiku, lebo nestudoval na VS 5 rokov statiku stavieb. Nejako intuitovne (a zle) sedliackym rozumom robi nespravne zavery. Mal dostat vykres, ako to ma cele vyzerat a podla toho postupovat.

hodnocení

To nerozporuju. Zpočátku tam byla důvěra. Když popisoval co a jak bude dělat, tak to dávalo smysl a bral jsem, že rozumí tomu, co bude dělat. Nicméně, postupem času se to změnilo, x-krát se nedostavil na stavbu, byť slíbil, že tam bude a dal vědět až po x dotazech, plus pár dalších kiksů, které důvěru podkopaly

Pokud by na rovinu řekl - hele, toto jsem ještě nedělal nebo nejsem si jistý co a jak, tak řeknu OK, díky za info a nějak to pořešíme. Nevidím na tom vůbec nic špatného. Naopak, vážil bych si upřímnosti a férovosti. Pokud je ale nutné někomu stát za zády, různě ověřovat a konzultovat postupy a podobně, tak to je za mně špatně. Jak pro mně - ztráta času, zdržování, podkopávání důvěry, zvýšené náklady, ...Tak pro něj. Ať už finančně na stávající zakázce (omezení prací, nákup zničeného materiálu, zbytečné cesty a dny navíc,...), tak bez ohledu na to, jak by se mu dařily jiné věci, tak tímto přichází teoreticky i o další zakázky a to jak u mně, tak třeba i jinde, protože doporučení nedostane. Spíše naopak.

Nyní už vím, že to nebyl dobrý nápad mu důvěřovat. Beru to jako poučení do budoucna. S ním dokončím rozdělané záležitosti a zbytek už pořeším svépomocí. A na dalších rekonstrukcích a stavbách budu více vědět na co se připravit a co si ošetiřt.

krtek6

každej zedník dělá jen repetetivně a bez přemýšlení to, k čemu byl vyučen...jsou to jen ruce, většinou bez hlavy...v 9z10 případů neví proč to dělá a dělá to jen protože, to tak dělá furt...ze startu to po něm nějakej mistr nebo stavbyvedoucí chtěl..pak to xkrát udělal znovu a už si myslí, že je stavař:) a ten 1z10 co hlavu používá...tak na toho se stojí fronty

asd1

"Příležitost dělá zloděje" - takhle to dopadá když není jasné zadání, dozor a smlouva se sankcema za nedodrření termínů.

Párkrát nepřijel = má lepší kšefty a přednost maj ty viz výše, ty počkáš a nic se mu nestane, maximálně budeš trochu remcat...

Holt platí důvěřuj ale prověřuj, a nedat prostor pro podobný ojeb.. = Jasné zadání, dohled, smlouva se sankcema, placení ne dřív než materiál po složení a práce po kontrole provedení.. Akorát až na vyjímky tě s tímhle většina řemeslníků pošle do háje a jde dělat ojeb k hejlům. Kvalitního bys musel dobře zaplatit, ten jde radši stavět celej barák za pár mega než předělávat jedny futra..

Takže nastudovat a udělat sám, vyjde to nakonec nejspíš líp i časově.. Docela dobře funguje s partou známých "víkend na statku s grilovačkou", většinou se udělá víc práce než jeden melouchář za měsíc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]