Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hloubka pracovní desky vs plynová deska

Od: miguel® odpovědí: 12 změna:

Zdravím. Budu rekonstruovat kuchyň a byl jsem v Mobelixu pro návrh kuchyně. Říkali mi, že pokud chci plynovou varno u desku, tak MUSÍM mít pracovní desku hlubokou 70 cm. Jinak to prostě realizovat nebudou. Zjistil jsem, že se dnes dává velká plotýnka dozadu (asi kvůli bezpečosti) a tím pádem horzí zahoření vzadu za deskou. Je to opravdu tak? Našel jsem třeba plynovou desku, která má velkou plotýnku vepředu (a čudlíky posunuté). Tím by to šlo vyřešit? Nechci mít pracovní desku hlubokou 70cm, protože se mi tam nevejde. Děkuji za radu.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x
Já bych jako první vyloučil Mobelix a podobný super mega obchody. Proč chtějí širokou desku? Aby to nebylo kvůli tomu, že širší deska bývá podstatně dražší, nežli klasická šedesátka.
Je tedy fakt, že varná deska do pracovky je vždy úplně na knop. Pracovní deska má 60 cm. Varná deska třeba 52, to vychází 4 cm vepředu i vzadu. Ale dělá se to a funguje to.
Je mnoho jiných a lepších možností kde to nechat udělat.
Také bych odešel klidně deset i víc o obchodů, studií a drobných truhlářů dělající kuchyně. Každej bude mít nějaký nápad s když se pak dají dohromady, může to být i lepší než původní nápad.

hodnocení

1x
Vaříme pro větší rodinu, takže zrovna velkou plotýnku chci mít vždy vepředu, především pro jídla na pánvi.
Samozřejmě, že u kratší desky může být u plynu problém, protože větší hrnec je pak skoro na zdi a ten horký vzdych se tam plazí. Není ani tak ohrožena pracovní deska, ale rozhodně bych v takové situaci nechtěl zadní stěnu hořlavou (my máme kachlíky). Není v tomto případě vhodná ani taková ta klasická plastová koutová lišta, i ta se může teplem deformovat. Takže chápu, že se ood to nechtějí podepsat. Je to na vás, pokud jinou možnost nemáte, tak to tak uděláte, ale s tím, co jsem psal, nehořlavá zadní stěna a odolná, nebo žádná lišta.

makk
hodnocení

0x

Já si myslím, že tu obrplotýnku dávají dozadu spíš proto, že se předpokládá, že se bude málo využívat. My jsme měli plynovou varnou desku v pracovní desce 60cm a je fakt, že vpředu už nám moc materiálu nezvývalo a tu obrplotýnku bylo lepší nepoužívat. Jenže Möbelix vám to takhle neudělá, protože se vpředu nešikovně opřete a desku zlomíte nebo pustíte tu veleplotýnku a půjdete se dívat na TV a ona vám chytne ta deska za a pak asi nebudete sebektriticky říkat: "Nojo, oni mi říkali, že to má být větší".

111®
hodnocení

0x

A co přívod vzduchu? To je nepodstatné?

hodnocení

Jaký přívod vzduchu?

Třeba na hoření plynu a taky na digestoř, aby měla co odsávat.
makk

Dotaz zněl na rozměr desky, takže pro kuchyň ne, ale pro tento konkrétní dotaz to nepodstatné je.

re4zon
hodnocení

0x
Ja bych hlavne nechtel plynovou desku, proti indukci nema jedinou vyhodu a nekolik nevyhod..
hodnocení

Nad indukcí uvažuji,ale zatím chci ponechat plyn.

makk

Indukce je super, ale nějaká ta nevýhoda by se našla. Jednak je potřeba mít poměrně pekelné jištění, připojit indukci na normální zásuvku 230V/16A sice jde, ale dělit to pak mezi až 4 plotýnky, z toho moc výkonu nevyždímete, no a pokud by vás potkalo, že budete mít kardiostimulátor tak máte s indukcí po vaření. Také je třeba být poněkud ve střehu, obrovský výkon indukce má i svá negativa. Znám 3 lidi, kteří si indukci vychvalovali jen do té chvíle, než málem vyhořeli (ve všech případech zničená kuchyňská linka), protože tuk na pánvi je rozpálený opravdu rychle a stačí, že zazvoní telefon a za chvíli vláte hasiče.

re4zon
Pravda, na druhou stranu - kabel navic mi prijde bezpecnejsi nez plynova hadice, a nepamatuju si, kdy jsem naposledy varil vic nez na dvou plotnach. Nejhorsi co se mi kdy stalo, byla jednou pretekla voda. Pro zapomnetlive jsou i desky s pokrocilymi funkcemi, napriklad automatickym udrzovanim teploty nebo tepelnou pojistkou, aby clovek nevyhorel.
km

není to sice předmětem dotazu, ale v tomto se připojuji k re4zon. plyn máme, vaří se pohodlně, ale vadí mi: 1/ dělá to nepořádek, vše je mnohem víc ulepeno, než když se vaří na elektrice 2/ elektřinu považuji za bezpečnější 3/ plyn mám jen kvuli vaření a to si myslím si, že se nevyplatí. tak jsem ho z baráku úplně odstřihnul.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]