Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zjistit z jakého materiálu je vana v mém bytě?

Od: lunydla odpovědí: 25 změna:

Dobrý den, jsem vlastníkem bytu a mám tu vanu v koupelně, jak zjistím z jakého materiálu je vyrobená vana? Objevily se tu 2 flíčky tmavé barvy a jeden takový ťuplík, ten mi nějak nevadí, ale chtěla bych i do budoucna zabránit, aby se tu na vaně vytvářely nějaké neumyvatelné fleky. Nejsou moc velké, ale jsou tady. Jak tedy jako laik mám zjistit z jakého materiálu mám doma vanu? Potom budu vědět jakým prostředky ji nejlépe vyčistím. Předem děkuji za rady.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Pokud to nepoznáte pohledem a hmatem, můžete začít magnetem.
lunydla
hodnocení

Jak to mám poznat pohledem a hmatem? Nejsem odborník, řemeslník přes koupelny.

re4zon
Jestli nepoznate smaltovany kov od plastu, tak nejste ani neodbornik. To pozna i desetilete dite, staci na to zatukat..
No proto píšu, ať použijete magnet, abychom věděli, zda se jedná o plast, nebo ocel, pokud to nepoznáte. (I když myslím, že "umělou hmotu" od smaltovaného plechu pozná většina lidí.)
iq

Zákon hovoří v paragrafu 4 o takzvaném rozumu průměrného člověka.

No, faktem je, že 50% lidí má pod průměrný intelekt, řekl klasik :))

Dotyčná by udělala lépe, kdyby vyfotila celou vanu, protože je daleko větší šance rozpoznat, co je to za vanu podle tvaru a vzhledu, než se snažit určitě materiál z špatné fotky, Ř které nejde určit ani barvu ani co to je.

Tuším, že litinová vana je nemagnetická ...

pecenkav

neni, je normálně magnetická

hodnocení

4x

"Je taková celá bílá..." *smich*

Nic ve zlém, ale na té fotce je jakási šedo-růžová plocha s bílými flíčky a nebýt tam vidět ten kousek odpadu, ani by mě nenapadlo, že to může být vana, natož z čeho je.

Nebudu Vás tady ale zesměšňovat, jako se pokouší někteří zdejší "rádci". Každý nemůže znát všechno. Ani oni se svou jistě "třeskutou inteligencí" určitě mnoho věcí neznají. A fotit také každý neumí (i když si to leckdo myslí).

Plechová, smaltovaná vana je na dotek chladná, na poklep zní plechově, jasně. Plastová vana není chladná a zní dutě tlumeně. Keramickou asi nemáte, ale ta by při poklepu prakticky nezněla nijak. Že byste měla vanu litinovou nepředpokládám, ale zněla by spíš dunivě. Zjistit byste to mohla (stejně jaku tu plechovou) magnetem. I když ale budete znát materiál vany, moc Vám to se skvrnami nepomůže.

doplněno 15.02.25 08:34:

Ještě poradím - ať už je vana z čehokoliv, v žádném případě na čištění nepoužívejte přípravek, obsahující abrazivum (třeba písek), ani agresivní kyselinu (například fosforečnou)! Je to spolehlivá cesta k nevratnému poškození povrchu.

hodnocení

0x

Když jsme u těch smyslů, krom zraku bych zkusil zapojit sluch a taky trochu ten hmat. Plechová (smaltovaná) vana zní na poklep... inu plechově a akrylátová plastová jako s odpuštěním nakopnutý kýbl, samozřejmě nemyslím ten starý plechový. Keramickou asi doma nemáte. Ta má zvuk jako porcelánový hrneček (ne ta miniatura s podšálkem, ale poctivý hrnek od čtvrt litru výš).

lunydla
hodnocení

A dá se poznat z jakého materiálu je vana třeba i jen pouhým okem? Je taková celá bílá, doufám že i nadále bude.

lunydla
hodnocení

Z tohoto se dá poznat z jakého materiálu je vana?

Jak zjistit z jakého materiálu je vana v mém bytě?

Jestli to někdo pozná z fotky, tak já to nejsem. A z týhle fotky by člověk nemusel poznat krom materiálu ani barvu. Dyť je to šedý :-D.

eee

Okem ano ale ne okem z tyhle hrozny fotky :)

Tam máte zkreslení ze světla, zkreslení Z fotoaparátů, zkreslení ze komprese fotky i vás a na serveru -= Nejde poznat ani co to je za objekt, Protože jste to vyfotila já když se fotíte na seznamku (Hlavně aby nebylo nic poznat)

hodnocení

0x

Je zazděná? Prosím o fotku celé vany. Zvenku, aby bylo vidět okraje a trochu dovnitř.

belus
hodnocení

0x

Nie kazdy pozna podla zvuku.Najjednoduchsia rada.Treba zajst do predajne kde predavaju vane a poklepat.Zapamatat si zvuk a skusit doma.

Není jednodušší poprosit někoho, kdo poklepe a pozná na místě?

dem

když není jednodužší sem dát normální fotku...? Tak to co vy píšete, to už je pro tazatelku SCI-FI úplně

lunydla
hodnocení

Tak jsem našla na vaně značku Estap, co jsem našla na internetu, tak tato slovenská firma vyrábí pouze ocelové smaltované vany. Poradíte jaké mohu použít přípravky, abych vyčistila ty dva tmavé flíčky? Předem děkuji.

km
hodnocení

0x

akrylátová vana je teplá a na poklep dutá, ocelová smaltovaná je studentá a na poklep zvoní. podle fotky tipuju smalt.

lunydla
hodnocení

Ona je některá vana teplá na dotyk? Tak v celém bytě je teplo, i v koupelně je příjemně a když vlezu do vany bez vody, tak je vždy studená. Hlavně po stranách to vnímám. Určitě všude je studená a vždy. A jinak ta vana je poměrně nová, nepamatuji si přesně rok, kdy byla koupelna vylepšena a dodána nová vana, ale dlouho to není. Nějaký ten rok to bude, nejsem si jistá.

lunydla
hodnocení

Ale možná už je to 8 let, jen mi to přijde nedávno. :D

km

"teplá na dotyk" ... materiály mají různou tepelnou vodivost a ve výsledku to funguje tak, že některé ohřejete dotykem hodně rychle a jiným to trvá. ty který to trvá jsou pocitově studené.

"možná už je to 8 let" a to má vliv na co? ocelové vany se stále běžně vyrábí a osazují.

lunydla
hodnocení

Když se koupu v horké vodě, tak je mi jedno, že prázdná vana je na dotyk pocitově studená, jakmile je vana plná horké vody, tak je mi krásné teplo. :)

km

děkuji za informaci...
já myslel, že jste se snažila rozpoznat z čeho vana je. asi jsem nepochopil otázku...

umyvadlo
hodnocení

0x

Obávám se, že pokud nerozeznáte plech od plastu, tak to bude stejné s flíčky a odloupnutým smaltem.

Ono čistit nebo zatřít barvou je rozdíl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]