Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak propojit dvě IBC nádrže nad sebou?

Od: ji odpovědí: 17 změna:

Chci propojit 2 IBC nádrže nad sebou podle prvního obrázku - použít 1" PPR nebo trubku.

Horní nádrž bych propojil s okapem a přepadem podle druhého obrázku.

Dole na spodní nádrži bych dal výpustní kohout - raději 1" - co myslíte? Konve se budou napouštet z nádrže samospádem, nebude to při použití 1/2" kohoutu trvat moc dlouho?

Nebude potíž při točení vody do konví - jak se bude dostávat vzduch do dolní nádrže? A podobně když bude silně pršet - zaplní se horní nádrž a z ní to bude postupně protékat do spodní nádrže. Jak se z té spodní dostane vzduch pryč? Bud to fungovat? Nebo by bylo dobré do víka spodní nádrže přidat odvzdušňovací trubku a vyvést ji nahoru nad spodní nádrž?

Máte někdo podobně IBC nad sebou?

Díky

Jak propojit dvě IBC nádrže nad sebou?
Jak propojit dvě IBC nádrže nad sebou? #2

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x
Jak jste si správně všiml, ze spodní nádrže nedostanete jednoduše vzduch, měl byste vývod horní nádrže připojit do víka spodní nádrže. Jestli se bude spodní nádrži líbit dvojnásobný tlak, a kleci tunová zátěž. to nevím. Uvědomujete si, že na tu celkem subtilní klec chcete postavit tunu vody? Tedy menší auto?
A ano, napouštění konve samospádem přes 1/2" bude otravně pomalé, minimálně bych dal 1". Ale i tak, vždy je bezkonkurenční mít možnost konev ponořit do sudu. To je plná okamžitě.
tm
2 kontejnery bych na sebe nedal, leda udělat ocelovou konstrukci. Ale co s tím vzduchem...
fik
Stohovatelnost jsou 4 (plné) kontejnery na sebe při statickém zatížení a hustotě kapaliny 1 a menší (voda).
Edit: aha pardon, už to tu je.

hodnocení

2x

Ten první obrázek vypadá jako práce grafika. Neřekl bych že je to reálná fotka funkčního zapojení.

To řešení IBC nad sebou přináší jenom problémy.

Musíš zajistit odvzdušnění a zavzdušnění spodního kontejneru. Při plnění spodního kontejneru musí někudy ucházet vzduch a při vypouštění musíš zase vzduch do kontejneru doplňovat. Jinak uvnitř bude podtlak a kontejner se bude prohýbat dovnitř a po pár letech křehnutí na slunci možná i praskne.

Dále musíš zajistit 100%-ní uzavření zátky na dolním kontejneru. Když zátka nebude těsnit, tak bude voda tlakem z horního kontejneru prosakovat.

O zatížení konstrukce už byla řeč.

A ještě by to chtělo nějakou konstrukci (podstavec) pod spodní kontejner, aby se pod vypouštěcí kohout vešla aspoň ta konev. A ta konstrukce musí být festovní a stabilní, protože ponese 2 tuny vody + 2 kontejnery + něvím co ještě.

hodnocení

2x

vydrží to na sobě...jak si myslíte, že se to skladuje v průmyslu? Osobně bych na spodní nádrži v horní části na boku dal koleno a vytáhl ho nad horní nádrž a odvzušnení máte vyřešené

Je možné IBC kontejnery stohovat?

Pokud chcete IBC stohovat, nejprve si ověřte, zda jsou k tomu vhodné. Důležité je, aby IBC kontejner měl tzv. "vnořovací" paletu. Poznáte to podle prohlubně na spodní straně, která zapadá do mřížky nádrže níže. Tak je zajištěna stabilita při stohování IBC. Naopak kontejnery byste neměli stohovat, pokud tuto paletu, kterou lze zasunout, nemají. Ani poškozené IBC již nemusí poskytovat bezpečnou stabilitu a neměly by být stohovány. V zásadě by měly stohovány pouze IBC stejného typu a designu.

