Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny, chtěla bych znát Váš názor nebo doporučení, jelikož se v obecně v téhle oblasti vůbec neorientuji. S přítelem bychom si chtěli pořídit vlastní bydlení, už nechceme bydlet v pronájmu, ale rádi bychom investovali do vlastního.
Když jsme tak koukali na hypotéky, vůči splátkám to vidíme na půjčku tak max do 4 - 4.5 milionů (10% máme vlastních samozřejmě) Víme, že to není moc, ale při větších měsíčních splátkách bychom bohužel už pomalu živořili a vůbec pokud by jednou přišla mateřská - to bychom asi pak neutáhli.
Moje otázka zní, je podle Vás v tomto případě nejlepší varianta koupě bytu, domu nebo stavba vlastního? Byty jsou samozřejmě nejlevnější, u nás (bydlíme v menším městě do 20tis oyvatel) se 3+1 vyskytují do těch 4m, i méně. Ale momentálně bydlíme v bytě v pronájmu a jsme hodně nešťastní ze sousedů, navíc máme psa. Takže dům alespoň s malou zahrádkou by byl samozřejmě nejlepší volba.
Objevili jsme i staré domy za cca ty 4.5m, ale samozřejmě by byla potřeba další rekonstrukce..
Myslíte, že jsme schopni za ty 4 - 4,5 m postavit i s pozemkem? Ten pozemek by se nám možná podařilo najít do 1,5m. Takže na dům by zbývaly max 3m - uvažuji o kontejneru či dřevostavbě, prostě něco levného a malého (odhadem by stačilo třeba 3kk cca 70m? plus menší zahrada.
Jsem úplně mimo nebo se dá něco levného malého za tyto peníze postavit? Zruční bohužel nejsme, takže svépomocí to úplně nepujde, ale určitě bychom se aspon o nějaké lehčí věci pokusili.
Co myslíte, že bude v našem případě nejlepší? Moc děkuju za názory a omlouvám se, že to je tak dlouhé.
Nejste manželé, nemáte peníze a nejste zruční. Zůstaňte proto raději v nájmu.
Podílové vlastnictví nemovitosti je téměř vždy problematické. Pokud má být společné vlastnictví, tak v neupraveném SJM.
Úrok z tak velké půjčky bude srovnatelný s nájemným. Hypotéka vás bude dlouhodobě svazovat a stavba vázat peníze.. Nájem je svobodnější.
Domek vyžaduje všestrannou manuální zručnost. Řemeslné práce jsou nyní extrémně drahé a často nekvalitní. Zkušených řemeslníků ubývá, mladí často řeší opravy zbytečným a nehospodárným výměnkářstvím. Na to nebudete mít peníze.
Na vašem místě bych proto nejdřív zvážil manželství, zhodnocování volných prostředků investicemi nebo podnikáním a seznámení se s řemeslnými pracemi.
Děkuji za odpověď.
Co se týče manželství, určitě bychom se v nějaké bližší době vzít chtěli.
Peníze jsme si našetřili na základ hypotéky a půjčili by nám až do výše 6,5m, ale nevím, ta měsíční splátka mi pak prostě přijde moc velká. Chtěla bych, aby nám každý měsíc i něco zbylo. Kžadopádně na byt máme bez větších problémů. Ale.. není to samozřejmě ideální.
V nájmu jsme aktuálně nešťastní kvůli sousedským vztahům a proto jsme si říkali, že nejlepší investice je do vlastního bydlení, než dávat peníze každý měsíc někomu cizímu na nájem.
Bydlet se dá v lecčem. Není to tak dávno, co byla kamna v jedné sednici, studená voda a suchý záchod na dvorku. Žily tak generace.
Obvykle je nejschůdnější pokračovat v nájemním bydlení. Nemusíte nic měnit. Volné víkendy, dovolené u moře, byt jen jako noclehárna, bezproblémové stěhování do jiného nájmu.
Nejdelší cesta je vše se postupně naučit a dělat svépomocí. S minimálním zadlužením, dlouhé roky žádná dovolená. Pak ale musíte být přesvědčeni, že i cesta je cíl.
Nechci radit, s tímle problémem jsem se nesetkal a doufám že nikdy nesetkám. Ale napadá mne, jestli je jeden ź vašich hlavních důvodů zbavit se otravných sousedů, pokud si pořídíte byt v paneláku nebo v bytovém domě nebo pořídíte domek v řadové zástavbě, otravní sousedi mohou být i tam.
Co rodiče, jak se k tomu stavějí ti, nenabízejí vám nějaou pomoc?
Děkuji za odpověď.
