Dvoukřídlé vchodové dveře - lepší profil z PVC nebo slabší z hliníku?
Od:tmodpovědí:8změna:
Rozhodl jsem se, že vrata do garáže, která slouží jako dílna v suterénu domu nahradím dvoukřídlými vchodovými dveřmi. Otvor má šířku 250 cm. PVC dveře je prodejce ochoten vyrobit max 240 cm a zbytek by se dozdil. Hodne prodejců je však ochotno udělat max 220 cm a od většího rozměru mě odrazují. Hliníkové dveře není problém udělat v šířce 250 cm. Jde o to, že abych se vešel do nějaké částky, tak v případě PVC budu mít profil ve vyšší třídě, zatímco u hliníku pouze v kategorii standard (např. profil 78 u PVC vs. PE 68 u hliníku). Máte někdo zkušenosti, co byste upřednostnili? Všude píší, jak je hliník kvalitnější než PVC, ale pokud bych chtěl profil hliníku, který bude odpovídat tepelnou izolaci v PVC, bude to stát tak o 30 tisíc víc. Osobně jsem spíše nakloněn hliníku a oželet ozolaci, protože u PVC se bojím různých deformaci při tak velkém rozměru... děkuji za případné rady a názory. PS: o vratech neuvažuji, jelikož jejich cena je téměř shodná jako PVC dvoukřídlé dveře a ty "obyčejnejsi" ALU.
O dřevu jsi neuvažoval? Nebo dřevohliník? U plastu dělá potíž i menší dveře. Je pravda, že 250 je už na dvoukřídlové dveře dost, ale dá se to udělat. Případně, pokud se do garáže už nikdy nebude jezdit, tak udělat na jednom kraji pevný fix a dvoukřídlé dveře dát vedle. Nebo takový paskvil který se moc nedělá, tříkřídlové dveře. Ovšem u plasťáků se jim do toho vůbec nebude chtít, protože mají své zaběhlé typy a jakákoliv změna je potom potíž a problém.
tm
Drevo v kombinaci s umakartem mám teď a předpokládám, že drevo a drevohlinik bude ještě dražší než hliník. Kdo je upřímný, tak řekne, že ta šířka 250 v plastu by i šla udělat, ale nedají na to záruku. Hliník mě odrazuje tím, že si budu moct dovolit max trikomorovy pe 68 s panelem 25 mm, zatímco v plastu bych měl za stejnou cenu klidně i profil 82 a panel 50. Co mě překvapilo, že plné dveře jsou dražší než s trojskly. Pravda je, ze vchodove plastové dveře musíme serizovat každou zimu. Maji podle mě moc prostoru mezi křídlem a rámem a mrazem se to smrskne a táhne. Ta mezera má určitě centimetr a je tam podle mě kvůli té roztaznosti. Holt v mrazech se to stáhne a začne tam táhnout.
U silných profilů musí být buď větší vůle mezi křídlem a rámem, nebo dvojitý falc. A plasťáci dvojitého falc nedělají. Tak je větší vůle, aby to šlo otvírat a nedrhlo to.
Nesledoval jsem nynější ceny, ale když je to garáž, dal bych tam sekční vrata, nebo roletu. A ještě k plastovým dveřím, máme zepředu i zezadu domu plastové dveře osmdesátky, asi deset let a seřizoval jsem jedny a to jen jednou.
Tak ono záleží, jestli tam svítí. Pokud to bude severní strana, plast se nemusí vůbec seřizovat. Hliník se dává do hojně využívaných prostor, třeba bytovek, kde je neustálý pohyb. Mam balkonové okno 2,2 m na jihozápad a neseřizuju vůbec. Sice asi 50cm je fix, ale zbytek dvoukřídlo a bez problému. Jinak hliník má profil oddělený plastem, kvůli vodivosti, takže to je také bez problémů, žádný rozdíl nebude, spíše jen esteticky a cena.
tm
Je to západní strana. Tak plastové mají určitě lepší izolacni vlastnosti - jak jsem psal v otázce. Resp. hliníkové se dají též koupit lépe zaizolovane, ale oproti plastu budu tak na 2,5 násobku. Původně jsem samozřejmě chtěl klasická dvoukridla vrata Kružík, Lomax... jenže mi už pár prodejců řeklo, že jestli chci, aby dveře lépe těsnily, mám jít do hliníkových vchodových dveří. Tam si představuji, že ty vchodovky mají lepší doraz - viz ta guma po obvodu na dorazu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.