Dobrý den mám otázku ohledně úspory plynu mám rodinný dům 2 patra cca 170 m2 zateplený plastová okna vytapime prutokovym plynovým kotlem bez zásobníku na vodu.A máme velkou spotřebu plynu.cca 100 tis.kč ročně Rozhoduji se zdá pomůže dokoupení bojleru nebo vyměnit za kondenzační kotel
Pro dům o podlahové ploše 170m2 (a tedy dle Vás zateplený) je roční spotřeba (platba) plynu 100tis Kč šílená. Kondenzační kotel samozřejmě něco proti klasickému ušetří, ale stále se mi na tom něco nezdá.
No a co třeba ohřev vody solárními panely? Ohřev vody je největší žrout energie a minimálně osm měsíců pokryje. V zimě můžete ohřívat přes nízký tarif nebo použít stávající plyn. No a také nechat zkontrolovat, proč to tak žere, jak píše Milan.
Máte zateplený dům, nebo jen zateplená okna. Ta spotřeba plynu i při dnešních cenách vysoká. Ohřev vody těžko udělá tak vysokou spotřebu. Kondenzační kotel trochu zmenší spotřebu, ale největší úsporu zajistí skutečné komplexní zateplení domu.
Takže výměna kotle a přidání bojleru aby byla nějaká úspora doplněno 06.02.25 08:42: Zateplený dům i plastové okna doplněno 06.02.25 08:44: Praktický 2 bytové jednotky
Jen vysloveně z hlavy si říkám, že ta spotreba je cca 3 násobný než by měla být. Tj "shoda" s Vaším 4 násobkem. Zde je něco zásadního špatné co ani kondenzační kotel nevyřeší.
180 metru prizemni dum, podlahovka plus kondenzacni kotel, topeni a prutokova tepla voda, topime na 23, na noc trochu utlum a mame spotrebu ted za posledni rok 30 tisic. Na m3 nevim, to bych se musel podivat. Neco mate spatne.
Mám stejně velký dům,staré plastové okna,nezatepleny. Loni starý plyn.kotel viadrus + samostatný plyn.bojler. Letos nový kondenzační plyn.kotel se zásobníkem na vodu vedle kotle.Oproti loňsku úspora cca 18%
To máte nějakou šílenou spotřebu. Bojler se také nemusí vyplatit, má své tepelné ztráty, takto se ohřeje jen tolik vody, kolik potřebujete zrovna v té době. A také udržovací plamínek, pokud je udělá klidně 100kubíků ročně.
Mám to vysledované, 11litru za- hodinu. Sedí to v průměru i za více hodin. Jen kotel s ohřevem vody. Kdo má bojler k tomu, je to dvakrát, na druhé straně pouze kotel se dá přes léto vypnout.
No dát třeba 1400,-Kč za rok udržovacího plamínku tak přemýšlím o změně topidla. Nejsem odborník, můj kotel žádný plamínek nemá, vždy si zapálí až když potřebuje topit.
Jejikl: těch 14 stovek není úplně vyhozených z komína, aspoň v topné sezóně část z vytvořeného tepla plaminkem zůstane v domě. Ale bude to menší částka, ten plamínek zbytečně hoří jen když se zrovna netopí/nehřeje voda, takže čas topícího kotle "se nepočítá".
Tak to máte piezo zapalování. Jenže nový kotel by vyšel dnes už možná tak 80? nebo víc tisíc? A také nová nerez komínová vložka, kterou kominík píše při výměně kotle vyměnit, protože nové předpisy. To už je přes stovku tisíc. Navíc starý kotel opraví kde kdo, nový už nee.
Ten kotel topí jakým stylem? Pokud několikrát denně po kratší dodu na plný výkon s horkými radiátory, má větší spotřebu, než když jede po co nejdelší dobu na minimální výkon s nižší teplotou vody, to neuteče tolik tepla komínem. Těch 170m2 je předpokládám plocha domu, ale je přízemní, nebo má ještě patro o stejně ploše?
Tolik protopíme tak s elektrokotlem taky v zatepleném domě, ale co má skoro 350m2... Takže prakticky dvojnásobek plochy a 2x tak drahá energie co se týče čisté kWh...
Něco máte špatně. Buďto vám ten plyn někdo bere ještě nebo máte někde otevřené okno pořád.
Asi jste se prekoukl a omylem vytapite na 33, nikoliv na 23 st. Je zateplena strecha? Jakou mate spotrebu teple vody, cela rodina si dava denne plnou vanu? A co treba vada plynomeru?
Teď koukám na ty zápisky s měsíční spotřebou a vypadá to buď na "regulaci" teploty okny, nebo umístění objektu někde v hodně chladném místě, když se tam v podstatě topí třičtvrtě roku. Kde to vlastně je?
Rosťo, na zdejší poradně jsou i odborníci z oboru. Pak ještě ti, co už podobné řešili. Ale bez místní prohlídky a několikahodinové diskuze u Vás, furt to budou dobré rady na dálku.
Doporučuji se kouknout zde, podle Vašeho místa a pozvat odborníky na tento problém. Zkontrolují Vaší otopnou soustavu, zkontrolují stav domu a navrhnou řešení.
Vy si pak vyberete postup, kterému nejvíce budete věřit, že je ten správný.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.