Sousedi jsou přesně ten strašák, proč se nechci úplně pouštět do koupi bytu. I když si člověk předem zjistí o sousedech informace, vždy se místo nich může nastěhovat někdo jiný.
Pozemek, který jsme si vyhlídli, není v řadové zástavbě, ale asi i kdyby byl, bylo by to stále oproti nynějšímu paneláku lepší, nejvíc máme problém s hlukem v bytě nad námi, kdy nám děti skáčou po hlavě a poté se starší paní, které se nonstop něco nelíbí a chodí na nás zvonit (nemá ráda našeho psa a je obecně trochu mimo..)
Moji rodiče staví aktuálně svoje a rodiče partnera se snaží něco vymyslet, ale nejsou milionáři, bohužel.
Nešlo by se s rodiči domluvit, že byste společně postavili větší dům a bydleli tam taky? Já to mám - tedy měl jsem podobně. Rodiče ještě dlouho před plyšákem koupili dům kde jsme bydleli (byly nějaké nesrovnalosti s dědictvím, dům připadl státu a rodiče se o tom dozvěděli dřív než to někdo stačil zašmelit a koupili to za rozumnou cenu), přistavěli podkroví kde dožil děda a pak i rodiče co nám uvolnili byt a pak jsme se mohli postarat o matku (dožila se vysokého věku) aby nemusela být v nějakém pečovatelském domě. Ale to chce oboustrannou toleranci a dobrou vůli.
Moji rodiče staví aktuálně svoje - to myslíte vážně? Takže oni si udělají dítě a až potřebuje samostatně bydlet, tak si pro sebe začnou stavět? Ne opravdu sebestřednost, rozežranost a drzost některých rodičů, co si viditelně neuvědomili ani po letech že mají potomky, je někdy neuvěřitelná. Doporučuji podat jim zelený čaj, případně něco silnějšího, aby se jim konečně rozsvítilo v hlavě a předali dům vám, sami dožili někde v 1kk, což jim úplně stačí, a byli rádi že jsou rádi.
Ne. To je názor přírody. Ta naprosto jasně funguje na principu podpory budoucí generace. Je to otázka přežití. Část generace boomers se ale stala natolik sebestřednou a tedy zvrácenou, že místo podpory budoucnosti a budoucí generace (svých dětí co mají mít další děti) se preferuje podpora minulosti a podpora přebytečných (=rodičů co se místo o svoje děti starají o sebe). Tedy preferencí minulosti a zátěže před budoucností s dostatkem zdrojů. Takový koncept je nefunkční a neudržitelný. Tito sebestřední nafoukanci si děti vůbec nezaslouží a neměli by je mít.
A že se tak ptám, vy teda jste rozhodnut celý život žít v provizóriu a vše obětovat dětem a až tyto vyletí z domu a postaví se na vlastní nohy, tak se z provizória odstěhovat do ještě menšího 1+kk a až do důchodu dřít dál, abyste mohl dětem dál posílat co nejvíc peněz?
A jak už jse v tomto plánu daleko a kolik dětí máte?
Já měl start do života dobrý, sice jsme moc peněz neměli, ale rodiče nás podporovali, dokud jsme všichni nedostudovali a nepostavili se na vlastní nohy. A pak jsme se snažili, abychom rodiče nezatěžovali zbytečně, naopak jim pomáhali kde se dá.
Na byt jsem si vzal hypotéku, stačilo to velice těsně a nějakou dobu mi z výplaty nezbývalo skoro nic, i když jsem šetřil na čem jen se dalo (včetně jídla), ale věděl jsem, že kdyby se něco zbortilo, tak mě rodiče a sourozenci podrží. Stejně jako já je.
Svoje děti jsem taky podporoval, dokud nedostudovaly a nepostavily se na vlastní nohy a stále máme prima vztahy.
Ale jak takhle čtu ty internety, tak vztahy v rodinách jsou nejrůznější ...
Mám pocit, že máte v hlavě jen peníze za bydlení. A to zas až tak není fajn. Je to celé jako běh na hodně dlouhou trať, na mnoho let. A v té době nemůžete žít jen pro to, abyste šetřili a spláceli. Je potřeba mít i finance na kulturu, jídlo, na dovolené, na přístroje, které usnadňují péči o domácnost, na svátky na normální věci, které dělají život hezkým. A až přijdou děti, pak na školky, na potřeby, které diktuje škola, na lyžáky a kapesné atd. To není daleká budocnost! To je doba, kdy ještě splaceno nebudete mít. S tím vším je potřeba počítat, protože to není doba, kterou přežijete se zaťatými zuby a vydržíte. Je to hodně velká část života celé rodiny. A to všechno budete muset zafinancovat.
byt od 4 mil., dům od 8 mil., sousedi jsou všude
"Myslíte, že jsme schopni za ty 4 - 4,5 m postavit i s pozemkem?" Určitě ne.
