Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kamenný RD

Od: kedar76 odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, měl bych dotaz mám RD kamenné zdi cca 100 cm stěny plocha asi 100 m2 prosím jaký zvolit vytapění spiše více automaticky nebo se zásobníkem. Doposud plyn a krbova kamna s vyměníkem (než příjdu s práce topí plyn a pak zatapím v krbu) . je to trošku nepraktické :) ráno stejna tam mám kolem 17 c . Je to nezateplený RD stěny (ani nevím zda je vhodny na to dávat poliš) střecha je zateplená vatou 22 cm (podkrovy obytné).

dotaz jaký zpusob vytapění ekonomicky zkušenosti ...?

popřípadě zateplení...?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
No a čeho chcete dosáhnout? Pokud vám vadí ráno 17°C, tak ten plyn můžete nechat na hodinu sepnout. Tepelné čerpadlo do nezatepleného baráku moc smysl nedává. Zbývá vám automat na uhlí, nebo pelety. Tady brzy hrozí uhlíková daň a uhlí už možná ani brzy nepůjde koupit. Zbyde vám asi jedině zplyňovací kotel na dřevo a akumulační nádrž, tedy přestavba třeba za 200 000. Zaplatí vám to úsporu na plynu? Myslím, že ne, leda byste měl dřevo za pusu.
Spíš se vám vyplatí zateplit. Pokud je barák izolovaný a sychý, tak může stačit polyš, ale jestli není, tak odvětraná fasáda.

2024
hodnocení

0x

Ano, to co děláte je velmi nepraktické, souhlasím.

Prostě nechte topit plynový kotel, případně v nějakém rozumném útlumu v době nepřítomnosti a krbová kamna používejte třeba jen v přechodném období či v době dovolené nebo svátků.

Nad ničím jiným bych moc nepřemýšlel, protože to bude stát "mailant" a případná úspora je spíš přáním než realitou.

ttt
hodnocení

0x

jaka je tepelna ztrata?

pridat akumulacku? cca 1000litru

hodnocení

0x

střecha je zateplená vatou 22 cm***to je málo,

ráno stejna tam mám kolem 17 c***to vyhovuje, nebo potřebujete více?

kamenné zdi cca 100 cm stěny***ne všechny stěny jsou tak silné? Určitě je třeba zateplit.

Doposud plyn a krbova kamna s vyměníkem****mám místo krbu kotel na pevná paliva, střídám to podobně. Před cvhíli jsme se vrátil po 4 dnech, kdy tu topil plyn, nastaveno na 20°C, teď již topí kotel na dřevo. Mám i zásobník na 1,5 kubíku, ale již ho nepoužívám...

kedar76
hodnocení

0x
Dobry den, díky za odpovědi je n se zeptam jak a cim zateplit a ohledne vaty 22 cm vic tam nejde uz nacpat mate někdo zkusenosti s peletkami diky

ohledne vaty 22 cm vic tam nejde***nevěřím, že tam nejde dát více vaty, udělejte jednoduchý nákres, či foto

zkusenosti s peletkami ***myslíte pelety na topení?

kedar76
hodnocení

0x
Dobry den mám izolaci mezi krokvemi a na tom jsou obkladové palubky a ano myslím na vytápěni peletami

mám izolaci mezi krokvemi a na tom jsou obkladové palubky

mezi trámy je kolik?, pod trámy je kolik vaty? Takže přidat to jde. když tam jsou palubky. Ale to není důležité, páč jste se ptal na něco jiného.

kedar76
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]