IBC kontejnery nesmí být stohovány, pokud:

nemají paletu, kterou by bylo možné vnořit

jsou různého typu a designu

je nádrž nebo mřížový rám zdeformovaný či zrezivělý

Maximální stohovací výška závisí také na tom, zda chcete IBC pouze skladovat (statické zatížení), nebo přepravovat např. na nákladním automobilu (dynamické zatížení). Základní pravidlo při stohování ve skladu zní: na sebe můžete uložit pouze 4 kontejnery. Přípustná stohovací výška závisí také na hustotě skladované látky.

tm
Stohovat ano, ale plné? A jak dostanete vyvod pro vzduch na víko spodní nádrže? Leda na konstrukci a mezi nadrzemi tak 30 cm mezeru na potrubí.

hodnocení

0x
Ten vzduch ve spodní nádrži by možná šel vyřešit topenářským automatickým odvzdušňovákem. Ale stejně bych celou záležitost řešil jinak. Nejlépe dát nádrže vedle sebe.
Musel by fungovat obousměrmě, nasávat i vypouštět. Tedy spíš něco s plovákem. Ale není důvod to řešit takto komplikovaně, když stačí udělat propojení s horní nádrží nahoře.
To by asi stačilo, udělat propojení s horní nádrží nahoře, ale asi by ten vzduch různě probublával, to by bylo lepší udělat propojení na vodu dole, jak je na obrázku a z horní části dát volnou trubku o kousek výš než je horní nádrž která by fungovala jako odvzdušnění.

hodnocení

0x

Výpustní kohout 1"a plnoprůtok!
google.com/...

Odvzdušnění bych udělal díru do šroubovacího víka spodního IBC a ze stejných trubek udělat vývod do boku a nahoru nad horní IBC.

tm
A jak ten vývod ve viku utesnis čím? Jen se ptám - mám dvě nádrže vedle sebe, propojené horem rourou 110 (viz treti obrazek)(trubky jsem si poskládal sám kvuli ceně), kterou jsem protáhl víkem do nádrže. Akorát, že ač je to narvane natesno, tou škvírkou mezi víkem a trubkou protece ven poměrně dost vody
dem

šroubením s maticí, co se dává do sudu jako vývod (má vnitřní závit 1/2 a vnější 3/4) - jde to dát i do boku IBC nejen do víka, s výstupem 1/2" (myslím že to stojí do 100 kč) a hadici vyvést nahoru nad druhý IBC a tam do přepadu

tm
A myslíte, že to šroubení se nemusí nějak těsnit? Tloušťka stěny je tak 2 mm, to je jeden závit

dem

Vzdyt je soucasti gumove tesneni, nebo co presne chces tesnit!?

Prostup přes víko vyřešit v mosazi (odkazy jen jako ilustrační, rozměry jsem nehledal)

eshop.panfitinka.cz/...
a dál pokračovat
sigmashop.cz/...

janfalc
hodnocení

0x
Dobrý den, řešil jsem něco podobného. Klec to udrží. Mám dva kontejnery nás sebou. Je fakt, že tohle řešení je přes koleno. Nicméně...jak se zbavit vzduchu ve spodním kontejneru. Já jsem vyvral díru vzal jsem polystyren, tam jsem omotal drátem utáhl, prostrčil dírou zevnitř a nahoře tam dal kus klacku. Když není voda, polystyren jde dolů a kontejner dýchá. Když voda zvedne polystyren, tak se ucpe díra. Fungujeme mi to takhle 3. rokem.
doplněno 13.02.25 13:50: Dobrý den, jenom doplním, že to moje řešení má vadu v tom, že se teď začíná drolit polystyren. Kdybych to dělal teď, tak to udělám takhle: vyvrtám díru, horkovzdušnou pistolí naohýbám trubku, na konci ji roztáhnu, mamutem ji tam přilepím a vytáhnu ji nad horní úroveň druhého kontejneru.
Možná se na to dělá specialni víčko. Pohledejte na netu.
tm
Jak jsem psal výše. Já mám kontejnery vedle sebe. Propojil jsem je tak, ze do vík jsem vyvrtal otvor pro kg potrubí 110 mm. Ač je to narvane do víka natesno, stejně mezi rourou a víkem část vody utíká. Myslíte zalepit tuto díru mamutem? To spis možná silikon ne..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]