Než mít miniaturní provizorní dům, to radši žádný.
Jestli chcete oba domeček, tak do toho běžte. Vše se dá naučit. Jako panelákový jsem se taky vše naučil, starý barák předělal. Přišlo první mimčo a pryč z nájmu v Praze na polosamotu do starého baráku sloužícího jen přes léto. Bez kanalizace, plynu, vodovodu (byla studna). Suchý záchod, kamna. A dospívají tady tři děti, žena se do práce už nevrátila.
Vše jsem předělával jak byly peníze, tedy spousta kompromisů, ale bez dluhů. Musíte vědět, že to chcete a pak už to jde.
Dobrý den,
oboje má svoje. U domu máte výhodu pozemku, nemáte sousedy nalepené na stěně a zpravidla více osobního prostoru. Na druhou stranu bydlení v domě je celkově dražší než v bytě a často se říká, že práce v domě a okolo něj nikdy nekončí.
U bytu jste sice více omezeni volností a sousedy máte hned za stěnou ale na druhou stranu je bydlení levnější a na spoustu věcí se skládáte s ostatními vlastníky (opravy střechy, postupné rekonstrukce domu a jeho částí,...).
Jestli vám vadí absence zahrady, dají se sehnat byty s předzahrádkou. Jestli sousedé nad hlavou, tak to může vyřešit byt pod střechou.
A sousedé obecně, ať už v bytě nebo u domu, dokážou udělat jak hodně radosti, tak taky obrovské peklo. V tomto směru si taky moc nevyberete. I zde na Poradte lze najít nespočet příběhů z jednoho i druhého.
Zkuste si sepsat na papír plusy a mínusy podle vašich preferencí k bytu a domu a uvidíte, co vám vyjde.
1. Uzavrite manzelstvo, potom hypoteku.
2. Spocitajte si, ci vam to to rozpoctovo vyjde, ak budete minimalne 3 roky doma s dietatom (alebo 5 s dvoma). Vyjde znamena mat aj rezervu, nie napnuty rozpocet, potom staci choroba alebo uraz partnera a bude vymalovane (od exekutora).
3. Stary dom nikdy = cierna diera na peniaze, budete som potom pisat ako lacno opravit drahe systemove chyby.
4. Novy dom = mate malo penazi, postavite nieco male alebo "toto a tamto dokoncime neskor", nebudete spokojni.
5. Pozemok je tym lacnejsi, cim horsia lokalita = nutne auto kvoli praci a detom.
Zaver : nehrajte sa na strednu triedu s vlastnym domom, rutite sa do problemov.
V současnosti letí mezi mladšími nákup zahrady s el. a vodou (nebo studnou) a stavba tam. Je to ještě stále dostupné, velmi populární a prakticky to v současnosti, kdy má každý svůj osobní vůz, nemá nevýhody. Ovšem musíte si pospíšit. Města a obce berou mladé lidi jako největší odpad a zlo, prakticky parazity, takže i některé zahrady co se dříve daly zastavět, se již zastavět nedají. Nabízí se poté zakoupení starší větší chaty a její rekonstrukce. Tohle za 4M zvládnete bez problému. Jen počítejte že na domě se neustále něco dělá. S bytem nesrovnatelné. Však máte to zase levnější - můžete údržbu provádět sami. V bytě si musíte platit fond oprav atd.
Nerekla bych, ze mam porazenecke kecy, ale zaroven je to velka pujcka a musim do toho jit s rozmyslem. Nechci pote zit od vyplaty k vyplate. Ted aktualne mame prijmy takove, ze bychom to v pohode zaplatili, ale v moment, kdy pujdu na materskou, prijdeme minimalne na 3-4 roky treba o 20-25 tisic mesicne, coz si myslim, ze je opravdu velka castka. Nasetreno mame, setrit neco budeme urcite i u hypoteky, ale nechci se jednou strachovat, jak vyzijeme. Proto analyzuji volbu, co pro nas bude financne nejlepsi. Nejsem blazen abych si bez rozmyslu koupila drahy barak a pak cumela. Myslim si, ze mame oba plat hezky, vubec na to, kolik nam je, ale nevim, jak bych z toho udelala dvojnasobek, to Vam uprimne gratuluji, ze se Vam to povedlo. Podnikat nechceme a praci si v malem meste asi nenajdeme 2x tak placenou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.