Potreboval bych poradit, jak opravit cerny nabytek. Nevim co to je, asi dyha namorena na cerno s nejakym lakem, ale jen hadam. Nekde jsou odreniny od spatne serizenych dvirek, nekde je to odrene od pokladani sklenicek a taliru. Co zkusit? Nejake moridlo, nebo nejaky vosk s pigmentem nebo cerny lak? Jaky? Dekuji.
Základní otázka je, jak to má po opravě vypadat? Pokud jako nový, tak to bude hodně práce a pro amatéra s nejistým výsledkem. Je třeba vše obrousit až na čisté dřevo, na plochách má dýhu. U ní bacha, nikdo neví jak moc jí při výrobě obrousili a kolik jí tam ještě je. Velmi snadno se probrousí a to je neopravitelný. Jedině předýhovat. Obroušené dřevo namořit a nalakovat.
já bych to udělal tak, že bych očistil od prachu, pak bych namořil, mořidlo se chytne jen tam, kde je lak odřený, zbytek otřít, a pak bych přelakoval. je jasné, že to nebude vypadat jako nové, jen ty odřeniny nebudou tak svítit. ještě spíš bych s tím ale nic nedělal, běžné opotřebená nábytku mi nijak nevadí, přijde mi to přirozený.
Očistil bych to, odmastil a opatrně vetřel mořidlo. Ale prvně vyzkošet někde v koutku, aby to zase nebylo černé moc. Lakování bych neriskoval, jen bych povrch navoskoval voskem svíčky. doplněno 01.02.25 19:26: Ovšem v prvé řadě bych vyřešil problém, proč ty dveře dřou, protože jinak to tam bude za chvíli zas. Možná jen skříň nestojí rovně.
To bude flekatý jako trojbarevná kočka. Je rozdíl, jestli je jen odřený lak, nebo i mořidlo až na holé dřevo.Každá část bude jinak sát mořidlo a výsledek bude katastrofa.
Jak jsem psal, jen bych to maskoval, aby to tak nekřičelo. A prvně zkoušel na skrytém místě. Mořidlo se dá naředit a postupným opakováním ztmavovat. Není nutné dosáhnout úplně stejné barvy, to asi ani nepůjde. Stačí to světlé zatmavit, aby tak nekřičelo. Tohle zvládne laik. Bodově se dají i použít akrylky a retušovat. Poctivá renovace je o dost náročnější a pokud ji bude dělat laik, může to nevratně zmršit.
Na chalupě jsem opravil starý nábytek jednoduše. Žádné broušení nebo moření.
Stolař mi řekl, že to mám přetřít hnědou barvou, že to je nejjednoduší. To jsem odmítl.
Měl jsem doma vodou ředitelnou barvu Sokrates lazura odstín Palisandr.
Kapku barvy odlít a hodně naředit vodou. Vyzkoušet nejdříve tam, kde to není vidět. Jak silně naředit, chce to nejdříve vyzkoušet.
Natřít tak dvakrát až třikrát poškozené místo tou naředěnou barvou a je hotovo. Poškozené místo není vůbec poznat a dřevo vlákna jsou vidět. Nejsou zapatlaná barvou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.